Crypto · · 4 min lezen

Wordt het UPtober of oktoBEAR voor de cryptomarkt?

Historisch gezien is oktober de beste maand voor bitcoin. En na de beste septembermaand ooit voor bitcoin waren de verwachtingen voor ‘Uptober’ veelbelovend.

Wordt het UPtober of oktoBEAR voor de cryptomarkt?

Niets bleek minder waar. De eerste dagen van oktober begonnen in het rood, en al snel werd oktober omgedoopt tot ‘Oktobear’.

Staat het er echt zo slecht voor met de cryptomarkt, of valt het allemaal wel mee?

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Iran-Israël situatie
Het kan op de korte termijn voor onrust op de markt zorgen. Als het conflict verder escaleert, kan dit de koersen verder naar beneden trekken. Maar als het zich gedraagt zoals bij eerdere spanningen (zoals in april), is de kans groot dat de markt zich na een snelle dip weer zal herstellen.
✔️
Sterke Amerikaanse economie als positief signaal
De Amerikaanse economie staat er stevig voor, wat gunstig is voor zowel aandelen als crypto. Grote renteverlagingen worden niet verwacht, en die sterke economie kan juist de impuls geven die nodig is om de bullmarkt voort te zetten.
✔️
Crypto blijft in een bullmarkt op lange termijn
Ondanks de recente prijsdalingen blijft bitcoin in de buurt van de hoogste koers van de vorige cyclus. Fundamenten zijn sterk, en op de lange termijn lijkt het perspectief goed, ook al blijft de korte termijn onvoorspelbaar.

Oktober begonnen in het rood

De beste septembermaand ooit zorgde ervoor dat de stemming van gezond optimisme oversloeg in overmoed. Wilde voorspellingen voor oktober deden de ronde. Maar zoals financiële markten vaak laten zien, gebeurt in tijden van overmoed vaak het tegenovergestelde.

Eind september stond de bitcoinkoers nog op 66.000 dollar, maar die zakte een paar dagen later al tot onder de 60.000 dollar. Deze koersdaling zorgde voor een liquidatiegolf van long-posities ter waarde van 450 miljoen dollar, het hoogste bedrag sinds de koersdaling van begin augustus. Het veelbelovende 'Uptober' veranderde al snel in 'Rektober'.

In de cryptomarkt beweegt het sentiment net zo snel als de koersen. Gaat de markt omlaag, dan voelen we ons in een ellendige bearmarkt. Gaat de markt omhoog, dan lijkt iedereen ineens rijk te worden. Het sentiment kan net zo snel draaien als de koers.

Zorgen voor de rest van oktober?

Kort antwoord: nee. Fundamenteel is er niets veranderd. De spanningen in het Midden-Oosten zorgden voor onrust onder beleggers en leidden tot de koersdaling. Maar als we uitzoomen, is er technisch gezien niet veel aan de hand.

Sterker nog, de huidige situatie lijkt op de spanningen tussen Iran en Israël in april dit jaar. Toen zagen we ook een snelle koersdaling, gevolgd door een herstel in de weken daarna. Als de situatie niet verder escaleert, is de kans groot dat hetzelfde patroon zich nu ook herhaalt.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger

Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.

Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.

Maak gratis een account aan.

Amerikaanse economie ziet er sterk uit

Dat is een ander positief signaal. Het scenario van een zachte landing lijkt nog steeds het meest waarschijnlijk. Het is daarbij belangrijk dat de inflatie- en werkloosheidscijfers dalen, en dat lijkt nu te gebeuren. Afgelopen vrijdag kwamen de werkloosheidscijfers naar buiten en die waren gunstig. Zowel de aandelen- als de cryptomarkt reageerden daar positief op.

Het is wel belangrijk dat de cijfers niet snel verslechteren. Voor nu ziet het er goed uit voor de Amerikaanse economie. Zo goed zelfs, dat de markt niet verwacht dat de volgende renteverlaging een grote stap van 50 basispunten zal zijn.

De voorspelling voor de komende renteverlaging volgens CME FedWatch ( https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html)

De sterkere Amerikaanse economie zorgt ook voor een sterkere dollar. Sommigen zien dat als negatief voor de bitcoinkoers, maar dat is niet helemaal waar. Financiële markten, inclusief bitcoin, hebben juist een sterke macro-economische rugwind nodig voor de hervatting van de bullmarkt, en dat gaat samen met een sterke Amerikaanse economie.

Crypto zit nog altijd in een bullmarkt

Dat is duidelijk te zien als we uitzoomen. Bitcoin beweegt al meer dan een half jaar rond de all-time high van 2021, de vorige bullrun. Nog nooit bevond de koers zich zo lang rond de recordhoogte van de vorige cyclus. Dat maakt beleggers ongeduldig en onzeker.

Tegelijkertijd heeft bitcoin nog nooit zo vroeg in een nieuwe cyclus een all-time high bereikt. In dat opzicht liep bitcoin vooral voor op de vorige cycli, maar nu liggen we weer op schema.

De vraag blijft wanneer crypto uit deze ‘boring zone’ komt en de bullrun hervat. Mijn verwachting is dat de macro-economische rugwind het nodige zetje geeft dit kwartaal. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, daar kan ik helaas geen garantie op geven.

De toekomst blijft onvoorspelbaar

Dat geldt zeker voor financiële markten. Vaak blijkt dat wanneer de meeste beleggers denken te weten waar de toekomst heen gaat, de markt het tegendeel bewijst. Als iedereen zou weten waar de markten naartoe gaan, waren we allemaal rijk.

Oktober is pas net begonnen, en een sterke oktobermaand behoort nog steeds tot de scenario's. Fundamenteel staan de seinen nog altijd op groen, maar dat biedt op korte termijn geen garantie voor koersstijgingen. Er zijn genoeg gebeurtenissen te bedenken die voor onrust kunnen zorgen, zoals een escalatie van het conflict tussen Iran en Israël of snel verslechterende macro-economische data.

Dergelijke gebeurtenissen zorgen voor onrust op de korte termijn. Op de lange termijn is er echter niets aan de hand voor bitcoin. Sterker nog, met de huidige monetaire ontwikkelingen en toenemende adoptie heeft bitcoin er fundamenteel nog nooit zo goed voorgestaan.

Meer lezen?