The Fourth Turning

The Fourth Turning

In het boek “The Fourth Turning” van William Strauss wordt na veel onderzoek, gesteld dat een Westerse maatschappij een levensduur heeft van zo’n 80 jaar. Wat grofweg gelijk staat aan de gemiddelde duur van een mensenleven.

En binnen die 80 jaar beweegt een maatschappij zich door verschillende fases van 20 jaar, die turnings worden genoemd. Elke fase kenmerkt zich op verschillende manieren. 

Niet alleen is het interessant om te weten hoe deze fases zich hebben uitgespeeld in de geschiedenis, maar ook is het goed om te weten in welke fase wij ons op dit moment bevinden en waar we heen gaan.

De vier fases (turnings) zijn:

  1. The High
  2. The Awakening
  3. The Unraveling
  4. The Crisis

The High

Na een tijd van destructieve krachten (een oorlog bijvoorbeeld), begint de wederopbouw. Sterke en charismatische leiders geven vorm aan een nieuwe maatschappij en het volk is positief. Er is saamhorigheid.

Periode: 1950 – 1970

The Awakening

Een nieuwe generatie staat op en rebelleert tegen het leiderschap. Er is meer bewustwording in een tijd waarin het goed gaat met de wereld. Activisme steekt de kop op en er ontstaan idealistische bewegingen die de wereld beter willen maken.

Periode: 1970 – 1990

The Unraveling

Na de rebelse periode, ontstaat er een periode van focus op het vergaren van welvaart en bezittingen. Het is vooral ieder voor zich in deze tijd. Leiders worden minder serieus genomen en zelfs bespot. Er ontstaat meer chaos en onrust.

We weten allemaal dat deze periode, in de recente geschiedenis, in het teken stond van grote schandalen, (Golf)oorlogen, de focus op terroristen, vele aanslagen, twee enorme economische crises, onvrede etc. 

Periode: 1990 – 2010

Crisis

De laatste fase van de gehele 80 jarige cyclus kenmerkt zich door een verveelde en verwarde samenleving. Een maatschappij die een sterke identiteit lijkt te missen.

Alle voorgaande cycli hebben ervoor gezorgd dat er meer strijd en (psychologische) oorlog is. Normen en waarden zijn op een laag pitje komen te staan. Leiders willen steeds meer verregaande controle uitoefenen op het volk. Meer wetten en strenger optreden. 

Er zijn duidelijk zichtbaar grotere verschillen tussen rijk en arm. Ook de meningen lopen steeds verder uiteen. Grootschalige corruptie en machtsmisbruik zijn sterke kenmerken van deze laatste fase.

Periode: 2010 – 2030

Cycli zijn overal zichtbaar

Niet alleen in een samenleving zie je dit soort fases en turnings. Neem bijvoorbeeld de natuur: lente, zomer, herfst, winter. Of in een relatie of in een baan of de fases waar een onderneming doorheen gaat. Of het leven zelf: geboorte, opgroeien, volwassen fase, pensioen > overlijden. 

We zitten in de laatste fase

Zoals je kunt zien, zitten we (volgens het boek) in de laatste fase. De fase die vooraf gaat aan een nieuwe 80 jarige cyclus, waarbij straks wederopbouw centraal zou moeten staan, na een destructieve periode die zal eindigen rond 2030.

Laat 2030 nou net een jaar zijn wat we heel vaak op het nieuws horen. Klimaatdoelen, Build Back Better, The Great Reset etc… allemaal gericht op 2030.

Toeval? Ik weet het niet. Ik denk dat er een reden is waarom veel zaken ogenschijnlijk “toevallig” samenkomen. Namelijk, dat het geen toeval is en dat de mensen aan de top zich wel degelijk bewust zijn van deze fases.

En dat mensen de laatste jaren in een verwarde en angstige modus verkeren. Er is meer controle, meer onrust, meer verschil tussen arm en rijk… 

Moeten we hier dan nog in zitten tot 2030? Of gaat dit een verkorte of juist verlengde fase worden?

Time will tell…

Bron video: Youtube

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in