Technisch · · 10 min lezen

TA Friday: tien aandelen onder de technische loep

Patrick heeft maar liefst tien (!) aandelen geanalyseerd die zijn voorgedragen door de DLT Community. In dit uitgebreide artikel bespreekt hij waar de kansen liggen. Van tech tot traditionele value-aandelen; er is voor iedere belegger iets wils.

TA Friday: tien aandelen onder de technische loep

Dit artikel is ontstaan door jullie enthousiaste reacties in de Discord om jullie top 5 watchlist te delen, zodat ik deze kon onderwerpen aan een koersanalyse volgens mijn model.

Dit heeft geleid tot een totale lijst van 54 aandelen. Ik kon ze helaas niet allemaal behandelen, maar bij voldoende enthousiasme zal ik hieraan een vervolgartikel wijden.

Algemeen

Koersanalyse zou in mijn ogen een van de tools in de toolbox van een moderne belegger moeten zijn. Het is zeker geen middel waarop je als belegger alleen je beslissingen moet baseren. Dat is misschien meer het werk voor een trader, maar ook daar komt meer bij kijken dan alleen het analyseren van de koersontwikkeling.

Een belegger zou toch de basis moeten vinden in de fundamentals van een bedrijf. Op basis daarvan een overtuiging hebben om te willen investeren en het in de gaten houden van de actuele ontwikkelingen hierin om de initiële overtuiging te staven.

Koersanalyse zou aanvullend daarop een goede tool zijn om inzicht te krijgen in wat het oordeel van de markt is ten aanzien van het aandeel, waar de kansen en risico's liggen.

Wat zijn goede omstandigheden om te investeren met een gunstige risk/reward en wat zijn, koerstechnisch gezien, omstandigheden waarbij het risico groot wordt dat het scenario zich toch minder positief ontwikkelt dan je voor ogen had, op basis waarvan je dan je investeringsrisico zou kunnen beperken door je positie te hedgen.

Ik kan in dit artikel niet te uitgebreid een toelichting geven op de analyses, hoe deze te interpreteren en hoe je deze eventueel kunt gebruiken. In de community heb ik jullie al op verschillende manieren van uitleg voorzien, maar ik ben heel blij dat ik jullie kan meedelen dat ik samen met Jasper een video ga opnemen waarin ik jullie uitgebreid ga informeren over Technische Analyse en specifiek mijn analysemodel. Deze zullen we dan delen met jullie in de community.

In dit artikel heb ik willekeurig een tiental aandelen geselecteerd om te analyseren:

  • Nike (NKE)
  • JustEat Takeaway (TKWY)
  • Match Group (MTCH)
  • Flex LNG (FLNG)
  • Dino Polska (DNP)
  • Teqnion AB (TEQ)
  • Confluent (CFLT)
  • Genmab A/S (GMAB)
  • Aalberts N.V. (AALB)
  • The Hershey Company (HSY)

Nike (NKE)

Als eerste wil ik hier laten zien wat het risico is wanneer na meerdere upcycles in de weekly en daarbinnen de daily een Daily Demand Zone aan de onderzijde wordt doorbroken. Het is niet altijd zo dat er een daling volgt, maar de kans wordt in zo'n situatie wel groot.

Als je als belegger dit inzicht hebt op basis van koersanalyse, dan kun je hier maatregelen voor treffen. Het alternatief is lijdzaam toezien hoe uiteindelijk je winsten verdampen of zelfs veranderen in een verlies.

Hieronder de huidige situatie op basis van de Monthly trend.

Eind 2021 heeft Nike een Top (HH) gezet op de Monthly beweging en is vanaf daar aan het corrigeren op zoek naar een hogere bodem (HL) binnen deze Monthly cycle. Het meest waarschijnlijke scenario is dat hierop nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog volgt.

De voorgaande corrigerende beweging van deze orde was gedurende de periode 1997-2000. Aangezien dit een lange termijn beweging is, dien je er rekening mee te houden dat zo'n correctie nog wel wat tijd in beslag kan nemen. Het scenario is valide zolang de koers op maandbasis niet onder de Monthly Demand Zone sluit.

Fundamenteel zijn er twee zaken van belang om in de gaten te houden voor wat betreft de koersontwikkeling van Nike:

  • Nike heeft een paar jaar terug een strategische keuze gemaakt die niet goed heeft uitgepakt. Het is van belang om qua fundamentals de ontwikkeling hieromtrent goed in de gaten te houden: zijn ze in staat om dit tij te keren.
  • Daarnaast is het bij een retail georiënteerd bedrijf van belang om macro-economisch een inschatting te maken van waar in de Business Cycle de wereldeconomie zich bevindt. Een bedrijf als Nike gaat pas weer echt groeien als de consument weer meer te besteden heeft.

Just Eat Takeaway (TKWY)

Ook hier, in het geval van Just Eat, nog even de doorbraak van de Daily Demand Zone na een langdurig sterke beweging omhoog.

Doorbraak van de Daily Demand Zone aan de onderzijde kan een trigger zijn voor een dergelijke daling; met hedging technieken kun je je als belegger hiertegen indekken. Dat is echt niet alleen weggelegd voor de pro's.

De koers van Just Eat heeft een pijnlijke val gemaakt. Hier herken je ook weer de valkuil waarin wij vaak geneigd zijn te stappen. Op het moment dat het stijgt, krijgen we het gevoel dat de sky the limit is, we extrapoleren de Covid-winsten lekker door naar de toekomst en de waardering schiet omhoog. Dan volgt de ontkenningsfase en nu de ontnuchteringsfase.

De Weekly beweging op de afbeelding hierboven laat zien dat de markt op dit niveau evenwicht probeert te vinden. De koers beweegt al een tijdje zijwaarts met aan de onderzijde de Weekly Demand Zone waar kopers het aandeel weer koopwaardig vinden, en aan de bovenzijde de Weekly Supply Zone waar de verkopers tot nu toe weer aanleiding zagen om te verkopen.

Voor het opwaartse scenario is het van belang dat er voor de verkopers minder aanleiding is om op dat niveau hun stukken nog van de hand te willen doen. Dan is er weer ruimte voor meer koersstijging.

Het is ook hier weer van belang om de fundamentele ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Wat zou aanleiding kunnen zijn dat de markt het aandeel weer meer gaat waarderen, waardoor de p/e ratio omhoog kan en daarmee de koers?

De daily beweging laat zien dat de markt bezig is met het verkrijgen van dat evenwicht waar ik het eerder over had, door het vormen van een base. Zolang de Weekly Demand Zone aan de onderzijde niet wordt doorbroken, is dit scenario valide en is er potentie richting de Weekly Supply Zone.

Voor meer positiviteit op de middellange en lange termijn is het van belang dat de koers boven de Weekly Supply Zone weet te geraken.

Match Group (MTCH)

Ook hier weer een vergelijkbaar verhaal als bij de voorgaande twee. Doorbraak van de Daily Demand Zone leidt tot risico op een sterke of zwakke beweging omlaag, in dit geval wederom een sterke.

Dit heeft natuurlijk, net als bij de voorgaande twee, te maken met het macro-economische sentiment dat draaide. Zie hieronder de relatie tussen de aandelenmarktcyclus en de economische cyclus. Waar stonden we eind 2021 en waar staan we nu?

Van belang om als belegger rekening mee te houden.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de daling vanaf de top (HH) onderdeel is van een Monthly corrigerende cyclus op zoek naar een hogere bodem (HL), volgend op de corrigerende cyclus van 2003-2009. De correctie is nu 2,5 jaar onderweg.

Het risico is aanwezig dat deze nog wel even kan aanhouden als je dat vergelijkt met de voorgaande cyclus. Zolang de koers op maandbasis niet sluit onder de Monthly Demand Zone, is het hogere bodemscenario het meest waarschijnlijk en mag op de middellange en lange termijn nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog verwacht worden.

Ook hier is op de Weekly zichtbaar dat de markt evenwicht probeert te vinden door het vormen van een base. Houd de onderzijde goed in de gaten; op weekbasis sluiten onder de Weekly Demand Zone vergroot het risico op een verdere daling richting de Monthly Demand Zone uit de afbeelding hiervoor.

Flex LNG (FLNG)

Flex LNG heeft een mooie koersontwikkeling laten zien over de periode 2020-2023 en is vanaf dat moment zijwaarts aan het corrigeren. Zolang de koers boven de Weekly Demand Zone blijft, is het sentiment positief en kan er nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog volgen.

Op weekbasis sluiten onder deze zone vergroot de kans op een daling naar een lager liggende demand zone, zie afbeelding hieronder.

Dit zou dan nog het vangnet kunnen zijn voor wat betreft positief sentiment. Fundamenteel moet goed in de gaten worden gehouden of Flex nog wel in staat is om nogmaals zo'n omzetgroei door te maken als in 2021. Daar komt een groot deel van deze koersontwikkeling vandaan. Sindsdien is de groei eruit en de markt lijkt vooralsnog ook geen verdere groei te verwachten als ik naar de forecast kijk.

Een sterke fundamentele overtuiging, een goed beeld van de fundamentals en een vinger aan de pols zijn wat mij betreft raadzaam mocht je hierop willen acteren.

Als laatste dan nog even de Monthly aardgas trend hieronder:

Zijn er beleggers in de community die een dergelijk aandeel in portefeuille houden als inflatiehedge?

Dino Polska (DNP)

Een groeibriljant uit Polen die sinds juni 2023 bezig is met een corrigerende beweging op de sterke uptrend.

Een Weekly ABC-correctie, resulterend in een hogere bodem (HL) en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog, is het meest waarschijnlijke scenario zolang de koers op weekbasis niet sluit onder de Weekly Demand Zone.

Daaronder sluiten zou een beweging richting de Monthly Demand Zone kunnen triggeren.

Het groeiverhaal hoeft dan nog niet voorbij te zijn; we hebben in dat geval alleen te maken met een correctie van een hogere orde.

Vanuit die Monthly Demand Zone zou dan een HL en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog kunnen volgen.

Teqnion AB (TEQ)

Teqnion is een Zweeds groeibriljantje. Het bedrijf weet structureel in omzet en winst te groeien, waardoor de koers maar blijft stijgen. Ook hier, vergelijkbaar met Dino, bevindt het zich in een corrigerende fase op de Weekly beweging.

Zolang de koers op weekbasis niet sluit onder de Weekly Demand Zone, is het meest waarschijnlijke scenario een HL en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog op de Weekly. Sluiten onder deze zone zou betekenen dat het waarschijnlijk een correctie van een hogere orde wordt, die van de Monthly.

Wat fundamenteel interessant is aan Teqnion, is naast hun focus op nichemarkten waarmee ze zich onderscheiden van hun concurrentie, hun focus op strategische overnames. Zolang ze hierin weten te slagen, is het lange termijnperspectief positief. Dit is dan ook iets om fundamenteel goed in de gaten te houden.

Confluent (CFLT)

Confluent heeft na de positieve beursgang in 2021 een flinke afwaardering meegemaakt waardoor de koers flink onderuit is gegaan. De markt is sindsdien evenwicht aan het vinden met kopers die het aandeel weer aantrekkelijk gewaardeerd vinden in of in de buurt van de Weekly Demand Zone en verkopers die nog (tot op heden) telkens maar weinig rendementsperspectief meer zagen in de buurt van de Weekly Supply Zone.

Confluent is een bedrijf dat zich nog duidelijk in de groeifase bevindt.

Het maakt een jaarlijkse groei door van 25%+ per jaar, en aan de hand van deze forecast is de inschatting van de markt dat zich zo verder ontwikkelt en dat het gaat leiden tot een kleine winst in 2024.

Tot op heden heeft het bedrijf nog geen winst gemaakt, maar het zit er nu wel dicht tegenaan; dat geldt ook voor de free cashflow, die naar het positieve begint te neigen. Slagen ze hierin bij Confluent, dan zou dit kunnen leiden tot een positieve herwaardering door de markt. Iets om dus goed in de gaten te houden.

Een interessante setup qua koersanalyse met een koers die zich nu in de buurt van de Weekly Demand Zone bevindt.

Een aandeel met 10x potentie? Jasper, kom er maar in ;-)

Genmab A/S (GMAB)

De koersontwikkeling bij Genmab ziet er niet lekker uit. Vanaf de top in 2023 is duidelijk een trend met lagere toppen en bodems zichtbaar. De koers is op weekbasis ook nog eens onder de Weekly Demand Zone gesloten. Dit duidt duidelijk op beperkte koopinteresse en risico op een verdere daling.

Een signaal dat het sentiment positiever wordt, is als de koers boven de Daily Supply Zone weet te geraken.

Aalberts N.V. (AALB)

Ook in het geval van Aalberts zien we weer de situatie van een koers die onder de Daily Demand Zone sluit. Een terugkerend fenomeen...

Het actuele beeld staat in de afbeelding hieronder weergegeven:

Al sinds 2022 beweegt dit aandeel flink heen en weer, waarbij de markt rond de 50 euro geen rendementsperspectief meer ziet, maar het aandeel rond de 30 euro weer aantrekkelijk gewaardeerd vindt. Sluiten onder de Weekly Demand Zone zou geen goed teken zijn en duidt op risico op een verdere afwaardering door de markt.

Zolang de koers daarboven blijft, zou dat een teken zijn dat de markt het als aantrekkelijk gewaardeerd ziet, waardoor er weer wat potentie omhoog kan ontstaan.

Al met al een nogal wisselvallige koersontwikkeling, een signaal dat de fundamentals goed in de gaten gehouden moeten worden.

The Hershey Company (HSY)

Allereerst lijkt het me nu gepast dat je even gaat staan en applaudisseert voor wat The Hershey Company nagenoeg al 50 jaar weet te presteren. Is hier dan sprake van een bubble? Lijkt me niet het geval als je nog netjes op een p/e ratio handelt van 22.

Het neemt natuurlijk niet weg dat ook een aandeel zoals Hershey niet ontkomt aan een corrigerende beweging op z'n tijd. Als je de afbeelding hieronder beoordeelt, is daarvan sprake sinds de top (HH) van maart 2023.

Kijk je naar de vorige corrigerende beweging van deze orde, dan zou deze ook lang aan kunnen houden en als er nog een beweging volgt richting de Monthly Demand Zone, zou dat nog niet betekenen dat het opwaartse potentieel verdwenen is.

Of dit gaat gebeuren, kunnen we alleen maar aan de hand van de koersontwikkeling zien. Het is wel iets waar je als LT-belegger rekening mee dient te houden in je strategie als je hierin wilt investeren.

Zolang de koers boven de Weekly Demand Zone blijft, komt die verdere daling richting de Monthly Demand Zone nog niet in beeld. Voor het opwaartse potentieel is het dan wel van belang dat de Weekly Supply Zone wordt doorbroken.

Dit was een selectie uit het grote aantal aandelen dat jullie in je watchlists hebben staan. Laat me even weten door te reageren in de community en door dit te delen via X of jullie hier enthousiast over zijn. In dat geval zal ik hier nog een vervolg aan geven door andere aandelen uit de lijst te onderwerpen aan een analyse.

Meer lezen?