Na dat gelezen te hebben, heb ik mijn hele LEAP-portfolio gebaseerd op zijn manier van beleggen. Ik vond het zo boeiend dat ik dacht, dat moet ik met jullie delen. Wie weet dat jullie er ook nog wat aan hebben!
Wie was John Templeton?
John Templeton was een briljante investeerder en een echte pionier in het investeren over de hele wereld. Hij had een unieke aanpak: hij kocht aandelen wanneer anderen bang waren en verkocht ze wanneer anderen heel enthousiast waren. Een aanpak die Warren Buffet fans niet onbekend is!
Zijn motto was: "De beste tijd om te kopen is bij maximale angst, en de beste tijd om te verkopen is bij maximale euforie." Dit hielp hem om grote winsten te maken, zelfs tijdens moeilijke tijden.

Templeton Growth Fund
Een van zijn grootste successen was het opzetten van het Templeton Growth Fund in 1954. Dit fonds was een van de eerste die wereldwijd investeerde en groeide uit tot een van de succesvolste beleggingsfondsen ooit.
Door zijn strategie om aandelen te kopen die door anderen werden genegeerd, behaalde het fonds indrukwekkende winsten. In de eerste 50 jaar haalde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 14%, wat veel hoger was dan de meeste andere fondsen en de algemene markt. Deze resultaten laten zien hoe goed Templeton was in het vinden van kansen waar anderen die niet zagen.
Veel mensen die in zijn fonds investeerden, zagen hun geld flink groeien. Naast zijn succes in het investeren, was Templeton ook een groot filantroop. Hij richtte de John Templeton Foundation op, die onderzoek ondersteunt naar wetenschap, religie en menselijke vooruitgang.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar laten we het eens concreet maken. Hoe contrair was deze beste man en welke investeringen heeft hij gedaan waar hij deze naam mee heeft verworven?
Tweede Wereldoorlog
Een van de meest opvallende voorbeelden van Templeton's contrarian strategie vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1939, terwijl Europa in chaos en onzekerheid verkeerde, leende Templeton geld om aandelen te kopen in 104 bedrijven die op de rand van faillissement stonden. Hij dacht dat deze bedrijven door de angst zwaar ondergewaardeerd waren. En hij had gelijk! De markt herstelde zich en veel van deze bedrijven bloeiden op na de oorlog. Het resultaat? Binnen vier jaar maakte Templeton meer dan 400% winst op zijn investeringen.
De Japanse markt
In de jaren 60 zette Templeton zwaar in op Japanse aandelen. Op dat moment was Japan nog aan het herstellen van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en werd nog niet gezien als economische grootmacht. Maar Templeton zag potentieel.
Zijn investeringen in Japan leverden flinke winsten op, aangezien het land in de daaropvolgende decennia een snelle economische groei doormaakte. De Japanse aandelenmarkt steeg in de jaren 60 en 70 met gemiddeld 15-20% per jaar, en Templeton profiteerde hier volop van.
Met recht een contrair belegger dus en dat heeft hem zeker geen windeieren opgeleverd. Om tijdens de Tweede Wereldoorlog geld te lenen om aandelen te kopen van bedrijven die op de rand van faillissement balanceerden, dat verdient de titel contrair in het kwadraat.

John Templeton anno 2024
Zijn filosofie heeft me geïnspireerd om mijn LEAP-portfolio op te bouwen zoals deze nu staat. Ik heb flink geïnvesteerd in bedrijven die door de markt flink zijn afgestraft en aan de kant zijn geschoven.
Met behulp van lange termijn opties, waarvan sommige wel twee jaar meegaan, speel ik in op een mogelijk herstel. Het mooie van deze LEAP-opties is dat ik met een kleine investering kan speculeren op grote winsten door het hefboomeffect. Een paar namen in mijn portfolio? Polestar, Nio, Paypal, Alibaba.
Ik heb helaas maar een paar LEAP-opties kunnen oppikken in de miners toen de prijs van BTC nog rond de 25k schommelde en de markt een stuk pessimistischer was.
In de praktijk is het toch echt lastig om te kopen als iedereen negatief is, maar achteraf gezien hebben juist deze opties ervoor gezorgd dat mijn rendement positief blijft, zelfs als andere investeringen tot nul zouden dalen. Dit sterkt mijn idee dat zijn filosofie ook in 2024 nog toepasbaar is.