Technisch · · 6 min lezen

Recessie voorspellen en kansen bij Coinbase

Kan je een recessie zien aankomen? Yuri deelt een paar simpele indicatoren die jou de juiste richting opsturen. En hij heeft ook meteen een aantrekkelijk aandeel op het oog.

Recessie voorspellen en kansen bij Coinbase

Zoals Remo al schreef: alle seinen staan op groen voor crypto. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, maar het zette me aan het denken. Stel dat de soft landing werkelijkheid wordt én Bitcoin een sterk Q4 beleeft, zoals de indicatoren voorspellen—bestaat er dan een aandeel dat van beide kan profiteren? Zonder te veel te verklappen: ja, dat bestaat! 😉

“Alle seinen staan op groen voor crypto” - DLT
Cryptospecialist Remo volgt de markt van digitale assets op de voet. En zijn overtuiging is helder: het komende kwartaal lijkt het moment te zijn dat de bullmarkt (opnieuw) op gang komt.

Maar om echt te begrijpen waar we staan, moeten we eerst kijken hoe groot de kans op een soft landing eigenlijk is.

Mijn conclusie? Hoe kleiner de kans op een recessie, hoe groter de kans op die felbegeerde soft landing. En voordat je nu afhaakt bij de gedachte aan het ingewikkeld voorspellen van een recessie: geen zorgen! Je hoeft geen economie-expert te zijn.

Er zijn namelijk een paar verrassend simpele signalen die je kunt volgen, en een daarvan is... de vraag naar benzine!

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Recessie-indicatoren
Een stabiele benzinevraag, positieve banengroei en dalende olieprijzen zijn tekenen van een mogelijke ‘soft landing’ van de economie.
✔️
Geen zorgen over recessie
Als de vraag naar benzine sterk blijft, de banengroei stabiel is en de olieprijzen dit jaar niet met meer dan 80% zijn gestegen, kunnen we een groot deel van onze zorgen over een recessie laten varen.
✔️
Technische analyse van Coinbase:
Het aandeel toont een bullish patroon, waarbij slimme inschaling tussen $170 en $156 aantrekkelijke kansen kan bieden, met koersdoelen tot $420 in het vizier.

Benzinemeter als economisch kompas

Wanneer benzineprijzen stijgen, gebeurt dat opvallend vaak tegelijk met een vertraging in de economie. Dat heeft alles te maken met de vraag naar benzine.

Als je wilt weten hoe het ervoor staat, kun je een kijkje nemen op de website van de U.S. Energy Information Administration. Hier zie je real-time data over de benzinevraag in de VS. De blauwe lijn toont het huidige gemiddelde, terwijl de bruine lijn het gemiddelde van het vorige jaar weergeeft.

De vraag naar benzine in Amerika

Hoewel de vraag recent iets is afgenomen, ligt die nog steeds hoog. Dat betekent dat Amerikanen nog volop in hun grote Dodge Rams springen, naar de Walmart rijden en op de terugweg hun tank weer volladen bij de pomp. En dat, vrienden, is een goed teken voor de economie!

Wanneer mensen blijven autorijden en consumeren, wijst dat erop dat de motor van de economie nog lekker doordraait.

Recessies: geopolitiek of economisch van aard

Maar er is meer dan alleen benzine. Recessies kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: geopolitieke schokken, zoals conflicten tussen landen, of door puur economische problemen, zoals de financiële crisis van 2008.

Om een idee te krijgen waar we nu staan, kunnen we twee belangrijke grafieken erbij halen die inzicht geven in het verleden én de toekomst.

Banenmarkt als voorspeller

De eerste grafiek is die van de banengroei in de VS. Een duidelijk signaal van een naderende recessie is een scherpe daling in de werkgelegenheid.

Elke keer dat een recessie begon, zagen we in minstens één maand meer dan 200.000 ontslagen. Dit zagen we bijvoorbeeld tijdens de financiële crisis in 2008 en de 'dotcom-bubbel' in 2000.

Banengroei in Amerika

Voor nu ziet het er goed uit: de banengroei blijft positief. We zitten nog steeds boven de nul, wat betekent dat er netto nog altijd banen bijkomen in plaats van verdwijnen.

Zolang die lijn positief blijft, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.

De invloed van olieprijzen op economische cycli

Een andere interessante indicator is de prijs van olie. Lage olieprijzen houden vaak een economische cyclus langer in stand, terwijl stijgende olieprijzen die cyclus eerder beëindigen.

Op dit moment bevinden we ons in een periode van dalende olieprijzen, wat suggereert dat de huidige economische cyclus nog even kan doorgaan.

💡
Als de olieprijzen binnen een jaar met 80% of meer stijgen, dan is het tijd om je zorgen te maken over een mogelijke recessie.
Olie prijzen in Amerika

Deze statistiek is geen onfeilbare voorspeller, maar het is wel een nuttige indicator. Het is vooral belangrijk om te kijken of de prijs plotseling sterk begint te stijgen.

Komt die stijging in de buurt van de 80% in een jaar? Dan is het verstandig om de trend goed in de gaten te houden, want dat zou een teken kunnen zijn dat er economische onrust op komst is.

Conclusie: rust in de tent?

Kortom, als de vraag naar benzine sterk blijft, de banengroei stabiel is en de olieprijzen dit jaar niet met meer dan 80% zijn gestegen, kunnen we een groot deel van onze zorgen over een recessie laten varen.

Het lijkt erop dat we in dat geval afstevenen op een 'soft landing'—een situatie waarin de economie vertraagt, maar zonder in een diepe recessie te belanden. Dus blijf af en toe eens naar de benzineprijzen en de werkgelegenheidscijfers kijken; wie weet kun je zelf de economische toekomst voorspellen!

Coinbase

Als oktober daadwerkelijk de maand van Bitcoin gaat worden en de kans op een soft landing toeneemt, pakken we er een grafiek bij van een aandeel dat zowel bij een stijgende koers van Bitcoin, als in een risk-on environment zomaar sterk kan gaan presteren: Coinbase.

Oktober wordt de maand van Bitcoin - DLT
Bitcoin en crypto lijken langzaam aan hun opmars begonnen, een beweging die meerdere DLT-creators hadden verwacht. Volgens Yuri gaat oktober dé maand worden waarin het optimisme terugkeert.

Weekgrafiek: Bullish

Coinbase - week grafiek

Sinds het begin van 2023 heeft Coinbase een mooie reeks hogere bodems neergezet, wat ons vertelt dat we te maken hebben met een bullish patroon. De laatste ‘low’ is gevormd rond de 0,618 Fibonacci op $148. Zolang deze niet wordt doorbroken, blijft de bullish structuur intact.

De meest dominante Simple Moving Average (SMA) is de SMA 50, die momenteel op $182 ligt. De koers zelf beweegt nu net onder de $180. Vandaag krijgen we een weekslot, en het is cruciaal dat we dit slot boven de SMA 50 zien.

De bulls zullen hierop inzetten, want er is nog voldoende ruimte op de RSI, die sinds mei oversold is. Dit biedt ruimte voor verdere koersstijgingen zonder dat de markt direct hoeft af te koelen.

Eerste targets met Fibonacci

Op basis van de weekgrafiek zijn er twee belangrijke punten: we mogen de low van $148 niet breken en we willen de SMA 50 herpakken. Als dat lukt, kunnen we ons richten op het eerste koersdoel, de top van augustus op $272.

En dat is nog niet alles: de Fibonacci-targets geven ons zelfs een potentieel doel tussen $420 en $480 (de 1,681 en 2,0 Fibonacci).

Misschien denk je nu: dat klinkt wel erg optimistisch. Maar vergeet niet dat aan het begin van 2023, toen de koers nog op $46 stond, de Fibonacci-targets van $138 en $158 ook ver weg leken. En kijk nu!

Daggrafiek: gevecht met de SMA 200

Coinbase - daggrafiek

Op de daggrafiek zien we dat Coinbase worstelt met de SMA 200, die op $187 ligt en in een duidelijke weerstandszone zit. De RSI op de daggrafiek is overbought, wat erop wijst dat een korte-termijncorrectie waarschijnlijk is.

Dit kan echter mooie kansen bieden om je positie uit te breiden, gezien de bullish signalen op de weekgrafiek.

4-uurgrafiek: Inschalen

Coinbase - 4-uurgrafiek

Om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke inschaalmomenten, kijken we naar de 4-uurgrafiek. Als we aannemen dat Coinbase afketst op de huidige weerstand, zou het ideaal zijn om posities op te bouwen tussen $170 en $156.

Zolang de low van $146 niet wordt doorbroken, blijft het lange-termijnplaatje positief en bullish.

Conclusie

Op de lange termijn biedt Coinbase mooie kansen, ondersteund door de mogelijke ‘soft landing’ van de economie, renteverlagingen en gunstige vooruitzichten voor Bitcoin in het vierde kwartaal.

Op de korte termijn kan er echter wat afkoeling zijn, waardoor inschalen tussen $170 en $156 een slimme strategie lijkt. De koersdoelen van $272 en zelfs $420 zijn dan zeker binnen bereik!

Meer lezen?