De financiële markten bevinden zich in een delicate fase. Beleggers vragen zich af: Zijn de door Trump geïntroduceerde tarieven een serieuze beleidsverandering of slechts een strategisch pressiemiddel om betere deals te onderhandelen?
Als het eerste het geval blijkt, kan de impact op de wereldeconomie groot zijn. Maar als de markt tot de conclusie komt dat het vooral onderhandelingstactiek is, dan kan de huidige neerwaartse beweging snel draaien. De opwaartse trend van de afgelopen jaren hoeft dan geen langdurige onderbreking te zijn geweest, maar slechts een korte adempauze.
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
De markt wacht op duidelijkheid over Trumps motieven. Als het slechts drukmiddel is, kan de opwaartse trend snel worden hervat. Maar bij aanhoudende onzekerheid dreigt een bredere bearmarkt.
In tijden van risico en onvoorspelbaarheid verlagen beleggers de waardering van aandelen en verschuiven zij naar minder risicovolle activa, zeker als ook de winstgevendheid onder druk komt te staan.
Technische analyse toont aan dat we momenteel onder een belangrijke Daily Supply Zone handelen. Zolang dat zo blijft, overheersen onzekerheid en risico. Alleen een overtuigende doorbraak daarboven geeft aan dat het sentiment verbetert.
Onzekerheid: de vijand van waardering
Zolang echter de onzekerheid aanhoudt — en het Amerikaanse beleid rond handelstarieven niet duidelijk omlijnd is — kunnen aandelen wereldwijd onder druk komen te staan. Onzekerheid is namelijk gif voor waarderingen.
In tijden van rust en voorspelbaarheid durven beleggers hogere prijs/winst-verhoudingen (P/E-ratio’s) toe te kennen aan aandelen. Maar zodra het economische landschap troebel wordt, verkiezen zij veiligheid boven groei. Ze verschuiven hun kapitaal naar minder risicovolle activa, wat neerwaartse druk zet op aandelenkoersen.
En als daarbovenop ook nog eens de winstgevendheid van bedrijven geraakt wordt door hogere kosten, verstoringen in de supply chain of verminderde internationale vraag, dan kan het beeld snel verslechteren.
De kans op een serieuze bearmarkt neemt dan toe — niet door paniek, maar door rationele herwaardering van risico.
Commissievrij beleggen voor iedereen. Automatiseer je groei aan de hand van een pie (mandje), ontvang dagelijks rente en beleg al vanaf €1 met fractionele aandelen.
Benieuwd waarom wij beleggen bij Trading 212?
Niemand weet het – behalve misschien “oom Donald”
Wat het uiteindelijk gaat worden? Dat weet niemand. Behalve misschien “oom Donald” zelf, als hij daadwerkelijk een plan heeft. Wordt dit een storm in een glas water, of het begin van een langdurige economische herschikking?
Op dit moment zitten we in het niemandsland van afwachten. Maar we zijn niet helemaal stuurloos.
De koers vertelt het verhaal
De enige betrouwbare graadmeter die we hebben, is de koersontwikkeling van de indices. Die laat feilloos zien wat de markt denkt en voelt — zelfs als niemand precies weet wat er aan de hand is.
Sinds vorige week is een belangrijke Daily Demand Zone doorbroken. Dat is technisch gezien een teken dat de markt risico en onzekerheid hoger inschat dan voorheen. Zolang de koers onder de Daily Supply Zone blijft, is dat het dominante sentiment:

Een tijdelijke opleving zou zomaar kunnen uitmonden in een lagere top, gevolgd door een nieuwe daling. Alleen als de koers de bovenkant van die Supply Zone weet te doorbreken, mogen we aannemen dat het ergste sentiment achter ons ligt — en dat de markt dit hele tarievenverhaal vooral als pressiemiddel interpreteert in plaats van als structurele verschuiving.
Drie mogelijke scenario's
Op dit moment zijn er grofweg drie scenario’s waar wij als beleggers rekening mee moeten houden:
Scenario 1: De V-shape bodem
In dit scenario maken de markten een scherpe daling door, vergelijkbaar met wat we zagen tijdens de Covid-crash. De daling wordt snel gevolgd door een krachtige opleving. Het herstel is net zo snel als de val: een klassieke V-shape bodem. Dit zou er als volgt uit kunnen zien:

Scenario 2: De W-vormige correctie
Bij dit scenario wordt er wél een lagere top gevormd — onder de Daily Supply Zone — maar de daaropvolgende daling is relatief mild. De markt test de bodem opnieuw, zonder door te zakken, en draait daarna opnieuw omhoog. Hierdoor ontstaat een W-vormige bodemstructuur en duurt de correctie op weekbasis wat langer, vergelijkbaar met het verloop in 2022:

Scenario 3: De Monthly bearmarkt
In dit scenario vormen de markten, net als bij scenario 2, een lagere top onder de Daily Supply Zone. Alleen volgt daarna een veel krachtigere beweging omlaag, waarbij ook de Weekly Demand Zone aan de onderzijde wordt doorbroken. Dit wijst op een mogelijke structurele trendbreuk en kan leiden tot een bredere bearmarkt op maandbasis. Dit scenario doet denken aan de ontwikkelingen in 2000 en 2007:

Tot die tijd: ogen op de chart
Het is nu vooral een kwestie van observeren. Niet gissen. Niet hopen. Gewoon kijken naar wat de markt ons vertelt. Die is, zoals altijd, onze meest eerlijke informatiebron.
Het is een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand:
✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande analyses
✓ Volledig toegang tot de community