Mijn lessen met traden uit 2023

Ik heb naast het beleggen voor de lange termijn, altijd al een beetje lopen klooien met het traden. Dat ga ik anders doen in 2024.

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Ik heb met traden altijd wisselende successen gehad: van tienduizenden euro's in een paar maanden tijd tot het verliezen van minimaal net zoveel in een paar trades waar ik te gretig of juist angstig te werk ging.

Het lag me nooit zo, dat korte-termijn werk. Tot ik me een paar jaar geleden meer ging verdiepen in technische analyse en serieuzer ging documenteren wat mijn psychologische en praktische valkuilen waren.

Nog altijd zie ik mezelf (terecht) niet als een "trader". Ik doe het ernaast, want mijn persoonlijkheid is veel beter afgestemd op beleggen dan op technische analyse en swing trading.

Toch vind ik het een mooie aanvulling op mijn kernportfolio en daarom ben ik in 2023 mijn kennis gaan opschalen en ben ik meer gaan lezen en uitproberen wat er nou altijd mis ging en hoe ik mezelf kon verbeteren.

Hier zijn mijn lessen van het afgelopen jaar, welke ik de komende tijd in de praktijk meer en beter ga trachten toe te passen.

Te snel verkopen / uitstappen

Keer op keer betrapte ik me er het afgelopen jaar op dat ik te snel mijn posities, die op winst stonden, van de hand wilde doen. Het verhaal dat ik mezelf vertelde was er eentje van "ik ben tevreden met deze winst, dus ik sluit deze positie". Meestal knalde erna de koers van het aandeel omhoog en stond ik beteuterd met een paar knikkers aan de zijkant.

Ja, winst = winst, eens! En toch kan het beter en slimmer. Ik stapte altijd uit met een limit- of marktorder. Dus ik verkocht met een voorbedacht koersdoel en daar verkocht ik de positie.

Wat ik de afgelopen tijd ben gaan toepassen is een stoploss op mijn trades. Een stoploss gebruik je veelal om jezelf te beschermen voor verder verlies als de koers zich ineens tegen je draait, maar het kan dus ook om winst te nemen (versus verder verlies te voorkomen).

Stel dat ik een positie heb aangekocht voor €50 en de koers stijgt naar €60, waarmee ik een rendement op die positie zou hebben van +20%. Mooi, zou je zeggen en ik kan mezelf hier vertellen dat ik tevreden moet zijn en de positie verkopen.

Een stoploss gebruiken om winst te nemen
In plaats van te verkopen voor €60 en direct mijn winst te nemen, kan ik ook een stoploss instellen. Dit zou ik dan doen op bijvoorbeeld €55. Draait de koers van €60 naar beneden, dan verkoopt hij de positie voor +10% winst zodra de koers daalt naar €55. Dat zou jammer zijn, maar +10% is ook prima.

Wat ik hiermee wil bereiken is dat ik de koers van €60, de kans geef om verder te stijgen. Doet hij dat, naar bijvoorbeeld €65, dan schuif ik de stoploss prijs door naar €60. Vaak heeft een opwaartse beweging nog wat extra ruimte om door te groeien en heb ik te vaak die laatste "move" gemist door uit te stappen. Ik blijf de stoploss steeds verder omhoog schuiven, met de koersbeweging mee. Is de koers dan klaar met stijgen en hij keert zich om, dan raakt hij alsnog mijn stoploss prijs om op winst uit te stappen en heb ik hiermee (vaak) meer winst kunnen pakken dan mijn eerste ingeving om te verkopen (bij €60 in dit voorbeeld).

💡
Ik zet mijn stoploss nooit heel dicht op de huidige koers, omdat vooral volatiele aandelen nogal eens een dagje stevig willen dalen, om vervolgens alsnog door te stijgen.

Posities in een keer volledig verkopen

Een beetje in het straatje van de vorige les, is het verkopen van een gehele positie. Vaak is het niet nodig om ineens alles te verkopen. Gestaffeld verkopen werkt vaak, voor mij, veel beter. In plukjes verkopen omhoog, om steeds meer winst veilig te stellen, zonder de verder stijging compleet te missen (omdat ik geen stukken meer heb).

Ik heb hier geen vaste regel voor en het hangt af van het aandeel en de kracht + snelheid van de stijging. Stel dat ik 100 stukken in bezit heb, in deze trade. Dan zou ik een stoploss zetten om winst te nemen met bijvoorbeeld 30 stukken. Dan verkoop ik dus 30% van mijn positie in een keer en laat nog 70% staan om mogelijk verder te stijgen.

Wel zet ik dan direct na de verkoop een stoploss (om verlies af te dekken) voor de overige 70 stukken. Het is leuk als ik met 30 stukken goed kan uitstappen, maar als vervolgens die overige 70 stukken gewoon de hele weg naar beneden donderen, zet dat ook geen zoden aan de dijk.

💡
Ik heb gemerkt dat ik maximaal in 3 of 4 "tranches" wil verkopen (bijvoorbeeld 30% / 30% / 40% = alles verkocht). Meer dan dat heeft vaak geen zin, omdat de koersstijging dan zijn tijd wel heeft gehad.

Geen duidelijk overzicht tussen trades en kernposities

Iets wat me in voornamelijk 2023 heel erg heeft gestoord, is dat mijn kernposities (lange termijn) bij dezelfde broker stonden als mijn trades. Dit was heel onoverzichtelijk en hierdoor moest ik heel wat handmatig gaan bijhouden in Excel sheets.

Ook wil ik soms trades doen op aandelen die al in mijn kernportfolio zitten (zoals bijvoorbeeld met Block $SQ). Door dezelfde broker te gebruiken, voegt hij natuurlijk die trade-stukken toe aan mijn bestaande kernpositie. Dat werkt niet en geeft onrust in mijn hoofd.

Dus ik ben gestart met een "fresh & clean" trade-portfolio bij een andere broker dan waar ik mijn kernposities aanhoudt. Deze scheiding geeft me een veel beter overzicht.

💡
Dit heb ik overigens gedaan door een account te openen bij LYNX, want hier wil ik in principe geen buitenlandse broker voor gebruiken EN ik wilde betere tools dan die ik bij DEGIRO had.

Te veel en te kleine posities

Waar ik bij het beleggen voor de lange termijn fan ben van spreiding en kleinere posities, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dat bij traden juist heel onrustig vind. Als ik korter op "het spel" moet zitten met traden, dan wil ik niet 10-20 posities moeten managen. Dat kan ik nooit allemaal bijhouden en dat gaf heel veel onrust (en verlies van focus).

Daarom wil ik op elk gewenst moment niet meer dan 3-5 trades open hebben staan. Vijf is echt het maximale en dat is misschien zelfs al teveel. Het lijkt soms wel, zodra je wat trades hebt lopen, alsof er ineens overal kansen zijn waar je ook op wilt springen. Maar het voegt heel veel ruis toe en daar ben ik niet voor gemaakt. Als ik al 5 trades heb lopen en ik zie ergens een betere (buiten)kans, dan sluit ik een lopende trade af, voordat ik een nieuwe open.

Less is more!

Geld zit in het wachten, niet in kopen/verkopen

Hier heb ik even aan moeten wennen: het meeste valt voor mij met traden te verdienen door goed onderzoek te doen, te wachten op kansen, een positie innemen en vervolgens geduld te hebben tot de trade zich ontwikkeld.

Ik heb er niet veel aan gehad (maar wel gedaan) om heel veel aan- en verkopen te doen. Steeds maar weer in en uit springen: het is niet nodig gebleken en het leverde ook nog eens veel transactiekosten op. Het bleek achteraf altijd beter om gewoon te blijven zitten, een stoploss en een alert in te stellen en verder te gaan met andere dingen.

Mijn langste trade duurde 3 maanden dit jaar. Drie maanden, dus meer dan 60 handelsdagen. Tijd zat en nergens voor nodig om dagelijks de koersen te checken en steeds maar weer zenuwachtig te worden van stijgingen en dalingen, om maar geen winst mis te lopen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en ben benieuwd of jij hier ervaring mee hebt.

PortfolioAandelen

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.