In dit artikel laat ik zien hoe mijn methode, gebaseerd op het volgen van bewegingen en het stellen van condities aan de trendmatigheid van bewegingen, helpt om koersontwikkelingen te analyseren en kansen en risico’s te beoordelen.
Aan de hand van de S&P 500 toon ik hoe bewegingen op verschillende timeframes — van Monthly tot Hourly — met elkaar samenhangen en hoe het al dan niet breken van een Demand Zone signalen kan geven voor belangrijke trendreversals of -continuaties.
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
De koersontwikkeling op hogere timeframes, zoals de Monthly Cycle, bestaat uit meerdere kleinere cycli. Het doorbreken van een lagere Demand Zone kan een grotere correctie triggeren.
In plaats van te speculeren op exacte tops of bodems, richt deze methode zich op het stellen van condities aan trends. Dit maakt het mogelijk om objectief in te spelen op veranderingen in de markt.
Een correctie op een hoger timeframe, zoals de Weekly, begint vaak met het doorbreken van een Demand Zone op een lager timeframe, zoals de Daily of Hourly. Door deze ontwikkelingen stap voor stap te volgen, ontstaat een duidelijk beeld van de risico’s en kansen.
Het volgen van indices
Als belegger is het cruciaal om niet alleen je individuele holdings te monitoren, maar ook de ontwikkeling van relevante indices in de gaten te houden. Indices bieden een waardevolle graadmeter voor de algemene markttrend en kunnen je helpen om kansen en risico’s beter in kaart te brengen.
Hier zijn enkele redenen waarom dit zo belangrijk is:
Indices weerspiegelen het sentiment en de prestaties van de grootste bedrijven in een specifieke markt, zoals de Amerikaanse economie in het geval van de S&P 500. Een stijgende of dalende index geeft inzicht in hoe beleggers de economische vooruitzichten en marktomstandigheden beoordelen.
Het volgen van de index helpt om waarschuwingssignalen op te merken, zoals verhoogde volatiliteit of een neerwaartse trend, die een impact kunnen hebben op je portefeuille.
Veel aandelen bewegen mee met de algemene markttrend. Zelfs kwalitatief sterke bedrijven kunnen tijdelijk dalen tijdens een bredere marktcorrectie, terwijl zwakkere bedrijven vaak profiteren van een bullmarkt.
De prestaties van een index kunnen wijzen op sectorrotaties. Een stijging in technologie binnen de index kan bijvoorbeeld invloed hebben op vergelijkbare holdings in je portefeuille.
Veel beleggers gebruiken een index als benchmark. Door deze te volgen, kun je beoordelen of je portefeuille beter of slechter presteert dan de markt.
Inzicht geeft je een edge
In het artikel van vandaag gaat het om de eerste twee punten. Het volgen van de koersontwikkeling van indices die relevant zijn voor jouw portefeuille, geeft je inzicht in waar de kansen en risico’s liggen. Dit inzicht biedt je een edge die je in staat stelt om met je portefeuille de index te verslaan.
Een belangrijke manier om deze edge te benutten, is door je portefeuille te beschermen tegen risico's tijdens een downtrend. Dit kan door je longposities te hedgen met putopties, futures of CFD's, of door je blootstelling aan risicovolle aandelen te verkleinen en tijdelijk defensieve holdings te prefereren.
Hiermee minimaliseer je de impact van dalingen op je portefeuille, terwijl de index onvermijdelijk meebeweegt met neerwaartse trends.
Inspelen op een downtrend
Naast het beperken van risico kun je ook actief profiteren van een neerwaartse markt door shortposities in te nemen. Dit stelt je in staat om niet alleen verliezen te compenseren, maar ook extra rendement te behalen tijdens marktcorrecties of bearmarkets.
Waarschijnlijkheid boven zekerheid
Een toenemende negatieve (bearish) divergentie of een daling onder een Demand Zone kan signaleren dat een uptrend mogelijk ten einde komt. Een doorbraak boven een Supply Zone kan wijzen op een grotere kans op verdere stijging. Hoewel zekerheden in beleggen niet bestaan, draait het om het inschatten van waarschijnlijkheden.
Door koersontwikkelingen te analyseren aan de hand van trends en hun specifieke condities, kun je waardevolle inzichten verkrijgen in de kans op stijgingen of dalingen. Bijvoorbeeld:
- Het niet doorbreken van een Demand Zone of een doorbraak boven een Supply Zone kan wijzen op een grotere kans op verdere stijging.
- Een toenemende bearish divergentie, het niet doorbreken van een Supply Zone of een daling onder een Demand Zone kan signaleren dat een uptrend mogelijk ten einde komt.
Strategieën om risico's te managen
- Winst nemen op de juiste momenten
Wanneer een aandeel of index sterke stijgingen heeft laten zien en tekenen van overbought toont, kan het verstandig zijn om (deels) winst te nemen. Dit beschermt je tegen onverwachte correcties en stelt je in staat om kapitaal opnieuw te alloceren naar betere kansen. - Hedgen tegen dalingen
Door gebruik te maken van opties, futures of CFD’s, of door tijdelijk meer focus te leggen op defensieve aandelen, kun je je portefeuille beschermen tegen onverwachte dalingen.
Waarom dit belangrijk is
Een methodische aanpak gebaseerd op trendanalyse en waarschijnlijkheden stelt je in staat om objectieve, minder emotionele beslissingen te nemen. Dit helpt je om niet alleen de impact van dalingen te beperken, maar ook om kansen te benutten die de markt je biedt.
Met de juiste inzichten kun je marktschommelingen de baas blijven, je rendement verbeteren en mogelijk zelfs de index verslaan.
Analyse van de Monthly Cycle
Laten we met behulp van de koersontwikkeling van de S&P 500 kijken hoe mijn methode in de praktijk werkt.
We starten bij de Monthly Cycle:

Na de krachtige opwaartse trend van 1975 tot 2000 volgde een negenjarige correctieve beweging op de Monthly. Dit was een ABC-correctie, die resulteerde in een hogere bodem toen de koers nabij de Monthly Demand Zone kwam. Deze correctie ging gepaard met een daling van meer dan 50% vanaf de top.
In maart 2009 begon een nieuwe Monthly Cycle Up, de cyclus waarin we ons momenteel nog steeds bevinden. Zoals de geschiedenis leert, zal ook deze cyclus ooit eindigen met een correctieve beweging omlaag. Wanneer en op welk niveau die top bereikt wordt, weten we echter niet.
Omdat voorspellen weinig zin heeft, richt ik me op het stellen van condities aan de trend en het volgen van de koersontwikkeling. Op een bepaald moment zal een signaal verschijnen dat de kans op een correctieve beweging omlaag op de Monthly groot is. Een dergelijke beweging zou opnieuw een daling van 50% of meer kunnen betekenen.
Zoals zichtbaar in de bijgevoegde afbeelding bestaat de opwaartse beweging uit meerdere correctieve bewegingen omlaag op de Weekly. Deze bewegingen komen doorgaans in de buurt van de Weekly Demand Zone, waar een hogere bodem wordt gevormd. Hierna zet de trend zich voort met een hogere top als resultaat.
Voor een Monthly-correctie moet dit patroon worden doorbroken. Dit gebeurt wanneer een Weekly Demand Zone aan de onderzijde wordt doorbroken. In dat geval neemt het risico op een Monthly-correctie aanzienlijk toe.
Analyse van de Weekly Cycle
Wanneer we inzoomen op de Weekly, zien we het volgende:

In 2022 vond een correctieve beweging omlaag plaats op de Weekly. Deze beweging resulteerde in een hogere bodem, waarna een nieuwe Weekly Cycle Up begon. Binnen deze opwaartse cyclus zien we weer correctieve bewegingen omlaag op de Daily, waarbij de koers telkens een hogere bodem vormt in of nabij een Daily Demand Zone. Vervolgens hervat de trend zich omhoog.
Voor een correctieve beweging omlaag op de Weekly moet eerst het patroon op de Daily worden doorbroken. Dit betekent dat een Daily Demand Zone aan de onderzijde moet worden uitgenomen. Zodra dit gebeurt, wordt een Weekly-correctie getriggerd. Als deze Weekly-correctie vervolgens een Weekly Demand Zone doorbreekt, kan een Monthly-correctie in gang worden gezet.
Het is echter belangrijk te beseffen dat een Weekly-correctie niet per se leidt tot een Monthly-correctie. De Weekly kan ook weer een hogere bodem zetten, waarna de opwaartse trend wordt voortgezet.
Toch zal uiteindelijk, op een bepaald moment, een Weekly Demand Zone aan de onderzijde worden doorbroken. Wanneer en vanaf welk niveau dit gebeurt, blijft onbekend, maar door de koersontwikkeling te volgen, komt dit vanzelf in beeld.
Analyse van de Daily Cycle
Nog een niveau lager, op de Daily Cycle, zien we het volgende:

Na de laatste Daily-correctie naar de Daily Demand Zone begon opnieuw een Daily Cycle Up. Binnen deze uptrend vinden continu correctieve bewegingen plaats op de Hourly, waarbij de koers telkens een hogere bodem (HL) vormt nabij een Hourly Demand Zone. Vervolgens vervolgt de koers de weg omhoog.
Voor een volgende Daily-correctie moet eerst een Hourly Demand Zone aan de onderzijde worden doorbroken. Zolang dit niet gebeurt, blijft de Daily Cycle Up intact. Wanneer een Hourly Demand Zone echter wél aan de onderzijde wordt doorbroken, ontstaat er een correctieve beweging omlaag op de Daily. Dit kan vervolgens een Weekly-correctie triggeren als een Daily Demand Zone wordt doorbroken, en zo verder.
Vooralsnog heeft de S&P 500 op alle relevante timeframes nog steeds een hogere top gezet. Hierdoor is het meest waarschijnlijke scenario dat op elk van die timeframes opnieuw een hogere bodem wordt gevormd, gevolgd door een verdere beweging omhoog.
Conclusie
Door de koersontwikkeling op deze manier te conditioneren en nauwgezet te volgen, ontstaan vanzelf signalen voor verhoogd risico op neerwaartse bewegingen (bij het doorbreken van een Demand Zone op lagere timeframes) of juist kansen op een opwaartse beweging (wanneer een Demand Zone intact blijft).
Met deze aanpak creëer je als belegger een framework waarin je kansrijke situaties kunt herkennen en tijdig risico’s kunt inschatten. Het stelt je in staat om op objectieve wijze in te spelen op marktontwikkelingen, zonder afhankelijk te zijn van speculatie of emotie.
Zoals ik dat inmiddels al met meerdere aandelen doe, zal ik in de Discord ook de koersontwikkeling van de S&P 500 gaan volgen, zodat jullie in de praktijk kunnen ervaren hoe dit werkt.