Beginners · · 8 min lezen

Herken een goede belegging zonder cijferkennis

Eén van de grootste uitdagingen voor beleggers is: hoe herken je nu een goede belegging? Zonder het standaard advies te krijgen: "je moet uren onderzoek doen." Herman heeft een uitgebreide checklist samengesteld die jou helpt om sneller goede bedrijven te herkennen.

Herken een goede belegging zonder cijferkennis

Het selecteren van de juiste (en meest succesvolle) aandelen is soms een hele wetenschap, waarbij cijferkennis een belangrijk onderdeel is. Denk aan termen als ROIC, boekwaarde, price-to-sales, etc.

Maar ook zonder uitgebreide cijferkennis kom je soms al een heel eind. Daarom kijken we nu, buiten de boeken om, naar typische kenmerken van een succesvolle belegging.

Goed management 

De rol van een goede leider/CEO is niet te onderschatten. Kijk maar eens naar je eigen werk. Je hebt vast collega’s of managers die je écht goed vindt en anderen die weinig voor elkaar krijgen. Een inspirerende CEO met een duidelijke visie en plan is dan ook heel belangrijk en kan echt het verschil maken.

Je mag daarnaast bonuspunten geven als de CEO ook nog eens de oprichter van het bedrijf is. Dat zijn meestal de mensen die het meest betrokken zijn bij het bedrijf en de markt door en door kennen. Dit zijn geen passanten die even een bonus komen opstrijken en weer vertrekken.

Bron: Reuters

Op onderzoek uit: heb je met een goede CEO te maken? 

Maar aangezien je zelf zeer waarschijnlijk niet bij het bedrijf werkt, is het best lastig om in te schatten of je te maken hebt met een vaardige CEO.

Hierbij een paar manieren om op onderzoek te gaan:

  • Onderzoek zijn/haar verleden - Via Google kom je natuurlijk al een heel eind. Bekijk mediaoptredens, lees interviews en bekijk zijn of haar cv.
  • Neem een kijkje bij Glassdoor - Via de website Glassdoor krijg je meer inzicht in de interne wereld van het bedrijf. Hoe is de cultuur? Wat zeggen werknemers? Dat zegt vaak al veel over de bedrijfsvoering en dus over de kansen of bedreigingen voor de toekomst.
  • Lees jaarverslagen of bekijk earnings calls - Belangrijk hierbij is: is de CEO realistisch en eerlijk? Check bijvoorbeeld of eerdere beloftes en voorspellingen zijn uitgekomen. Vaak krijg je ook al een onderbuikgevoel: is dit iemand met visie, kennis en doorzettingsvermogen? En waar ligt de focus: op de korte of lange termijn? Voor de lange termijn mag je weer bonuspunten geven.

Dit zijn de betere CEO’s

Hierbij nog een lijstje met CEO’s die tot de toppers mogen worden gerekend. Let op: deze lijst is zeker niet compleet, maar geeft een beeld van wat voor soort CEO’s je tot de top mag rekenen.

  • Tobias Lütke (Shopify)
  • Elon Musk (Tesla)
  • Mark Zuckerberg (Facebook)
  • Lisa Su (AMD)
  • Tim Cook (Apple) 
  • Michael O’Leary (Ryanair)
  • Jen-Hsun Huang (Nvidia)
  • Mark Leonard (Constellation Software) 
  • Satya Nadella (Microsoft) 
  • David Vélez Osorno (Nu Holdings)

Vel in het spel

Naast het feit dat je graag een capabele CEO aan het roer hebt, is er nog iets om op te letten: heeft het management ‘skin in the game’? Met andere woorden: hebben ze zelf ook een (flink) aandeel in het bedrijf?

Hoe het management wordt beloond, bepaalt namelijk in grote mate hoe er wordt gehandeld. Zitten ze in hetzelfde schuitje als jij (lees: zijn ze ook aandeelhouder?), dan zijn ze ook écht gebaat bij het denken in het belang van het bedrijf en de aandeelhouder.

Wordt het management vooral afgerekend op winstverhoging of bijvoorbeeld groei? Dan heb je het risico dat dit op korte termijn een boost krijgt, maar op lange termijn juist schade oploopt.

Je wilt dus dat je het management aan je zijde hebt en dat ze verder denken dan het volgende kwartaal.

Een paar bekende CEO’s met veel skin in the game

  • Bernard Arnault - CEO LVMH, bezit bijna 48% van de aandelen
  • Elon Musk - CEO Tesla, bezit bijna 13% van de aandelen
  • Robert Murphy en Evan Spiegel - oprichters Snap, bezitten samen meer dan 20%
  • Ken en Michael Xie - oprichters Fortinet, bezitten samen 17% van het bedrijf

Bereken voor de gein even wat zo’n aandelenpakket ongeveer waard is. Dan begrijp je waarom deze CEO’s in het belang van het bedrijf handelen.

Bullish-signaal: management koopt (meer) aandelen

Let ook vooral op of het management aandelen (bij)koopt. Dit mag je zien als een positief signaal. Deze mensen staan het dichtst bij het vuur en zien kennelijk potentie/ruimte voor koerswinst.

Het verkopen van aandelen vanuit het management is daarmee trouwens niet per se een negatief signaal. Voor het verkopen kunnen veel redenen zijn (spreiding portefeuille, grote aankoop etc.). Dus maak je daar vooral niet te druk om.

Transacties van het management kun je bijvoorbeeld inzien via Simply Wall St. Zie hier een voorbeeld van Snap: 

Een groeier binnen een groeiende markt 

Als belegger zie je het bedrijf graag groeien. Zo wordt jouw stukje van het bedrijf immers steeds meer waard. Groei komt daarbij op verschillende niveaus:

  • Groei van het bedrijf - Hoe snel groeit het bedrijf? En wat is de verwachting voor de toekomst? Van een Nike mag je op dit vlak bijvoorbeeld minder verwachten dan van een Tesla.
  • Groei van de markt - Het liefst zie je dat de markt waarin het bedrijf opereert ook groeit. Zo is de groeipotentie steeds groter. Of de specifieke markt groeit vind je bijvoorbeeld via Statista. Deze site geeft uitgebreide informatie over de groei van een markt, per regio of product.
  • Is er groei mogelijk door nieuwe markten aan te boren? - Is er weinig groei in de markt waarin het bedrijf opereert? Dan is er nog een vraag te stellen: kan het bedrijf uitbreiden naar andere markten? Denk bijvoorbeeld aan een Amazon die steeds nieuwe markten verovert. Van boekenverkoop tot cloud-diensten en van deurbellen tot streaming.

De sweetspot is hier: een bedrijf met een klein marktaandeel in een groeiende markt, eventueel aangevuld met uitbreidingsmogelijkheden naar andere markten (al is dat zeker niet voor elk bedrijf weggelegd).

Bedrijven in de sweetspot

Hierbij een paar bedrijven die (naar mijn mening) in de sweetspot zitten qua groei:

  • Tesla - EV’s gaan even minder, maar het zal toch een groeimarkt blijven. Andere markten zoals energieopslag, zelfrijdende auto’s (taxi’s?) en robotics kunnen de groeipotentie verder vergroten.
  • Nu Holdings - De digitale NuBank nam eerst Brazilië over (waar de helft van alle volwassenen nu een rekening heeft) en gaat nu andere landen in Zuid-Amerika af. De groei zit niet alleen in het uitbreiden van de geografische markt, maar ook in het uitbreiden van diensten, waardoor de gemiddelde uitgave per klant stijgt.
  • Adyen - Er was even grote twijfel rond dit bedrijf, maar het groeiverhaal staat nog wat mij betreft. De betaalmarkt is enorm en Adyen heeft hiervan nog maar een klein (maar sterk groeiend) deel in handen. Daarnaast kunnen ze met hun platform het dienstenpakket uitbreiden.
Bron: Finchat.ai

Duurzaam concurrentievoordeel (moat) 

Dit is misschien wel de belangrijkste, de heilige graal van het beleggen: heeft het bedrijf een moat (letterlijk een ‘slotgracht’, lees: een duurzaam concurrentievoordeel)?

Het bedrijf kan nog zo veelbelovend zijn, zonder moat ligt er altijd gevaar op de loer. Want wat weerhoudt andere bedrijven ervan zich op dezelfde markt te begeven? Met als gevolg meer concurrentie, lagere marges en daardoor druk op de (winst)groei met alle gevolgen van dien.

Een typisch voorbeeld is Alfen. Dit bedrijf past eigenlijk heel goed bij het punt hiervoor (groeier binnen een groeimarkt). Alfen groeide als kool binnen de snelgroeiende markt van de (voornamelijk) laadpalen.

Het enige probleem: Alfen heeft geen moat.

Ze hebben geen exclusieve techniek, onderscheidend distributiekanaal, sterk merk of andere bescherming. Dit betekent dat er weinig bescherming is tegen concurrenten.

Het mooie groeiverhaal lijkt dan ook niet uit te komen. Althans, de markt gelooft er nu in ieder geval niet in.

Verschillende moats

Moats zijn er in verschillende soorten en maten. Hierbij de bekendste moats inclusief voorbeeldbedrijven:

™️
Een sterk merk
Mensen hebben een band met het merk en zijn bereid om hier loyaal aan te zijn en/of meer voor te betalen. Een merk kan ook status geven of een vertrouwd gevoel.

Voorbeelden: Nike, LVMH (Dior, Louis Vuitton etc.), Hermés, Unilever (Magnum, Axe, Dove etc).
🔝
Het bedrijf is het grootst (schaalvoordelen)
Het bedrijf is het grootst en kan hierdoor concurrenten de markt uitdrukken. Door gebruik te maken van schaalvoordelen kan het product of de dienst goedkoper worden aangeboden dan de rest.

Voorbeelden: Walmart, Amazon, Basic-Fit.
💸
Overstapkosten
Dit zijn bedrijven waarbij het voor klanten moeilijk is om weg te gaan. Dit kost bijvoorbeeld veel moeite en/of geld. Denk bij software bijvoorbeeld aan kosten voor het hertrainen van personeel, het overzetten van (gevoelige) data of juist het verlies van data.

Voorbeelden: Salesforce, Oracle, Shopify.
🫂
Netwerkeffecten
Iedere deelnemer aan het netwerk verhoogt de waarde van het netwerk. Dit geldt bijvoorbeeld voor social media; wie wil er nou op een kanaal zitten als er verder niemand te vinden is? Hetzelfde geldt voor een Uber. De taxichauffeur wil zo veel mogelijk klanten en de klanten willen niet hoeven wachten op een taxi (waarbij het aantal beschikbare taxi’s nogal helpt).

Voorbeelden: Meta, Uber, Airbnb en Visa.
🛑
Hoge drempel voor nieuwe toetreders
Het is voor nieuwe concurrenten niet makkelijk om de markt te betreden, bijvoorbeeld door wetgeving, hoge kosten of technische achterstand.

Voorbeelden: Microsoft en Waste Management.
🚄
Distributienetwerk
Een sterk distributienetwerk zorgt ervoor dat je nieuwe producten snel bij de klant krijgt. Unilever krijgt een nieuw product bijvoorbeeld veel makkelijker in supermarkten wereldwijd dan een kleine ondernemer.

Voorbeelden: Diageo, PepsiCo en Unilever.
📱
Een patent en/of onoverwinnelijk product
Het bedrijf heeft een gepatenteerd product of een product dat niet zo makkelijk na te maken is. Denk aan een alleenheerser als ASML.

Voorbeelden: Apple, ASML en Disney.

Het is je misschien al opgevallen: sommige bedrijven beschikken over meerdere moats. Denk aan een Apple, dat zo’n beetje over alle bovenstaande moats beschikt.

Duurzaamheid moat

Wat hier belangrijk is om mee te nemen, is de duurzaamheid van de moat. Met andere woorden: hoe gevoelig is de moat voor disruptie? Bijvoorbeeld een nieuw sterk merk dat in opkomst is, of een nieuw product dat het oude product (of de dienst) overbodig maakt.

Denk aan Kodak met fotografie. Maar ook aan de effecten van AI op bedrijven en bedrijfsactiviteiten. Blijf dus altijd alert.

Geen moat is voor eeuwig.

Checkvragen die je kunt stellen om de duurzaamheid te checken:

  • Kan het bedrijf prijzen verhogen zonder dat de volumes meteen hard omlaag gaan?
  • Is het product (of de dienst) toekomstbestendig? Of liggen er kapers op de kust?
  • Is het product (of de dienst) makkelijk te kopiëren? Denk aan Zoom, dat al snel werd ingehaald door Microsoft.
  • Kan het bedrijf de hoge marges vasthouden? Zo nee, dan lijkt het erop dat de moat onder druk staat.

Conclusie 

Dus, wil je losse aandelen kopen en ben je geen cijferexpert? Stel jezelf dan minimaal deze vragen:

  • Heeft het bedrijf sterk management?
  • Heeft het management ‘skin in the game’?
  • Is het bedrijf een groeier in een groeiende markt?
  • Heeft het bedrijf een moat?

Zo maak je een beter overwogen keuze zonder dat je alle cijfers hoeft te begrijpen.

Meepraten?

Deel jouw ideeën met andere DLT beleggers of stel een vraag aan de schrijver van dit artikel binnen onze community.

Praat mee in de DLT Community

Meer lezen?