Goud liep 20 jaar lang voor op de NASDAQ

Heel wat mensen op X roepen dat 2025 wel eens het jaar kan zijn van een enorme crash in de markten. Ik heb het niet zo op die voorspellingen, want ik heb er geen controle over.
Goud liep 20 jaar lang voor op de NASDAQ

Maar ik kijk wel graag terug in de geschiedenis, omdat we allemaal weten dat er een keer iets aan gaat komen dat zal lijken op de Dotcom crash van 2000 of de GFC van 2008.

De afgelopen jaren waren enorm succesvol voor risk-on assets. Sinds de crash van 2008 gingen de geldprinters aan en kregen we via Quantitative Easing een enorme vloedgolf aan liquiditeit, wat de markten naar ongekend hoogten duwde.

Dit is het scenario wat bij veel beleggers denk ik in het geheugen staat, want veel van de DLT volgers en jonge beleggers zitten (schat ik in) nog geen 15 jaar in de markt. Dus alles wat wij (ik reken mezelf ook bij deze groep, ook al ben ik in 2006 begonnen met beleggen) kennen is een markt die voornamelijk omhoog gaat.

Een goede benchmark voor wat er na 2000 en 2008 gebeurde is denk ik de "route" van de NASDAQ, gericht op technologie-aandelen. Het is geen geheim dat dit een van de meest rendabele markten van de afgelopen decennia is geweest, met alle technologische innovatie en bizarre waarderingen sindsdien (crypto was er nog niet).

Ok, even terug naar het begin van dit artikel: wat als er een crash aankomt? Hoe bescherm je jezelf dan? Goede vraag.

Dit artikel is meteen beschikbaar met een DLT Free account

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in