Tien geweldige aandelen met een prijskaartje

Hoe zou een portfolio vol met geweldige bedrijven eruit zien? Dit is een selectie van tien aandelen waar je heerlijk mee in slaap valt. Al betaal je hier ook voor.

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

We zijn allemaal op zoek naar de gouden kans op de beurs: bedrijven die geweldige cijfers laten zien, maar sterk zijn gedaald in prijs vanwege pessimisme en negatief sentiment.

Ook in 2023 waren er tal van gelegenheden waarop voortreffelijke bedrijven met aanzienlijke kortingen konden worden aangeschaft. Tesla begon het jaar rond de $100 (+130%). Meta werd volledig genegeerd en startte in januari met $125 (+183%). Ook het Nederlandse Adyen daalde in één kwartaal van bijna €1.700 naar €600, waarna het in het vierde kwartaal snel verdubbelde.

Maar wat als je nu een portfolio zou willen samenstellen aan het begin van dit jaar, zonder de koersen elke week te hoeven volgen? Je hoeft niet per se bovenop de markt te zitten op het moment dat een aandeel sterk daalt. Jouw strategie is om geweldige bedrijven te kopen, ze lang vast te houden, weinig tijd te besteden aan het beheer ervan en op de lange termijn te profiteren van hun groei?

Dan kunnen deze aandelen wel eens bij jouw aanpak passen.

Hoe herken je een geweldig bedrijf?

Bij het beoordelen of een aandeel daadwerkelijk een geweldig bedrijf is vanuit beleggersperspectief, richt ik me met name op de volgende fundamentele aspecten:

💸
Wat is de hoogte van de Free Cashflow van het bedrijf?
💱
Wat is de Return On Invested Capital?
📈
Groeit de omzet en marges op structurele basis?
💰
Hoe staat het met de financiële gezondheid van het bedrijf?

Er zijn nog meer criteria waarmee je een aandeel kunt analyseren, maar met deze vier kom je al een heel eind. Deze cijfers geven namelijk aan of het bedrijf duurzaam groeit, efficiënt omgaat met zijn kapitaal en of deze groei ook in de komende jaren haalbaar is.

Welke aandelen vallen in deze categorie?

Persoonlijk vermoed ik dat dit type aandelen het uitstekend zal doen over een langere periode. Bedrijven die efficiënt blijven groeien zijn over het algemeen uitstekende investeringen om lang vast te houden.

Hoe zou mijn portefeuille eruitzien als ik tien aandelen zou moeten selecteren uit deze categorie? Dit zijn een paar van mijn favorieten, op willekeurige volgorde:

  1. Meta (META)
  2. Microsoft (MSFT)
  3. Airbnb (ABNB)
  4. Adobe (ADBE)
  5. Alphabet (GOOG)
  6. Enphase (ENPH)
  7. Adyen (ADYEN)
  8. ASML (ASML)
  9. AMD (AMD)
  10. NVIDIA (NVDA)
Afbeelding
De tien 'geweldige aandelen' met de koers per 1 januari '24

Uiteraard zijn er meer aandelen die tot deze groep kunnen behoren. Dit is een selectie uit mijn lijst van bedrijven die al ruim twee jaar mijn aandacht hebben en waarbij ik met vertrouwen deze conclusie durf te trekken.

Dus, dit mandje ga ik zelf kopen?

Met deze positieve woorden zou je misschien verwachten dat ik agressief zou gaan investeren in dit mandje van tien posities. "Tien geweldige aandelen, wat wil je nog meer?" hoor ik je wellicht al zeggen.

Uiteindelijk hebben alle bovengemiddelde investeringen één overeenkomst: ze waren praktisch allemaal relatief aantrekkelijk geprijsd op het moment van aankoop. Helaas kunnen deze bedrijven met een gerust hart als 'geweldig' worden beschouwd, maar het label 'goedkoop' past niet bij hen.

Op basis van mijn vaste waarderingsmetriek constateer ik dat alle tien bedrijven op zijn minst als 'redelijk' gewaardeerd kunnen worden beschouwd, en in de meeste gevallen zelfs als relatief duur.

Als we kijken naar de Enterprise Value/Free Cashflow-verhouding, beschouw ik een groeiaandeel als aantrekkelijk als deze onder de 20 ligt. Er waren zeker kansen in 2023 die aan deze waarderingsnorm voldeden. Maar op dit moment voldoet geen enkel aandeel aan die maatstaf.

De vier bedrijven die ik momenteel nog enigszins zou overwegen, zijn: Alphabet, Airbnb, Enphase en Adyen. De overige zes mogen wat mij betreft eerst wat afkoelen.

Met andere woorden, je kunt geweldige bedrijven krijgen voor een iets hogere waardering. Maar zoals Warren Buffett zegt: "liever een geweldig bedrijf voor een redelijke prijs, dan een redelijk bedrijf voor een lage prijs".

Aandelen

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.