Aandelen · · 7 min lezen

Is een geconcentreerd portfolio (vaak) de beste keuze?

Beleggen is keuzes maken. Maar waarom zou je je zuurverdiende geld verspreiden over 20 of 30 aandelen als je ook kunt focussen op je allerbeste ideeën?

Is een geconcentreerd portfolio (vaak) de beste keuze?

Een geconcentreerd portfolio – met maximaal vijf posities – biedt volgens mij niet alleen meer focus, maar ook een grotere kans op rendement.

Hier is waarom ik denk dat "less is more" is als het gaat om beleggen. En ik ben niet de enige met deze overtuiging. Ook Charlie Munger is duidelijk. Het is makkelijker om vijf goede aandelen te vinden dan honderd. Hij noemt het idee van een breed portfolio dan ook ‘diworsification’:

0:00
/0:48

De nuance: voor de meeste beleggers is een portefeuille met marktbrede indices waarschijnlijk de beste keuze.

Maar waarom denk ik dan dat een geconcentreerd portfolio (vaak, niet altijd) een betere keuze is? Vooral voor de actieve, moderne belegger die het leuk vindt om er bovenop te zitten. Mijn redenen lees je in dit artikel.

Focus = meer kansen

Laten we eerlijk zijn: niemand kan tientallen bedrijven écht goed volgen. Hoe meer aandelen je bezit, hoe minder tijd je hebt om diep te graven. Met een klein aantal posities kun je:

Een goed voorbeeld is Hims & Hers. Dat aandeel heeft de afgelopen maanden flinke koersschommelingen gehad, vooral door angstig sentiment rond nieuwsberichten. “Amazon gaat concurreren”, “Ze mogen geen Ozempic meer verkopen”, “De overheid gaat minder steun geven aan healthcare en dat gaat Hims & Hers voelen.

De markt gaf je meer dan genoeg redenen om te twijfelen aan het aandeel. Maar als je het bedrijf écht kent? Dan had je je daar nul zorgen over gemaakt. Gevolg: die beleggers hebben de koers keer op keer weer zien stijgen, kort nadat zo’n nieuwtje opdook.

Hims & Hers koers omhoog na partnership Novo Nordisk - DLT
Het aandeel stijgt vandaag fors na uitstekend nieuws over een partnership met Novo Nordisk. Hoe groot is deze deal? En wat vindt Martin Shkreli van Hims & Hers?

Een breed gespreid portfolio zorgt vaak voor oppervlakkigheid. Je koopt aandelen omdat ze leuk lijken, maar hoe goed ken je die bedrijven écht? Met vijf topposities ben je scherp en maak je betere keuzes.

Je beste ideeën verdienen meer kapitaal

Hier komt mijn favoriete punt: waarom zou je geld stoppen in je 20e beste idee, als je ook meer kunt investeren in je beste idee? Wees eens eerlijk: je hebt waarschijnlijk maar een paar aandelen waarin je écht diep gelooft. Als je spreidt over tientallen bedrijven, verwater je je eigen potentieel.

Onderzoek ondersteunt dit trouwens: geconcentreerde fondsbeheerders scoren vaak beter dan hun gespreide collega’s, omdat hun sterkste overtuigingen écht het verschil maken.

En natuurlijk zit er af en toe een flater tussen. Die voel je ook extra hard als het om een positie van 20% gaat in plaats van 2%. Maar uiteindelijk draait het om je totale rendement op de lange termijn — met het idee dat je betere keuzes maakt, juist omdat je meer aandacht kunt besteden aan een paar geselecteerde posities.

PARTNER VAN DLT
CTA Image

Commissievrij beleggen voor iedereen. Automatiseer je groei aan de hand van een pie (mandje), ontvang dagelijks rente en beleg al vanaf €1 met fractionele aandelen.

Benieuwd waarom wij beleggen bij Trading 212?

Lees onze review

Diversificatie: een vals gevoel van veiligheid

Over risico gesproken. Spreiding wordt altijd gepresenteerd als dé manier om risico’s te beperken, maar ik vind het een overschat verhaal. Waarom?

  1. Je rendement verwatert: Hoe meer verschillende posities, hoe groter de kans dat slechte prestaties van middelmatige aandelen jouw winst drukken.
  2. Geen bescherming tegen grote crashes: Als de markt crasht, crasht alles mee, of je nu 5 of 50 aandelen hebt. Zo bood zelfs de Nasdaq ETF (QQQ) weinig bescherming voor een techbelegger dit jaar.
  3. Gemiddeld rendement gegarandeerd: Met brede spreiding bereik je gemiddeld resultaat. En dan is het logischer om simpelweg in marktbrede ETF's te beleggen.

Ja, een geconcentreerd portfolio brengt iets meer volatiliteit mee, maar ook meer potentieel voor buitengewone rendementen.

Stappenplan: zo bouw je je eigen portfolio
Begin je net met beleggen? Of ben je een pure Wereld-ETF-belegger en wil je toch wat meer? In dit artikel nemen we je mee in het samenstellen van je eigen portfolio. Van het neerzetten van een geraamte tot het kiezen van geschikte aandelen.

De kracht van overtuiging

Beleggen gaat niet alleen om cijfers; het gaat ook om vertrouwen en overtuiging. Als jij diepgaand onderzoek doet naar vijf bedrijven en volledig begrijpt waarom ze waarde gaan creëren, kun je met veel meer zekerheid investeren.

Tijdens marktbrede dalingen merk je pas écht in welke aandelen jij gelooft — en welke eigenlijk gebaseerd zijn op geleende of halve overtuiging.

Waarom spreiden niet altijd slim Is

Veel mensen spreiden omdat ze denken dat het risico verlaagt. Maar hier zit een denkfout:

In plaats van blind spreiden, kun jij beter focussen op kwaliteit en diepgaand onderzoek doen naar een paar bedrijven waarin jij écht gelooft.

Risico’s van een geconcentreerd portfolio

Natuurlijk brengt een geconcentreerd portfolio risico’s met zich mee. Als één aandeel slecht presteert, voel jij dat direct in jouw rendement. Maar dit is waar discipline en kennis cruciaal worden:

Het grootste risico komt vaak voort uit gebrek aan kennis of emotionele beslissingen – niet uit concentratie zelf.

Ook belangrijk: een hogere potentie op rendement gaat bijna altijd hand in hand met een groter risico op underperformance.

Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat een portefeuille met 10 aandelen over een periode van 16 jaar een gemiddeld rendement had tussen de 3,7% en 21,3% – een gigantische spreiding dus. Een breder gespreide portefeuille met 250 aandelen scoorde gemiddeld tussen de 10,7% en 13,5%.

Oftewel: hoe meer je concentreert, hoe groter de kans op uitschieters naar boven én naar beneden. Dat is de afweging die je maakt.

Wanneer is dit géén goed idee?

Toch zijn er ook redenen waarom een geconcentreerd portfolio géén goed idee is:

Dit artikel is dus geen gospel om iedereen te overtuigen van een geconcentreerd portfolio. Sterker nog: de gemiddelde belegger die hooguit één uur per week heeft, doet er waarschijnlijk beter aan om een gespreid portfolio met marktbrede ETF’s op te bouwen.

Video: leren beleggen in ETF’s, simpel in 30 minuten - DLT
Speciaal voor beginnende beleggers: hoe kan je simpel starten met beleggen, door middel van ETF’s? Zonder financiële kennis en binnen 30 minuten ben jij klaar om jouw eerste aandeel te kopen.

Hoe bouw jij een geconcentreerd portfolio op?

Als jij overtuigd bent van de kracht van concentratie, hoe begin jij dan? Hier zijn een paar tips:

  1. Kies maximaal vijf bedrijven waarin jij écht gelooft:
    • Kijk naar sterke concurrentievoordelen (moats).
    • Analyseer groeimogelijkheden en winstgevendheid.
    • Begrijp de risico’s en uitdagingen.
  2. Beleg in verschillende sectoren:
    • Kies bijvoorbeeld één techbedrijf, één consumentengoederenbedrijf en één energiebedrijf.
  3. Investeer met overtuiging:
    • Geef jouw topideeën voldoende gewicht (bijvoorbeeld 20% per positie).
  4. Blijf up-to-date:
    • Volg kwartaalcijfers, nieuws en ontwikkelingen rond jouw bedrijven.

Conclusie

Een geconcentreerd portfolio draait om focus, kwaliteit en overtuiging. Door te investeren in slechts vijf zorgvuldig geselecteerde bedrijven kun jij niet alleen beter begrijpen waar jouw geld naartoe gaat, maar vergroot jij ook de kans op uitzonderlijke rendementen.

Ja, het vraagt lef om af te wijken van traditionele diversificatiestrategieën. Maar zoals ze zeggen: no guts, no glory. Dus de volgende keer dat iemand zegt dat spreiding altijd beter is, vraag dan eens: waarom zou ik mijn geld verdelen over middelmatige ideeën als ik ook all-in kan gaan op mijn beste ideeën?

CTA Image

Het is een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand:

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande analyses
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid
⚠️
Doe zelf goed je eigen onderzoek en gebruik deze analyse ter ondersteuning of uitgangspunt. Niets in dit artikel moet gezien worden als financieel advies. Resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Meer lezen?