Financieel Onafhankelijk worden (FIRE)

FIRE Financieel Onafhankelijk worden

Er is de laatste jaren een enorme hype ontstaan, rondom het thema van financieel onafhankelijk worden. En dan met name door de zogeheten “FIRE” beweging. De afkorting FIRE komt uit het Engels en betekent “Financial Independence Retire Early”. Letterlijk vertaald: “Financieel Onafhankelijk Vervroegd met Pensioen”. 

Mensen die zich met FIRE bezighouden, geloven niet in het doorsnee principe van werken tot na je 65e en dan met pensioen gaan. Ook ik ben jaren geleden door deze nieuwe manier van denken geïnspireerd geraakt en heb hierdoor heel veel positieve veranderingen kunnen aanbrengen in mijn leven.

Het traditionele concept van pensioen

Wanneer je je nog niet echt bezig houdt met financieel onafhankelijk worden, is het waarschijnlijk nog steeds normaaldat je er vanuit gaat dat je moet werken tot na je 65e en dan (hopelijk) in de gelegenheid zult zijn om de vruchten te plukken van al die jaren hard werken. 

Maar vraag jezelf eens af: is het eigenlijk niet gewoon een heel raar idee dat je jouw beste (jonge) jaren non-stop, keihard werkt om in de nadagen van je leven pas te kunnen gaan genieten van de vrijheid die een pensioen je kan bieden? En heb je nog wel recht op een pensioen tegen die tijd?

Financial Independence Retire Early

Aanhangers (ja, soms voelt het echt als een cult) van FIRE hebben ergens in hun leven het besef gehad dat de traditionele opzet van werken en met pensioen gaan gewoon niet voor hen weggelegd is. 

Enerzijds, omdat ze er niet in geloven dat er nog iets van een pensioenspot is tegen die tijd. Anderzijds, omdat ze zich beseffen dat het wel degelijk mogelijk moet zijn om met wat levensstijl-aanpassingen al eerder met pensioen te gaan.

Met pensioen op je 30e

Er zijn verhalen van FIRE fanaten die het concept al op hun 20e op het netvlies kregen, om vervolgens op hun 30e al met pensioen te gaan. Het zijn natuurlijk vooral dit soort verhalen die het FIRE concept des te aantrekkelijker maken. Wat niet wil zeggen dat het zomaar voor iedereen haalbaar is. 

Maar het gaat er wat mij betreft ook niet om dat je het doet zoals een ander het gedaan heeft. Er valt namelijk heel veel te leren van het FIRE principe, wat je met een beetje werk ook in jouw leven kunt toepassen. 

En of je dan op je 30e al kunt en wilt stoppen met werken of op je 60e, dat is voor iedereen verschillend.

Moeten werken versus kunnen werken

Nu gaat het er niet zozeer om dat iedereen, die bezig is met FIRE, in een vroeg stadium van hun leven gewoonweg wilstoppen met werken. Om vervolgens de hele dag cocktails te slurpen op een strand in Azië. 

Want eerlijk is eerlijk, de mens is gewoon niet gemaakt om helemaal niets te doen. Het klinkt misschien op dit moment, terwijl je jezelf voor de zoveelste dag richting kantoor sleept, als een droomscenario om de hele dag niets te doen. 

Maar na een tijdje wil je gewoon weer bezig zijn. Iets betekenen, een doel hebben met je dag. Nee, waar het bij financieel onafhankelijk zijn om draait is dat je in plaats van te moeten werken, de optie hebt om (tijdelijk) niet te hoeven werken. 

Door niet te moeten werken voor je geld, kun je ervoor kiezen om projecten te gaan doen die je echt leuk vindt. Zonder dat geld verdienen een noodzaak is.

Ok, als je nog niet afgehaakt bent zul je misschien nu denken: “Even serieus, we leven niet in sprookjesland. Dit is de échte wereld en je hebt hiervoor gewoon geld nodig”. En die gedachte is begrijpelijk EN volkomen terecht. 

We zijn zó geconditioneerd om op een bepaalde manier te denken, dat we vaak niet open staan voor mogelijkheden die niet in ons aangeleerde denkbeeld passen. Maar laat me je even een voorbeeld geven, waarmee je hopelijk een beter beeld krijgt van wat ik bedoel met FIRE, of financieel onafhankelijk worden.

Wanneer kun je stoppen met werken?

Om te bepalen wanneer je (deels) kunt stoppen met werken en dus (tijdelijk of geheel) met vervroegd pensioen zou kunnen, als je dit zou willen, is het allereerst belangrijk om te weten hoeveel jouw huidige leven kost. 

En dan heb ik het niet over een “bizar luxe leven”, waarbij je de hele dag champagne sprayt over je collectie te dure design meubelen. Maar over een leven waarin je de dagelijkse dingen en wat extra comfort kunt betalen. 

Reken uit hoeveel jouw leven kost

Stel dat je op dit moment aan vaste lasten en wat comfort, per jaar zo'n 20.000 euro kwijt bent (weet je niet wat je kwijt bent per jaar, dan is het aan te raden om dit eerst voor jezelf eens uit te zoeken). 

Dat betekent dat je per jaar dus aan 20.000 euro zult moeten zien te komen om je leven te kunnen betalen. Er zijn grofweg 3 manieren om aan dat bedrag, per jaar, te komen:

  1. Blijven werken tot aan je pensioen en dan (hopelijk) van je pensioen kunnen leven tot je er niet meer bent.
  2. Het gehele bedrag bij elkaar sparen. Stel, je bent nu 30 jaar oud en hebt nog 50 jaar te leven. Dan zou je in dit voorbeeld, op dit moment 50 x 20.000 euro = 1 miljoen euro nodig hebben om de rest van je leven niet meer te hoeven werken (het negatieve effect van belastingen en inflatie voor het gemak even weggelaten).
  3. Passief inkomen opbouwen: dit is inkomen dat je verdient, via investeringen die voor jou geld verdienen. Ik heb een heel artikel geschreven over passief inkomen, dus lees dit goed door als je niet weet wat het is.

Ok, ik ga er vanuit dat je geen miljoen op de bank hebt staan en dat je niet je hele leven wilt blijven werken. Dus om met vervroegd pensioen te kunnen wil je (grotendeels) leven van passief inkomen.

Zorg voor investeringen die jou jaarlijks betalen

Om te kunnen stoppen met werken heb je jaarlijks – in dit voorbeeld – de rest van je leven 20.000 euro nodig. Dat wil dus zeggen, dat jouw investeringen je elk jaar, gedurende de rest van je leven, gemiddeld 20.000 euro moeten uitbetalen. 

En hier begint het interessant te worden. Om verder te gaan, nemen we de meest bekende vorm van passief vermogen: een spaarrekening.

Sparen

Om te weten hoeveel geld er op je spaarrekening moet staan om te kunnen leven van de jaarlijkse rente, delen we die 20.000 euro door de gemiddelde rente die nu gangbaar is op een spaarrekening in Nederland. We nemen voor het gemak even een spaarrente van 0,1%. 

Om van de spaarrente te kunnen leven, moet je dus 20.000 / 0,1% = 20 miljoen euro op je rekening hebben staan. Top, dat is dus geen optie!

Investeren

Je kunt dus niet van de spaarrente leven. Wat dan? Bijvoorbeeld aandelen. Historisch gezien hebben aandelen jaarlijks een rendement behaald van zo'n 7%. Soms meer, soms minder. 

Maar we nemen het gemiddelde. Stel dat je op basis hiervan al jouw geld zou gaan beleggen. Dan zou je 20.000 / 7% = 285.714 euro aan beleggingen moeten hebben om jaarlijks 20.000 euro aan “inkomen” (winst) uit je aandelenportefeuille te krijgen. 

Kijk, dat klinkt al aantrekkelijker en vooral realistischer dan die 20 miljoen.

De 4% regel

Omdat de aandelenmarkt niet altijd 7% winst oplevert, zul je dus ook jaren hebben waarop je verlies maakt met aandelen. Om hiermee om te gaan, wordt er binnen de FIRE community – vooral in Amerika – gesproken over de 4% regel

De 4% regel beschrijft hoeveel procent je jaarlijks zou moeten kunnen onttrekken aan je beleggingen, zodat je:

  1. Genoeg geld hebt om van te leven, én
  2. De totale waarde van je beleggingen groot genoeg blijft om zichzelf elk jaar aan te vullen

Waarom die 4%?

Omdat uit verschillende studies is gebleken dat dit een veilige marge is, om jaarlijks te onttrekken aan jouw beleggingen. Nu zijn die studies voornamelijk gedaan in Amerika. En in Nederland werken we met iets andere belastingregels dan daar. Dus neem die 4% als basis, maar realiseer je wel, dat wellicht 3% voor ons iets veiliger is.

Jouw FIRE getal

Wanneer 4% dus hetgeen is wat je jaarlijks kunt onttrekken aan je beleggingen, zonder dat jouw totale investeringen hierdoor zullen dalen, dan kun je stellen dat:

25 x jouw jaarlijkse kosten = bedrag aan investeringen nodig = FIRE getal

Wanneer je investeringen hebt die 25 x jouw jaarlijkse kosten waard zijn, dan kun je theoretisch elk jaar leven van 4%. Je kunt jezelf op dat moment in feite financieel onafhankelijk noemen, omdat jouw investeringen zorgen voor het betalen van jouw leven. Je bent hierdoor niet langer afhankelijk van inkomen uit een baan.

Zolang je elk jaar de veilige marge van 4% uit je investeringen onttrekt, zou je dus genoeg geld moeten hebben voor de rest van je leven.

Voorbeeld FIRE getal berekenen

Wanneer je elk jaar kunt leven van €20.000, dan heb je nodig aan investeringen: 

  • 25 x €20.000 = €500.000, of
  • €20.000 / 4% = €500.000

Met €500.000 kun je dus elk jaar 4% eruit halen (20.000). Door het gemiddelde rendement van de markt, zouden hiermee jouw totale investeringen nooit onder de €500.000 moeten uitkomen.

De pot vult zich dus elk jaar opnieuw aan, terwijl je er ook elk jaar 4% uit haalt.

Uitgaven bepalen jouw FIRE getal

Om financieel onafhankelijk te kunnen zijn, dien je dus te beschikken over investeringen die jouw leven kunnen betalen. Het zal je niet ontgaan zijn dat je hier veel geld voor nodig hebt. Hoeveel geld dat precies is, hangt af van jouw uitgaven.

Het maakt een groot verschil of jij 25.000 euro of 100.000 euro per jaar uitgeeft aan jouw levensonderhoud. Hoe meer jij jaarlijks zult uitgeven, hoe meer je aan investeringen zult moeten hebben om dit te kunnen bekostigen (25 x jouw jaarlijkse kosten).

Veel mensen die financieel onafhankelijk willen worden, realiseren dat zij wellicht veel te lang door moeten werken om hun huidige levensstijl te kunnen bekostigen.

Zij hebben besloten om hun jaarlijkse kosten zo laag mogelijk te houden, door een minimalistische levensstijl na te streven. Ook bij minimalisme zijn er diverse versies en manieren van het hanteren van dit principe. 

Maar in het kort draait het erom dat je bewuster gaat leven met minder. Door met minder te kunnen leven – en niet in de dagelijkse consumptie valkuil te trappen – heb je dus ook minder kosten.

Bewuster omgaan met uitgaven

Het interessante aan het bewust beperken van jouw uitgaven, is dat je véél minder geld hoeft te sparen en beleggen om uiteindelijk financieel onafhankelijk te zijn. 

Als je nu al kunt besparen op je levensonderhoud, door overbodige luxe uit je leven te schrappen, dan zou je in principe sneller financieel onafhankelijk kunnen zijn. 

Dit betekent ook dat je waarschijnlijk die stressvolle baan met hoog salaris niet eens nodig hebt om er te komen. Een minder stressvolle baan met een lager salaris is vaak voldoende om jouw FIRE getal in een redelijke tijd te bereiken.

Focus op uitgaven levert veel kritiek op

Natuurlijk brengt het focussen op uitgaven ook een hoop kritiek met zich mee. Immers, ook al zou je met minder kosten sneller financieel onafhankelijk kunnen zijn, je zou in extreme gevallen alleen geld hebben voor de minimale kosten. 

En is dat wel realistisch? Kan een mens alleen leven van het minimale, zonder een vorm van luxe (reizen, vaker uit eten, een fancy auto etc)?

Ja, natuurlijk kan dat. Er zijn niet voor niets miljoenen mensen die minimalistisch leven en mega happy zijn. Of jij een van die mensen bent of kunt worden, is geheel aan jou. 

Voorbeeld
Stel dat je nu leeft van 50.000 euro per jaar. Dan heb je volgens de 4% regel zo'n 25 x 50.000 = 1.250.000 euro aan investeringen nodig om de rest van je leven financieel onafhankelijk te kunnen zijn. 

Maar wat van die 50.000 heb je écht nodig? En zou jij in staat zijn wat zuiniger te gaan leven, als je wist dat je hiermee sneller financieel onafhankelijk zou kunnen zijn?

Stel dat je besluit om te gaan besparen en het de rest van je leven prima zou kunnen uithouden van 30.000 euro per jaar. Je hebt in dat geval 25 x 30.000 = 750.000 euro aan investeringen nodig om de rest van je leven financieel onafhankelijk te kunnen zijn. 

Je hebt dus hiermee in totaal zo'n 500.000 euro minder aan investeringen nodig. En hiermee heb je tevens het aantal jaren tot vervroegd pensioen aanzienlijk verminderd.

Financieel onafhankelijk worden is persoonlijk

Het heet niet voor niets “Personal Finance”. Want, het is persoonlijk. Iedereen is anders. Voorkeuren, familie samenstellingen, waar je woont; er is geen standaardversie voor een plan van aanpak om financieel onafhankelijk te kunnen worden. 

De één kan aanzienlijk snijden in z'n kosten, de ander zit misschien al op het minimale. Maar laat je gewoon eens inspireren en ga wat experimenteren voor jezelf. Misschien kun je een tijdje leven zonder allerlei luxe en kijken wat je ervan vindt – en wat je hiermee kunt besparen. 

Wellicht heb je echt elke maand Netflix / Spotify / Videoland / Marley Spoon / HelloFresh / Amazon Prime etc nodig. Of niet. Misschien nog maar de helft. Het gaat er niet om dat je alle comfort uit je leven schrapt! Maar het kan je wel inspireren om een aantal besparingen te doen.

Maandelijkse uitgaven: de “300” regel

Ok, je wilt niet alle luxe uit je leven schrappen om financieel onafhankelijk te worden. Maar misschien is het handig om eens te kijken wat al die maandelijkse luxe je eigenlijk kost. 

Om dit te kunnen berekenen, gebruiken we weer de 4% regel. Om je kosten te kunnen betalen, kun je jaarlijks 4% van je portefeuille onttrekken. Dus, het geld wat je nodig hebt is 25 keer je jaarlijkse kosten

Er zitten 12 maanden in een jaar, dus met een snelle rekensom kom je dan uit op een portefeuille van 12 x 25 = 300 keer je maandelijkse kosten.

Ok, dus nu kun je het effect van je maandelijkse kosten in kaart brengen. Om je hele leven een maandelijks abonnement van Netflix te kunnen betalen vanuit jouw FIRE getal, zul je in totaal 300 x 8 = 2.400 euro aan investeringen moeten hebben. 

Want, 4% van €2.400 = 96 euro per jaar = 96 / 12 = 8 euro per maand.

Doe dit voor al jouw herhaalde uitgaven

Een abonnement op Spotify (10 euro) = 300 x 10 = 3.000 euro aan investeringen. Een sportschool abonnement van 50 euro per maand = 300 x 50 = 15.000 euro. 

En natuurlijk gebruik je niet alle dingen die je nu hebt, de komende 50 jaar. Er zullen zelfs veel maandelijkse abonnementen niet meer bestaan straks. Maar dan is er vast wel iets dat die plek inneemt, voor slechts dat tientje per maand.

In de tabel hierboven kun je zien dat 5 dergelijke maandelijkse abonnementen, jou jaarlijks zo'n 1.368 euro kosten. In vijf jaar kost het je meer dan 6.000 euro. 

Dat is op zich al even schrikken. En om deze vijf abonnementen later te kunnen betalen vanuit jouw investeringen (FIRE getal), zul je in totaal 34.200 euro bij elkaar moeten krijgen. Alleen al voor deze vijf simpele, maandelijkse abo's. 

Jezelf van luxe ontzien is niet het doel

Nu zei ik net al dat het er niet om gaat om dan maar alles aan luxe te schrappen. Je kunt bijvoorbeeld met deze formule ook berekenen hoeveel “minder” je aan investeringen hoeft op te bouwen, door simpelweg ergens op te besparen – in plaats van iets te schrappen. 

Voorbeeld
Stel dat je nu een sportschool hebt van 50 euro per maand. Als je in plaats daarvan naar een sportschool zou gaan van 25 euro per maand, dan zou je al 300 x (50-25) = 7.500 euro MINDER aan investeringen bij elkaar hoeven sprokkelen voor jouw FIRE getal

Doe dit voor je huur, etentjes, elke dag Starbucks etc etc. Reken het gewoon eens uit en bepaal dan pas of het je waard is om erop te besparen. Voor elk maandelijks terugkerend tientje, moet je 3.000 euro aan investeringen hebben om het straks “passief” te kunnen bekostigen. 

Verschillende vormen van FIRE

Ook binnen het concept van financieel onafhankelijk worden, zijn er meerdere wegen naar Rome. En er zijn dus inmiddels al heel wat verschillende vormen van FIRE. Waarbij mensen er bijvoorbeeld voor kiezen om een kleiner bedrag weg te zetten aan investeringen en het tekort elk jaar aanvullen met een (part-time) actief inkomen. 

De versies schieten als paddenstoelen uit de grond en kennen vandaag de dag al vele variaties. Maar over het algemeen zijn ze onder te verdelen in:

Regular FIRE

Het originele concept van FIRE. Hierbij ben je volledig financieel onafhankelijk, waarbij jouw investeringen al jouw jaarlijkse uitgaven betalen. 

Bij Regular FIRE heb je als doel een bedrag aan investeringen te bereiken (FIRE getal) welke de rest van jouw leven, jouw minimale uitgaven + wat comfort kan betalen. Zodat je hierna volledig kunt stoppen met werken.

Lean FIRE

Bij Lean FIRE ligt de focus op leven van minimale kosten, om zo sneller financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Het doel van Lean FIRE is dat je nu drastisch in jouw kosten gaat snijden. Om vervolgens de rest van jouw jaren te kunnen leven van minimale uitgaven. 

Dit concept slaat vaak aan bij mensen die veel bezig zijn met minimalisme. Je hebt met Lean FIRE nét genoeg investeringen om een bescheiden leven te kunnen betalen. Dus mocht je later toch meer luxe willen, of er komen onverwachts meer kosten bij, dan zul je eventueel weer moeten gaan werken om het verschil te bekostigen.

Fat FIRE

Dit is het tegenovergestelde van Lean FIRE. Waarbij de focus ligt op juist meer luxe dan nu het geval is. Je bent dan zeer comfortabel financieel onafhankelijk. 

Dit kan bijvoorbeeld in een vorm waarin je nu besluit om heel zuinig te gaan leven, extreem te gaan besparen en agressief te investeren. Om vervolgens een FIRE getal te bereiken waarvan je heel luxe kunt gaan pensioneren.

Dit is de versie van FIRE waar je het grootste vermogen voor opzij moet zetten. Maar het geeft je wel een uitzicht op een droomleven. De vraag is alleen: ten koste van wat?

Barista FIRE

In dit geval wil je nét genoeg investeringen bij elkaar verdienen, om vervolgens ieder jaar slechts een klein beetje inkomen te hoeven verdienen. Via een part-time baan of freelance werk, bijvoorbeeld. 

Je bent dus niet echt financieel onafhankelijk, want je zult nog altijd een deel van jouw kosten moeten betalen vanuit actief inkomen / werk. Maar dit is wel een vorm waarbij je meer keuzevrijheid hebt in het kiezen van werk. Mocht je niet van plan zijn om compleet te willen stoppen met werken.

Een deel van je kosten betaal je vanuit je investeringen en een (kleiner) deel financier je door een leuk baantje (als Barista in een lokaal koffietentje, bijvoorbeeld).

Coast FIRE

Dit is een wat vreemde eend in de bijt. Bij Coast FIRE ligt de focus om al op op zeer jonge leeftijd veel geld te hebben geïnvesteerd. Door een aanzienlijk bedrag op zeer jonge leeftijd opzij te zetten via investeringen. Zodoende kan het compound effect zo lang mogelijk de tijd krijgen om jouw investeringen exponentieel te doen groeien.

Je laat het grote bedrag dus veel jaren “coasten” (doorwerken). Stel dat je bijvoorbeeld op je 20e een bedrag van €100.000 krijgt (via een erfenis o.i.d.). En je investeert dit tegen een jaarlijks gemiddeld rendement van 7%. Dan zorgt het compound effect ervoor, zonder dat je er ook maar een euro aan toevoegt, dat je op je 40e de beschikking hebt over bijna €400.000. 

Voor welk type FIRE ik ga

Persoonlijk ben ik niet zo bezig met al deze namen. Maar, door erover te lezen ben ik er wel achter wat ik wil: voorlopig zie ik mezelf voor een combinatie van Lean FIRE en Barista FIRE gaan.

Dat betekent dat ik op dit moment bewust kies voor uitgaven die mij gelukkiger maken (Lean) en hierdoor bewust bespaar op kosten. En ik ben van plan om in de toekomst een deel van mijn jaarlijkse kosten alsnog uit actief inkomen – freelance – te halen (Barista). 

De 7 fases van financieel onafhankelijk worden

Wanneer je net als ik jezelf het doel hebt gesteld om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden, kom je op internet en in personal finance boeken steeds weer hetzelfde stappenplan tegen. 

Stappen die beschrijven welke fases iemand doorloopt om uiteindelijk financieel onafhankelijk te kunnen worden. 

Ook al is financieel onafhankelijk zijn een mooi einddoel, het is realistischer om dit op te breken in fases. Waarbij je onderweg in de gaten kunt houden waar je ongeveer zit.

Vandaar dat er vaak gesproken wordt over de 7 fases van financieel onafhankelijk worden.

Fase 0: Financiële afhankelijkheid

Deze fase heeft iedereen minstens een keer gehad. Bijvoorbeeld toen we kind waren. 

Als kind was je afhankelijk van jouw ouders en had je niet de financiële middelen om jezelf in leven te houden. Of überhaupt de capaciteit om aan die financiële middelen te komen.

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen en ouderen kunnen in deze fase zitten of terechtkomen.

Fase 1: Financiële zelfstandigheid

Dit is doorgaans de fase waarin we zelf geld (gaan) verdienen, een (bij)baan hebben en in staat zijn onze eigen kosten te betalen. 

Je bent niet langer financieel afhankelijk van iemand anders.

Het kan zijn dat je maar met moeite rond kunt komen in deze fase, maar toch ben je in staat bij te lopen met je rekeningen, zonder hulp van anderen.

Fase 2: Financiële stabiliteit

Zit je in deze fase, dan begint het leven een stuk meer volwassen aan te voelen. 

Je hebt een vast inkomen, je kunt in jouw eigen levensonderhoud voorzien, leeft niet langer van salarisdag tot salarisdag en hebt wat extra financiële ruimte om aan jouw toekomst te werken.

Je geeft elke maand minder uit dan jouw inkomen en je hebt inmiddels (een bescheiden) spaarrekening opgebouwd en/of bent begonnen met investeren.

Fase 3: Schuldenvrij

Dit is misschien wel de fase waarin je het grootste verschil met eerdere fases gaat ervaren. En een enorme mijlpaal hebt bereikt. 

Je bent (afgezien van een hypotheek) schuldenvrij en jouw financiële situatie is – net als bij fase 2 – stabiel.

Je hebt inmiddels een leven voor jezelf opgebouwd, waarin je consequent op jezelf kunt vertrouwen en vanaf nu aan een positief vermogen kunt gaan bouwen.

Fase 4: Financiële zekerheid

Nu begint het echt interessant te worden. 

Je bent schuldenvrij, bent actief en consequent aan het werken aan vermogensgroei. Kenmerkend voor deze fase is dat jij inmiddels de minimale kosten voor levensonderhoud kunt betalen vanuit passief inkomen (investeringen etc). 

Mijn minimale maandelijkse leefkosten op dit moment zijn bijvoorbeeld €2.000. Zodra ik dat kan betalen met passief inkomen, dan heb ik fase 4, financiële zekerheid, “bereikt”.

Dit is de eerste fase van “echt” financieel onafhankelijk worden.

Fase 5: Financiële onafhankelijkheid

Gefeliciteerd, je bent officieel financieel onafhankelijk! Dit betekent dat je inmiddels een aanzienlijk vermogen aan investeringen opgebouwd hebt. 

Het passieve inkomen en de winst die uit deze investeringen voortvloeien kunnen volledig jouw huidige levensstijl betalen en je hoeft in principe niet meer te werken.

👉🏻 Voor mij is dat op dit moment in mijn leven zo'n €3.000 per maand aan passieve inkomsten. Hier ben ik nog (lang) niet.

Fase 6: Financiële vrijheid

In deze fase hoef je je nooit meer zorgen te maken om geld. 

Jouw passief inkomen uit investeringen kan je gehele leven lang jouw ideale leven betalen en je hebt zelfs ruimte genoeg om jouw huidige levensstijl te upgraden.

👉🏻 Voor mij is dat op dit moment in mijn leven zo'n €5.000 per maand aan passieve inkomsten uit investeringen.

Fase 7: Financiële overvloed

Je hebt nu zoveel inkomsten uit investeringen, dat je het onmogelijk zelf nog uit kunt geven in dit leven. 

De meerderheid van je geld zal jou overleven en je kunt jouw enorme vermogen aanwenden om echt een verschil te maken in de wereld. Zowel tijdens als na je leven.

Waar zit jij in deze fases?

De meeste mensen die bezig zijn met financieel onafhankelijk worden, hebben fase 5 (Financiële Onafhankelijkheid) als doel. En ook ik. Uiteindelijk.

Ik wil in de toekomst genoeg investeringen hebben, waarbij het passief inkomen kan betalen voor mijn leven en ik de optie heb om niet meer te hoeven werken voor geld. 

Een paar jaar geleden was ik schuldenvrij, wat echt een enorme opluchting geeft. Mijn volgende doel is Financiële Zekerheid (fase 4). Dat is op zich al een hele kluif om in dit leven voor te gaan.

Waarom financieel onafhankelijk worden?

Mooi verhaal, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom zou je überhaupt financieel onafhankelijk willen zijn? Het is zeker geen voorwaarde om een gelukkig leven te hebben. Mij gaat het dan ook niet zozeer om het doel, al wil ik hier wel naar streven. 

Nee, mij gaat het vooral om het middel. Door meer te leren over dit concept. En over de beweegredenen van anderen, die het al hebben bereikt. Zodoende beschik ik over steeds meer tools om financieel onafhankelijker te kunnen zijn.

Tools en denkwijzen waar ik, tot een paar jaar geleden, niet de beschikking of kennis over had. Ik heb écht zo enorm veel geleerd over de weg er naartoe, dat ik inmiddels het doel van financieel onafhankelijk zijn op zich minder belangrijk vind.

Conclusie

Ik ben ervan overtuigd dat ik nooit zal willen stoppen met werken. En ga niet de rest van mijn leven op een eiland, een beetje niets liggen doen. Ik denk dat ik daar heel ongelukkig van zou worden. En dat is ook niet mijn uiteindelijke doel of reden waarom ik bezig ben met personal finance. 

Er zullen altijd projecten zijn om aan te werken, mensen zijn om te (mogen) helpen. Maar voor mij is het wel belangrijk dat ik op een gegeven moment kan gaan zeggen:

“Ik HOEF niet langer (fulltime) te werken om het geld, maar ik kies ervoor om te werken aan dingen die ik wil”. 

En daarom ben ik bezig met het opbouwen van investeringen, die uiteindelijk mij een passief inkomen kunnen geven. Hiermee wil ik het grootste deel van mijn uitgaven kunnen betalen. En ik weet inmiddels, dat ik niet tot mijn oude dag wil blijven ploeteren voor een onzeker pensioen. 

Of het me gaat lukken? Nog te vroeg om te zeggen, maar ik sta er al veel beter voor dan toen ik nog niet bekend was met het concept van FIRE.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in