De afgelopen weken heb ik in onze podcast vaak gesproken over hoe ik nieuwe posities start met de 'onderzoeksfase'. Dit concept, populair bij legendarische beleggers zoals Stanley Druckenmiller en George Soros, draait om één simpel principe: “eerst kopen, dan verdiepen.”
Door een kleine positie te openen in een aandeel dat na een eerste analyse interessant lijkt, krijg je een directe reden om het bedrijf actief te volgen en beter te leren kennen.
Hoe pas ik dit zelf toe in mijn portfolio? En welke ideeën hebben mijn ogen geopend?
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
In plaats van eerst alles te onderzoeken, kun je een kleine investering doen (bijvoorbeeld 1% van je portfolio) in een aandeel dat je interessant lijkt. Dit motiveert je om het bedrijf actief te volgen en er meer over te leren. Zo geef je jezelf de ruimte om te ontdekken zonder je meteen vast te leggen.
Het systeem werkt met drie fases: begin met een kleine positie (onderzoeksfase), vergroot je investering als je meer vertrouwen krijgt (verdiepingsfase), en maak het een kernpositie als je er echt in gelooft (kernpositie). Dit zorgt voor een gestructureerde manier om je overtuiging op te bouwen zonder overhaaste beslissingen te nemen.
Als een investering niet de verwachte potentie heeft of als je twijfels hebt, wees dan niet bang om snel te verkopen. De onderzoeksfase geeft je de vrijheid om te stoppen zonder je vast te voelen aan een positie.
Hoe zit de strategie in elkaar?
Deze strategie wordt toegepast door twee van de beste beleggers die moderne finance ooit gekend heeft: Stanley Druckenmiller en George Soros. Zij erkennen de voor- en nadelen van ieder type belegger, zoals hierboven beschreven, en hebben een manier gevonden om vooral zichzelf niet in de weg te zitten.
Dit interview met Stanley Druckenmiller is een absolute aanrader. Hij legt uit waarom hij deze strategie gebruikt, hoe dit hem hielp om als een van de eerste grote investeerders een positie in Nvidia te nemen, maar ook welke fouten hij heeft gemaakt.
Ik heb hun methode vertaald naar mijn eigen strategie.
Hoe werkt het, en waarom?
Het uitgangspunt is: hoe langer je een bedrijf volgt, hoe groter je overtuiging wordt. Echter, het is lastig om een bedrijf te volgen als je er niets aan hebt. Oftewel, zonder 'skin in the game', waarom zou je waarde hechten aan hun updates en cijfers?
Daarom spreekt de strategie van deze heren mij aan. Je geeft jezelf de ruimte om met een beperkte investering een positie te openen en hier flexibel mee om te gaan. Omdat mijn uitgangspunt is om hier hopelijk een vaste positie van te maken, word je automatisch enthousiast om het bedrijf te volgen.
Maar er is ook een nadeel: het kost tijd om dit niveau van vertrouwen op te bouwen. De kennis die je in drie jaar opdoet bij AST SpaceMobile, kun je niet zomaar kopiëren naar een nieuw aandeel. En dat maakt het lastig om nieuwe kansen snel te benutten.

We hebben dit onderwerp uitvoerig besproken in een recente podcastaflevering.
In 2025 wil ik mijn portfolio uitbreiden naar vijf kernposities, maar ik wil niet zomaar aandelen toevoegen en me er direct aan verbinden. Hoe zou ik deze strategie concreet kunnen toepassen?
Drie fases voor nieuwe aandelen
Om dit probleem te tackelen, werk ik nu met een eenvoudig systeem van drie fases:
- Onderzoeksfase: Ik start met een kleine positie (~1% van mijn portfolio) in een aandeel dat potentieel interessant lijkt. Dit motiveert me om het bedrijf actief te volgen. De focus ligt op leren: de business begrijpen, het management beoordelen, en rode vlaggen signaleren.
- Verdiepingsfase: Als de eerste indruk positief blijft, vergroot ik de positie (~5%). Nu wordt het aandeel een serieuze investering. Ik volg de kwartaalcijfers, bekijk earnings calls, en verdiep me verder in hun groeistrategie.
- Kernpositie: Na 1,5 jaar volgt de beslissing: blijft het aandeel in mijn portfolio als kernpositie? Alleen aandelen waarin ik écht geloof, krijgen een groter gewicht.
Uiteraard zijn de timings flexibel en afhankelijk van hoe snel je jouw overtuiging opbouwt, maar het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt.
Type beleggers
Er zijn verschillende voorkeuren die je als belegger kan hebben:
Eerst actie, daarna pas nadenken. Het aandeel ziet er interessant uit, een paar positieve analyses en de koers ligt onder de ATH (All Time High). Tijd om een positie in te nemen!
Kopen zonder goed onderzoek? Dat voelt als gokken. Je moet eerst de cijfers tot in detail bestuderen, kwartaalrapporten van de afgelopen jaren doorspitten, en een gedetailleerd risico-analyse maken. Pas daarna komt de beslissing om te kopen.
De technische analyse is helder: de koers lijkt te bodemen en er is potentieel voor stijging in de komende weken. Dus: positie openen, stop-loss instellen, en koersactie volgen.
Er is geen "foute" manier van beleggen. In de DLT-community vertegenwoordigen we alle drie de stijlen, en elk heeft zijn eigen voordelen. Sommigen geven de voorkeur aan snelle actie, anderen willen de cijfers eerst tot in detail begrijpen, en weer anderen zijn grafiek-gedreven. Dat maakt beleggen zo dynamisch – er is geen eenduidig goed antwoord.
Maar hoe mooi zou het zijn om de kracht van al deze benaderingen te combineren? Dit systeem kan een mooie basis bieden om dat te doen.
Voorbeeld met Uber

Uber was een perfect voorbeeld om mijn systeem toe te passen. Het is een bekend bedrijf voor veel beleggers, maar de kern van hun business? Hoe reageert het management op uitdagingen? Wat is hun groeipotentieel, en hoe ziet de toekomst eruit – vooral met de ontwikkelingen rond zelfrijdende auto’s? Om daar echt een goed inzicht in te krijgen, moet je dieper duiken en het bedrijf actief volgen.
Uber stond al sinds februari op mijn radar, maar het was pas begin november dat ik mijn eerste positie opende. Achteraf gezien had ik dat misschien eerder moeten doen om het aandeel beter in de gaten te houden.

Na uitgebreid onderzoek heb ik besloten Uber naar de tweede fase te brengen. In het komende jaar wil ik mijn overtuiging verder opbouwen en mijn positie vergroten richting een kernpositie.
Voorbeeld Clear Secure

Niet elke investering die ik in de onderzoeksfase zet, zal uiteindelijk doorgroeien naar de volgende fase. Sterker nog, in de ideale situatie vallen de meeste bedrijven al in de eerste fase af. Dit betekent dat je kritisch bent en alleen tijd en energie stopt in de aandelen waar je écht enthousiast over bent.
Een goed voorbeeld is Clear Secure. Dit aandeel verraste me dit jaar: een bedrijf dat ik niet kende, maar met een aantrekkelijke waardering en schaalbare technologie. Via een deepdive op het platform leerde ik meer over het bedrijf. Echter, echte overtuiging bouw je niet in enkele weken, maar over maanden. Omdat ik geen positie had, volgde ik de ontwikkelingen niet actief.
Dus besloot ik om een kleine positie van 1% in te nemen in de onderzoeksfase. Maar na een maand besloot ik de positie alweer te verkopen.

Het 'skin in the game' gaf me de motivatie om het aandeel veel intensiever te volgen, en gaandeweg vielen er steeds meer rode vlaggen op.
- Het aantal abonnees van hun dienst daalde. Hoe kwam dat?
- Na het opzoeken van reviews werd duidelijk dat door de forse groei de kwaliteit van hun dienstverlening achteruitging.
- Daarnaast bleek er een concurrerende dienst in populariteit te stijgen, die bovendien beter werd beoordeeld.
Zo kwam ik nog een paar twijfels tegen.
Hoewel ik nog steeds kansen zie voor Clear Secure, moet ik kritisch blijven. In 2025 wil ik ruimte houden voor vijf kernposities, en met Hims & Hers, AST SpaceMobile en Uber heb ik drie bedrijven waar ik écht in geloof. Clear Secure zou een flinke uitdaging zijn om daar tussen te passen.
Daarom stopte ik mijn onderzoek en verkocht ik de positie. Omdat ik de 'onderzoeksfase' helder in mijn hoofd had, voelde het niet als een verlies. Het gaf me de ruimte om sneller te kopen en verkopen, zonder me vast te leggen op een positie die ik niet meer wilde behouden.
Conclusie
Deze aanpak zijn richtlijnen, geen harde regels. Soms kom je een bedrijf tegen dat je snel begrijpt. In dat geval kun je de fasen sneller doorlopen. Een bedrijf zoals Uber is nu eenmaal sneller door te gronden dan bijvoorbeeld een quantum computing-bedrijf.
Het belangrijkste is dat deze strategie je helpt om sneller posities te openen, zonder dat je je meteen voor de lange termijn vastlegt. Zo geef je jezelf de ruimte om een bedrijf beter te leren kennen voordat je volledig committeert.
Door een aandeel langere tijd te volgen, het management te leren kennen en meerdere kwartaalcijfers te analyseren, bouw je overtuiging op. En naarmate die overtuiging groeit, vergroot je je positie.
Kom je erachter dat je een aandeel hebt gekocht dat achteraf minder aantrekkelijk blijkt? Dan is het simpel: verkoop het, ongeacht de koersbewegingen.

Ben jij al klaar voor 2025?
Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor slechts een tientje per maand.
✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community