Aandelen · · 8 min lezen

Digital Asset Treasury aandelen - een bubbel, of zit er iets achter?

Grote ontwikkeling: Digital Asset Treasuries. MicroStrategy begon, maar Ethereum Treasury-bedrijven zijn de nieuwe sterren in de crypto-cyclus.

Digital Asset Treasury aandelen - een bubbel, of zit er iets achter?

Een ‘digital asset treasury’ betekent simpel gezegd dat een bedrijf ervoor kiest om een deel van z’n cash om te zetten in crypto. In plaats van $10 miljoen op een bankrekening te laten verstoffen, koop je bijvoorbeeld 3.000 ETH.

Er zijn verschillende redenen voor een bedrijf om crypto op de balans te zetten.

Zo is Tesla één van de trendsetters geweest in 2021 die Bitcoin begon aan te houden, met plannen om het te accepteren als betaalmiddel.

Maar er zijn dus ook bedrijven met één specifieke focus: het verzamelen van zoveel mogelijk Bitcoin of Ethereum. In 2020 zette Michael Saylor de toon: MicroStrategy kocht voor miljarden aan Bitcoin. Hij noemde het “een superieure asset” en kreeg gelijk – de koers steeg de afgelopen vijf jaar met zo'n +3.700%. Wow.

Lange tijd was MicroStrategy de enige speler met zulke ambities. Maar dit jaar verandert alles, dankzij de opkomst van Ethereum Treasury-bedrijven die enorme koopdruk op ETH creëren.

Dit zou zomaar dé trend van deze crypto-cyclus kunnen zijn, naast de razendsnelle adoptie van stablecoins. Maar is het een hype of een serieuze belegging?

Hoe werkt het?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe het werkt. Hoe kan een saai softwarebedrijf ineens 37x over de kop gaan, puur door Bitcoin te kopen?

Het geheim zit ‘m in het vliegwiel. Een zelfversterkend systeem dat draait zolang beleggers erin blijven geloven – en de koers omhoog gaat. Voor MicroStrategy werkt dit als volgt:

1️⃣
De koers van Bitcoin stijgt → De waarde van MicroStrategy’s BTC-voorraad stijgt mee
2️⃣
Beleggers willen exposure aan BTC, maar mogen of willen geen echte BTC bezitten (bijv. pensioenfondsen) → Ze kopen MSTR als proxy
3️⃣
De koers van MSTR stijgt harder dan hun BTC-waarde → Er ontstaat een premium bovenop de ‘market net asset value’ (mNAV)
4️⃣
MicroStrategy geeft nieuwe aandelen uit → Aan hoge waardering, dus tegen gunstige voorwaarden
5️⃣
Met die opbrengst kopen ze nog meer BTC → Waardoor de intrinsieke waarde stijgt
🔄
Het vliegwiel begint opnieuw

Waarom doen beleggers hieraan mee?

  • Je krijgt een hefboom op Bitcoin: meer potentieel rendement, maar ook meer risico.
  • Het is eenvoudig te kopen via vrijwel elke broker.
  • Beleggers vertrouwen erop dat MicroStrategy slim kapitaal ophaalt en daarmee meer BTC per euro binnenhaalt.

Zolang Bitcoin stijgt en het vertrouwen intact blijft, kan dit proces theoretisch eindeloos doorgaan. Maar als de prijs van de asset daalt? Dan keert het vliegwiel om – en dat maakt dit soort treasuries even krachtig als gevaarlijk.

In theorie, als de premium (mNAV) onder 1x zakt, wordt het aantrekkelijk voor MicroStrategy om hun Bitcoin te verkopen en eigen aandelen terug te kopen. Toch heeft MicroStrategy bewezen een bearmarkt te kunnen doorstaan.

Dat ging wel gepaard met een koersdaling van bijna 90%, gemeten van de top in 2021 tot de bodem eind 2022. Houd dus rekening met de realiteit: je belegt in een volatiele, en in veel ogen speculatieve, asset via een vorm van hefboom.

PARTNER VAN DLT
CTA Image

Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.

Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.

Lees onze review

De (onverwachte) opkomst van ETH Treasuries

Toch is de grote ontwikkeling van deze cyclus niet (Micro)Strategy, maar de razendsnelle opkomst van allerlei Digital Asset Treasury (DAT)-bedrijven, met een specifieke focus op Ethereum.

Als vaste lezer van De Lange Termijn weet je dat ik bullish ben op Ethereum. Onlangs schreef ik een uitgebreide analyse waarin ik betoog dat de ETH-koers simpelweg niet kan achterblijven bij al die positieve ontwikkelingen:

Ethereum, waarom kan de ETH-prijsstijging niet uitblijven
Ethereum naar $15.000? Dit zijn de redenen waarom de volgende ETH-rally realistischer is dan ooit, ondanks jarenlange teleurstelling.

Eén van mijn argumenten is de opkomst van Ethereum-gefocuste Digital Asset Treasuries.

Er zijn momenteel vier grote Ethereum Treasury-bedrijven op de markt:

  • SharpLink Gaming (SBET) – de grootste ETH-treasuryspeler, met Ethereum-medeoprichter Joseph Lubin als voorzitter en een groep sterke ETH-native investeerders. (lees meer over SBET)
  • Bit Digital (BTBT) – recent verkochten zij hun volledige Bitcoin-treasury en mining-operatie om alles te herinvesteren in hun Ethereum Treasury, met WhiteFiber als potentiële katalysator voor flinke upside. (lees de deepdive)
  • BitMine (BMNR) – met CNBC-analist Tom Lee als voorzitter, wat zorgt voor constante media-exposure bij reguliere beleggers via een bekend en betrouwbaar gezicht.
  • BTCS (BTCS) – een echte Ethereum-OG en een van de eerste bedrijven met een ETH Treasury, die daarnaast ook inkomsten genereert met diensten binnen het Ethereum-netwerk.

De impact op de koersen is enorm. Alle vier de aandelen schieten de afgelopen weken omhoog.

Het lijkt wel alsof er dagelijks nieuws komt van een van deze vier bedrijven, met de mededeling dat ze meer kapitaal ophalen en extra ETH hebben gekocht.

En ze zijn agressief… héél agressief in het opkopen van ETH. In de afgelopen twee weken hebben deze vier bedrijven samen meer ETH gekocht dan de totale inflatie sinds de Merge, bijna drie jaar geleden.

Zo heeft BitMine vandaag laten weten in een persbericht vandaag dat zij 5% van de totale ETH supply willen bezitten. Dat komt neer op $20 miljard aan ETH voor de huidige prijs.

BitMine Immersion Now Holds Approximately $1 Billion of Ethereum(1) to Advance its Ethereum Treasury Strategy
/PRNewswire/ -- (NYSE AMERICAN: BMNR) (“BitMine” or the “Company”) today announced holdings of ETH and ETH equivalents1 exceeding $1 billion. The Company…

Maar ook Sharplink Gaming heeft al aangekondigd de allergrootste te willen zijn én blijven. En Bit Digital en BTCS gaan niet willen achterblijven. Daarom heb ik deze wedstrijd onlangs vernoemd tot de "Race For ETH" - wie wordt en blijft de grootste?

Een dagelijkse koersschommeling van 10% lijkt eerder regel dan uitzondering, maar de langetermijntrend is duidelijk: de markt is razend enthousiast over Ethereum Treasury-aandelen.

💡
Welk aandeel het meest aantrekkelijk is? Dat lees je natuurlijk in onze PLUS-artikelen, waarin we onze analyses en verdieping delen – zodat jij het werk niet zelf hoeft te doen.

Ethereum scoort bij institutionele beleggers

Waarom zijn (institutionele) beleggers zo razend enthousiast over Ethereum Treasury-bedrijven? Simpel: ETH is een productieve asset die rendement oplevert, zelfs als je het alleen maar vasthoudt.

Bedrijven kunnen er veel meer mee dan alleen ‘hodlen’ en hopen op een prijsstijging. Dit maakt ETH fundamenteel ijzersterk op de balans:

  • (Re)staking: Zet je ETH in en scoor 3–5% rendement per jaar, zonder ook maar één munt te verkopen.
  • DeFi-integratie: Gebruik je ETH als onderpand, leen het uit of vergroot je liquiditeit. Een slimme manier om mét ETH nog méér ETH te verdienen.
  • Lage uitstoot en potentieel deflatoir: Bij hoge netwerkactiviteit (denk aan de explosieve groei van stablecoins) kan ETH deflatoir worden. En zelfs in het slechtste geval? De inflatie is gemaximeerd op 1,55% per jaar.

Een stabiele yield, een asset die naadloos past in het financiële systeem én een inflatie die begrensd is en mogelijk deflatoir wordt – geen wonder dat dit de traditionele financiële wereld zo aanspreekt.

Bit Digital, de opkomst van de ETH Treasury bedrijven
“There is no second best,” zei de CEO van Bit Digital gisteren. Alleen… hij had het niet over Bitcoin. Hij bedoelde Ethereum. Want zijn bedrijf maakte een spraakmakende pivot.

Iedere week plaatsen wij twee analyses over aandelen, waaronder Digital Asset Treasury bedrijven zoals Bit Digital.

Er zijn ook al initiatieven voor Treasuries met crypto’s zoals Solana en Hyperliquid, maar die houd ik voor nu even buiten beschouwing.

PARTNER VAN DLT
CTA Image

Commissievrij beleggen voor iedereen. Automatiseer je groei aan de hand van een pie (mandje), ontvang dagelijks rente en beleg al vanaf €1 met fractionele aandelen.

Lees onze review en ontvang een gratis aandeel als je een account opent.

Onze review + gratis aandeel

Een bubbel of langetermijnbelegging?

De grote vraag is natuurlijk: gaan deze nieuwe Ethereum Treasury-bedrijven een vergelijkbare toekomst tegemoet als MicroStrategy? Of zitten we in een enorme bubbel met onhoudbare waarderingen die elk moment kan barsten?

Het eerlijke antwoord: niemand weet het zeker. MicroStrategy bewijst dat het vliegwiel kán werken. Maar simpel is het niet. Het management van een DAT-bedrijf moet laten zien dat ze de financiële wereld door en door kennen en effectief kapitaal kunnen ophalen.

Ik vermoed dat een paar van deze bedrijven megasuccesvol worden. Zeker als de onderliggende assets zoals BTC en ETH blijven stijgen, gaan we de komende jaren waarschijnlijk flinke koerswinsten zien.

Maar laten we eerlijk zijn: sommige gaan ook keihard falen. De markt betaalt alleen een premium (mNAV boven de 1x) als het management structureel bewijst dat ze meer waarde kunnen creëren met dezelfde euro.

Lukt dat niet? Dan zijn er genoeg andere DAT-bedrijven die het wél kunnen, of beleggers kopen gewoon zelf de assets.

Kortom, het is een razend interessante trend, maar niet zonder risico’s. En dan hebben we het nog niet eens over de extreme volatiliteit waar je mee te maken krijgt.

Mijn strategie is daarom simpel:

  • Geloof je in de toekomst van Bitcoin, Ethereum of andere digitale assets? Bouw eerst een stevige kernpositie in die assets zelf.
  • Wil je daarnaast wat ‘hot sauce’ in je portfolio? Voeg een DAT-aandeel toe als een leveraged gok.
  • Geloof je níét in Bitcoin of Ethereum, maar wil je toch een gokje wagen? Prima, be my guest, maar houd je handen aan de knoppen, want het gaat snoeihard.
CTA Image

Ontvang verrassende ideeën, diepgaande inzichten en toegang tot onze portefeuille — zonder zelf tientallen uren onderzoek te doen.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Analyses die je uren research besparen
✓ Inzichten over aandelen, crypto én ETF's
✓ Volledige toegang tot de community

Start vandaag met PLUS
⚠️
Niets in dit artikel kan gezien worden als financieel advies. Bij beleggen loop je het risico jouw inleg (gedeeltelijk) te verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meer lezen?