Er zullen veel mensen zijn die deze week - op vakantie - even achter de oren moesten krabben. Waar vorige week nog in het teken stond van een voortzetting van de daling bij de grote jongens, ging het deze week alle kanten op.
Om even een voorbeeld te noemen: het aandeel Nvidia kreeg dinsdag een daling van 7% te verwerken, woensdag schoot het 12% omhoog, om vervolgens op donderdag weer 7% te dalen.
Dit soort bewegingen zijn niet normaal voor een van de grootste bedrijven ter wereld. Het zijn eerder dagelijkse koersreacties van small caps, penny stocks, memestocks en crypto's.
Wat je er ook van denkt of hoe je ook gewend bent aan een bizarre markt, dit is gewoon niet normaal. Het kapitaal dat gemoeid is met het op deze manier bewegen van een aandeel met een marktkapitalisatie van biljoenen, is enorm!
Wat is de aanleiding?
Het blijft altijd gissen naar de aanleiding van dit soort bewegingen, maar de markten reageren nou eenmaal zeer sterk op nieuws en dit waren de berichten die naar buiten kwamen deze week (en mogelijk een deel kunnen verklaren):
- Het ISM Manufacturing (PMI) cijfer in Amerika kwam uit op 43 (=krimp) en viel tevens het laagst uit sinds sinds juni 2020 (COVID). Dat is een teken van verslechterende omstandigheden bij producerende bedrijven.
- Aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS kwamen hoger uit dan verwacht. Dit zou duiden op een verslechterende situatie en is tevens een van de twee mandaten van de FED (en kan duiden op recessie).
- Diverse bedrijven hebben in earnings-calls deze week gezegd dat ze de economie zien verslechten en minder optimisme vanuit consumenten te zien. Mensen hebben minder besteedbaar inkomen, banen staan op de tocht en dit kan gevolgen gaan hebben voor de komende kwartaalcijfers.
De achtbaan
Ben jij iemand die elke dag de koersen en het nieuws volgt, dan kan het voorkomen dat je tijdens zulke beweging veel emoties ervaart. Ik zag woensdag (tijdens een korte en heftige opleving) veel mensen schrijven dat ze de "dip" gemist hadden. Om vervolgens op donderdag zich af te vragen of ze de volgende dip toch moesten kopen.
Volatiliteit is duidelijk terug in de markt en dat maakt mensen onzeker, helemaal omdat de trend omlaag lijk te zijn in het overgrote deel van de markt.
Is volatiliteit dan iets slechts? Op zichzelf niet, maar het doet veel mensen twijfelen en aan hun scherm geplakt zitten. Ook hebben zowel bulls als bears hiermee heel veel ammo om hun bias te versterken.
Iedereen weet tegenwoordig wel een datapunt te tonen aan hun volgers, waarmee het of compleet drama zal worden of het begin van een gigantische bullrun. Er lijkt niets tussen te zitten.
Ik snap het ook wel, want we hebben toch wel wat extreme gevallen van correcties achter de rug in de afgelopen maand. Niet altijd bij de minste bedrijven. Zo verloren aandelen als Apple, Amazon, Nvidia, Meta, Microsoft, Tesla en Alphabet gezamenlijk meer dan -10% in slechts twee weken tijd.
Er zijn natuurlijk nog veel extremere voorbeelden. Crowdstrike stond een paar weken voor het "outage" debacle op +56% in 2024, maar zag in een maandje tijd de koers heel hard dalen en staat inmiddels op verlies dit jaar. De roltrap omhoog en de lift naar beneden. Het kan snel gaan.
Ook het Lange Termijn portolio van de luisteraars deed een flinke stap terug. Het tikte half juli de +30% YTD aan, maar stond vrijdagmorgen nog slechts op +11% YTD. Tweederde van de jaarwinst verdampt in twee weekjes en doet het voor het eerst sinds februari zelfs slechter dan de S&P500. Go figure!
Is het dan gedaan met de pret?
Dat hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt natuurlijk. Er is voor elke bias (bear/bull) wel een leger influencers, traders en macro-economen te vinden. Ik weet het ook niet, maar ik heb dit in 18 jaar al vele malen meegemaakt en hetgeen ik altijd heb opgeschreven is dit:
"Het voelt nu als een dip die niet gekocht moet worden, want overal zie ik negatieve berichten."
Om vervolgens, maanden later, die notitie bij te werken met "die extreme negativiteit was een teken dat ik tegen mijn emoties in, gewoon moest blijven zitten en bijkopen". Niet altijd overigens, maar het was vaker een teken van een bodem, dan een aanzet tot verdere daling.
Toch denk ik wel dat een ding heel belangrijk is om te benoemen: zelfs al zou het de komende weken een bodem vormen en we erna verder stijgen, dan nog kun je het verkl*ten.
Door teveel risico te nemen met geld dat je niet kunt missen, door in beleggingen te gaan zitten waar je niet in gelooft (maar simpelweg een aantrekkelijke koers ziet), door te gaan "revenge-traden" en je teveel laten leiden door de dagelijkse barrage aan urgente content.
Het is zomer, dus pak gewoon even die rust en trek jezelf weg van het scherm. Vorig jaar zaten we ook in deze situatie, maar dan twee weken later dan dit jaar.
Tussen eind juli en oktober daalde onder andere de S&P500 met 10%, voordat het verder ging met nieuwe ATH's.
Ook al voelt het dramatisch, de S&P500 is in de afgelopen weken zo’n 6% kwijtgeraakt. Even in perspectief zetten dus.
78% van S&P500 zit in een uptrend
De headlines schreeuwen vaak paniek en ons oog valt dikwijls precies op aandelen en andere beleggingen die extreme bewegingen laten zien. Die headlines zijn magneten om eyeballs te trekken en mensen te doen geloven dat de wereld vergaat. Echter, het is altijd een goed idee om even verder te kijken dan de alarmerende aandachtsvragers.
Jurrien Timmer, Director Global Macro bij Fidelity, zegt er het volgende over:
"In absolute terms, the market is in decent shape, with 78% of stocks in uptrends. That’s higher than a few weeks ago, even though the index is lower."
Hij zet in een X draadje alles even onder elkaar, wat enige nuance kan brengen in het verhaal - ook door vergelijkingen te maken met de Dotcom bubble. Zeker een aanrader om even doorheen te spitten, als je wat perspectief zoekt.
Crypto
Hoe verging het Bitcoin en crypto deze afgelopen weken? Anders qua traject dan de aandelenmarkten. De S&P500, NASDAQ en AEX zagen de eerste twee weken van juli een opleving met een daling in de twee weken erna.
Bitcoin deed het anders: het zag een scherpe daling in de eerste week van juli, om vervolgens in de drie weken erna met maar liefst 30% te stijgen. Ja, nu koelt het even af, maar de correlatie lijkt op het moment niet geheel te matchen met de aandelenmarkten.
Sterker nog, Beth Kindig (I/O fund) geeft in haar laatste nieuwsbrief aan dat de correlatie in deze fase zeer beperkt tot tegenovergesteld is. Ik weet niet of ik daar complete conclusies uit zou willen trekken, maar er lijkt toch op verschillende momenten een ontkoppeling te zijn geweest in recente weken.
En nog even dit
Mocht jij nou merken dat je de laatste jaren moeite hebt om met jouw eigen portfolio de markt te verslaan, realiseer je dan dat je niet de enige bent.
Vele actieve fondsen van bekende managers hebben dat ook. Echter, zij worden dik betaald om het niet of nauwelijks beter te doen dan een brede ETF 😌
Something to think about…