De week van: grote verschillen

De week van: grote verschillen

Ik weet niet of het aan mij ligt of dat jij dit ook merkt, maar het lijkt alsof we in een fase zitten waarin allerlei zaken op het wereldtoneel en in tech steeds meer versnellen. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en dan heb ik het niet alleen over koersen, earnings, macro-cijfers en dergelijke.

Zitten we, zoals enkele experts claimen, in een "exponential phase in time"? Zo voelt het wel en daarbij komt denk ik ook het fenomeen om de hoek kijken, dat wij als mens niet ontworpen zijn om hele snelle veranderingen een plek te geven in ons brein. Het gaat te snel, alsof je van Amsterdam naar New York vliegt in 30 minuten en je lichaam zich niet kan aanpassen aan de snelle schakeling tussen Europa tijd en East Coast tijd.

Wellicht is dat de reden dat zoveel mensen continu roepen "dit kan niet" en "dit moet wel fout gaan". Geen idee, maar het tempo lijkt overal opgevoerd te worden, qua ontwikkelingen en nieuws rondom AI, Tech, Robotics en de wereld van disruptie.

DLT heeft een nieuwe look

Allereerst dit: we zijn nog geen half jaar bezig met het DLT platform, of we hebben alweer een mooie update. Omdat we nu steeds meer artikelen delen via meerdere creators, met een groeiende diversiteit aan onderwerpen en analyses, werd het tijd om alles in een nieuw jasje te steken.


Oké, verder met het nieuws van de week...

ECB verlaagt de rente voor het eerst in vijf jaar

Natuurlijk was er weer een hoop economisch nieuws deze week. Om te beginnen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst sinds 2019 de rente verlaagd. Het is een eerste kleine stap, maar de trend is dan eindelijk (zo lijkt het) in Europa niet meer "hoger voor langer".

Monetary policy decisions
The European Central Bank (ECB) is the central bank of the European Union countries which have adopted the euro. Our main task is to maintain price stability in the euro area and so preserve the purchasing power of the single currency.

We hebben in Europa, net als in Amerika, een ongekend snelle verhoging van de rentes gezien om de inflatie te bestrijden. Nu lijkt de ECB het welletjes te vinden en ik denk dat ze ook niet anders kunnen. Die hoge rentes zijn slopend voor rentebetalingen op staatsobligaties en andere leningen die uitstaan. De schulden zijn opgelopen tot astronomische bedragen die wij als simpele zielen gewoonweg niet meer kunnen bevatten.

De vraag die nu op ieders lippen ligt, nu meerdere Centrale Banken wereldwijd overgegaan zijn tot renteverlagingen: "Wanneer gaat de Amerikaanse FED de rentes verlagen?"

De markten

Vorige week schreef ik al dat ondanks dat de markten er qua koersen prima bij lijken te liggen, er onder de motorkap nog heel wat problemen huizen. Slechts enkele bedrijven houden zo'n beetje alle indices omhoog. De NASDAQ, S&P en AEX maakten allemaal nieuwe All Time Highs deze week. Ja, allemaal!

Laatste 12 maanden voor de NASDAQ. S&P500 en AEX - allemaal nieuwe ATH's

Waar het vanaf hier heengaat? Meerdere analisten denken dat er in dit Amerikaanse verkiezingsjaar geen reden is om nu bearish te worden. Dat ze er voorlopig alles aan zullen doen om de boel niet in te laten storten.

Goede beursmaanden in verkiezingsjaren

Een opvallende statistiek is ook wel, dat in een gemiddeld verkiezingsjaar de komende maanden (historisch) hele goede maanden zijn, in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

Met juni en juli die er, over het algemeen genomen, met kop en schouders bovenuit steken (7,3% en 5,2%) voor de S&P500. Resultaten uit het verleden... blablabla, je kent het wel ;-)

Ondanks dat er nieuwe records in de indices zijn neergezet, staan nog altijd veel aandelen onder hun All Time Highs. De meerderheid zelfs.

Hoe kan dat? Nou, zoals al vaker gezegd: het zijn slechts enkele grote namen die zorgen voor de records in de NASDAQ, S&P500, AEX en wereld ETF's.

Kijk even naar het plaatje hierboven. Dit zijn de gemiddelde afstanden tot de recente highs van het afgelopen jaar, van aandelen in de S&P500 en Russell 2000.

Het gemiddelde voor de aandelen in de S&P 500 is -12.3%, de Russell 2,000 -28.3%. Tech aandelen in de S&P500 staan gemiddeld -12.3% van hun 52-weekse highs en small cap Tech aandelen staan er gemiddeld nog slechter voor: -30.8%

De markt blijft dus verdeeld tussen de "big players" die de indices blijven opkrikken en de "small fish" die de restjes blijven scharrelen.

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in