De week van: de crypto rocket"dip"

Het was een moeilijk weekje voor veel crypto-beleggers. Heel wat paniek, stevige dalingen en Social Media die overuren draaien met angstig nieuws. Komt dit nog goed?
De week van: de crypto rocket"dip"

Het was alweer even een tijdje geleden dat ik meerdere dagen op rij wakker werd met heel wat alarmbellen op mijn telefoon. Crypto is volatiel, dat weet iedereen, maar deze week leek het weer eens op een waterval aan slecht nieuws en flinke koers-duiken. Normaal is het een rocketship, nu even een rocketdip.

Bitcoin daalde in een paar dagen tijd met zo'n 15% en ook al voelt dat voor sommige mensen als een stevige daling, toch lag de pijn vooral bij houders van altcoins.

Stevige dalingen

Ethereum en Solana deden in dezelfde tijd zo'n -20% en heel veel kleinere projecten lieten veel meer dalingen zien dan dat. Nu kun je zeggen: "lekker boeiend", want dit zijn geen dalingen waar een doorgewinterde crypto-belegger heel warm of koud van wordt.

Echter, deze stevige dalingen komen bovenop de correcties van de afgelopen maanden. Het is alweer even geleden dat Bitcoin z'n All Time High aantikte van $74.000. Dat was op 14 maart, om precies te zijn. Alweer bijna 4 maanden terug.

Sinds die dag is er zo'n -28% van de Bitcoin prijs af en doen vele altcoins meer dan -70%!! Ja, meer dan de helft gecorrigeerd dus. Uiteraard, velen waren (net als Bitcoin) hard opgelopen in 2023, maar lang niet alles heeft kunnen meegenieten van de stijging in de cryptomarkt, sinds begin 2023.

Een mooie manier om naar de staat van de cryptomarkt te kijken, is om twee indexen te bestuderen:

  • De totale cryptomarkt, via de ticker TOTAL
  • De cryptomarkt exclusief de top10 crypto's, via de ticker OTHERS
📉
Sinds maart is de gehele cryptomarkt zo'n 30% gedaald en alles exclusief de top10 is maar liefst 50% gedaald.

Daarmee is in feite de markt zonder de top10, zeven maanden terug in de tijd gegaan. Met andere woorden: zeven maanden aan stijging verloren.

OTHERS - Crypto marketcap zonder de top10

De laatste maanden heb ik veel influencers op X vele malen twee type berichten zien verspreiden:

  1. Het is bijna tijd voor altseason
  2. Er liggen heel veel "shorts" te wachten boven 70k BTC

Beiden berichten doen je dan geloven dat je ofwel vol in altcoins moet gaan zitten, ofwel dat Bitcoin het pad richting de ATH gaat vervolgen - omdat daar veel shorts liggen te wachten om geliquideerd te worden.

FOMO no-no

Beide berichten hebben denk ik vele cryptobeleggers op het verkeerde been gezet. Zit je vol in altcoins, dan heb je pijn. Ging je er vanuit dat BTC snel richting de 100k zou gaan, dan heb je nu wellicht ook even pijn.

In een van de voorgaande nieuwsbrieven en ook tijdens meerdere podcast afleveringen met Jasper, heb ik mijn zorgen al uitgesproken over de daling die wel eens langer zou kunnen duren dan mensen willen of aankunnen.

Maar dit is crypto: je kunt nou eenmaal niet verwachten dat je enorme upside krijgt, zonder ook de volatiliteit te omarmen EN geduld te hebben. Dat laatste is wat denk ik veel mensen lastig vinden. Het moet allemaal snel, want onze hoop en dromen zijn ermee gemoeid.

De Crypto Fear & Greed index staat op z'n laagste punt van 2024

Zes maanden

Vorig jaar was een succesvol jaar voor Bitcoin, met maar liefst meer dan 150% rendement. Toch zat in dat jaar Bitcoin HEEL LANG vast in een range tussen $25.000 en $30.000.

In maar liefst 192 dagen brak de koers van Bitcoin niet uit. Tussen 14 april en 23 oktober, dat zijn ruim 6 maanden, moest je als cryptobelegger heel wat geduld hebben.

Pas eind oktober vervolgde de koers van Bitcoin z'n weg omhoog. Ik denk dat vele mensen dit vergeten zijn, omdat het jaar gewoonweg heel succesvol was, qua rendement. Toch voelde het tussen 25-30k alsof er niets gebeurde en het misschien wel "voorbij was".

Tussen 14 april en 23 oktober 2023 kreeg de koers van Bitcoin ook nog twee keer een daling van 21% om de oren. Twee keer -21% in een periode waarin er weinig gebeurde en TOCH sloot het jaar met 150%+ rendement! 👀

En hoe zat het vorig jaar dan met de cryptomarkt zonder de top10? Die zat maar liefst 8,5 maand vast in een range en kreeg meerdere keren -15% tot -40% om de oren. Toch steeg OTHERS in 2023 met zo'n 200%!!

"When in doubt, zoom out"

Het is niet voor niets dat vele crypto-veteranen zeggen dat je kapot gaat als je de dagelijkse of wekelijkse schommelingen in crypto gaat volgen. Het werkt op je zenuwen, maar uitgezoomd ziet het grotere plaatje er vaak veel beter uit.

Trekken we hem nog breder en zoomen we nog verder uit, dan zie je dat in de afgelopen jaren dit soort dalingen helemaal niet vreemd of buitengewoon zijn.

Bron: Jelle

Ik tel 16 dalingen van meer dan 20% in opwaartse fases sinds 2016 (bearmarkets niet meegeteld). Dat zijn er heel wat en toch staat de koers van Bitcoin nu hoger dan bijna alle toppen van de voorgaande correcties.

Ik hoor vaak "je hebt zo'n geluk dat je al sinds 2017 in Bitcoin zit". Ja doei! Ik heb in bijna 8 jaar tijd vele malen correcties en crashes van -20% tot -80% moeten doormaken om uiteindelijk hier te komen.

Dit zijn de fases waarin je karakter toont en jouw overtuigingen en valkuilen leert kennen. Heeft weinig met geluk te maken en meer met volhouden, kan ik je vertellen. 😉

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in