Beginners · · 5 min lezen

De nadelen van aan de zijlijn staan

Het is een uitdaging voor vele beleggers: op cash zitten en wachten op het juiste moment om in te stappen.

De nadelen van aan de zijlijn staan

Ik heb in mijn 18 jaar beleggen al meerdere fases gehad waarin ik mijzelf heb overtuigd van het verstandige aspect van in euro's zitten wachten op een correctie. Deels om de markt slim af te willen zijn, deels omdat ik door twijfel verlamd was en te lang wachtte op iets dat vrijwel nooit goed uitkwam.

In al die jaren heb ik ervaren dat er meer nadelen dan voordelen zitten aan het wachten aan de zijlijn. Ik loop even door alle nadelen en uitdagingen, waar ik mee te maken heb gehad. Wellicht dat jij er een deel van herkent.

Ik ben een belegger, geen trader

De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat ik met (veel) cash altijd ging proberen te timen. Ik zocht technische analisten op, schreef me in op prijs-alert-diensten, volgde doom-and-gloomers die bevestigde dat het in cash zitten, het verstandigste voor mij was om te doen.

Ik zocht mensen op die vooral bevestigden dat ieder andere belegger onterecht optimistisch was. Iedereen was naïef, ik was slim en contrair. Ik spendeerde dagelijks veel te veel tijd met grafieken en het volgen van nieuws, terwijl de markt-correctie (voorlopig) maar uitbleef.

De markt gaat vaker omhoog, dan omlaag

Als je alle onderzoeken en grafieken van de afgelopen decennia erbij pakt, zul je al heel snel zien dat de markt meer stijgt dan daalt. En toch was ik altijd bang voor de effecten van de daling. "Wat als ik instap en de markt corrigeert dan 20% of meer?" was een gedachte die me steeds maar weer mijn beleggings-beslissing deed uitstellen.

Afgezien van alle wijsheden die bevestigen dat je beter in de markt kunt zitten dan proberen het te timen, heb ik altijd gemerkt dat ik met een groot deel cash meer rendement ben misgelopen dan dat ik heb gewonnen door ermee op een correctie in te stappen. Niet belegd zijn heeft me dus veel rendement gekost.

Perfectie bestaat niet

Tenzij je echt weet wat je doet en waar je op moet letten, ben je altijd te laat of te vroeg met kopen (en verkopen). Ik weet genoeg van de markten en mijn eigen kunnen, om te realiseren dat ik grotendeels te weinig kennis heb van "de perfecte setup". Zodra ik lang op cash zat, werd ik onrustig en legde ik toch maar in, vlak voordat de markt daalde.

Ik was meer gefocust op niet verliezen, dan meedoen. Meer gefocust op "100% is absoluut nodig", dan op "80% is ook prima". Hierdoor sloeg ik mezelf vaak voor de kop, dat ik het weer verkeerd had gedaan. Daarmee overheerst altijd het gevoel dat je het nooit goed doet en ging ik mezelf verplichten om mijn strategie te perfectioneren. Perfectie bestaat niet!

Geld in de markt heb ik nu niet nodig

Het voordeel van volledig belegd zijn is dat je maximaal alle stijgingen meepakt. Het nadeel is dat je ook de volledige effecten ervaart van diepe dips en correcties.

Toch, met de kennis dat de markt vaker omhoog gaat dan omlaag, zou dit in principe simpelweg een kwestie moeten zijn van geduld en op mijn handen zitten. Zodra de markt omkeert, ervaart mijn volledig belegde vermogen immers ook weer het maximale herstel.

Een maand hard dalen, waarna het zes maanden duurt voordat mijn portfolio weer op nieuwe hoogten staat... waarom zou dat een probleem moeten zijn? Het is niet zo dat ik met dat geld iets wilde gaan kopen en het uit de markt wilde halen.

Op de lange termijn wil je belegd zijn

Door jezelf simpelweg aan te leren dat wat er nu gebeurt, er op de langere termijn niet veel toe doet, blijf je belegd. Hierdoor maakt een tijdelijk dip niet zoveel uit. Zelfs een correctie of bearmarket van 2022 zou weinig uit hebben gemaakt in mijn portfolio. Ja, de Nasdaq-100 dook -33%, maar maakte dat in het jaar erna weer goed. Bitcoin deed -65%, maar staat inmiddels 50% boven die vorige top.

Dat gaat niet altijd op dezelfde manier en met dezelfde snelheid, maar dan duurde het simpelweg eens wat langer. De grootste dalingen worden doorgaans opgevolgd door de grootste stijgingen. Daarom wil je voor de lange termijn belegd zijn en er niet om geven wat er volgende week gebeurt.

De kans dat je op een positief rendement staat is op een maand tijd veel onwaarschijnlijker, dan op tijd van 10 jaar.

Een beetje cash doet er niet toe

Met 10% of zelfs 20% cash in je portfolio, waarmee je wacht op een correctie, ga je het verschil niet maken. Terwijl je denkt van wel!

Stel je voor dat je wacht op een 20% correctie en je weet dit perfect te timen, dan heb je 20% extra rendement op 20% van je portfolio (dat eerst cash was, maar nu perfect belegd). Dat is omgerekend 5% extra rendement*. Woohoo!!

Is dat al het twijfelen, wachten en tussentijdse rendement omhoog mislopen echt waard, op de lange termijn? Ik denk dat mijn tijd meer waard is dan slechts 5% extra rendement.

*let op: neem in de berekening mee dat je 80% belegde positie ook 20% daalt, dus het is niet simpelweg 20% van 20% berekenen voor het extra rendement.

Toegeven op het verkeerde moment

Door lang op cash te zitten en de markt te zien stijgen, merkte ik dat ik het moment van inleggen steeds verder vooruit schoof. Bij een tussentijdse dip durfte ik niet volledig in te leggen, omdat ik altijd weer een reden online vond dat "dit het begin was van een nog heftigere daling".

Wanneer die extreme daling in een bullmarkt uitbleef, kwam er vaak een moment dat ik toch maar toegaf aan mijn ongeduld en verkeerde beslissing om op cash te zitten. Om toch maar iets van de stijging mee te pakken en niet langer aan de zijlijn te staan met cash dat niets deed, besloot ik toch maar in te stappen (FOMO).

En dan gebeurde het: in het staartje van de bullmarkt, wanneer alles euforisch was, leek die beslissing heel even goed te gaan - maar klapte de boel al snel in elkaar.

Vaak ervaren we als massa op exact hetzelfde moment, hetzelfde gevoel. En dat is precies het gevoel waar je niet naar moet luisteren, in mijn ervaring. Volledig belegd blijven, voorkomt dit soort "overgave".

Zelfs met een dip, alsnog hoger kopen

Aan de zijlijn staan terwijl mijn favoriete belegging +100% deed, voelde niet fijn. Kwam er dan eenmaal de correctie van -30%, dan stapte ik in en voelde ik me goed dat ik een koopje had. Was ik daar happy mee? Niet toen ik eenmaal realiseerde dat ik alsnog 40% hoger was ingestapt dan het moment van voor de 100% stijging.

In een bullmarkt koop je op een daling zelden tegen een koers die lager staat dan toen je maanden geleden besloot om cash aan te houden (uitzonderingen daargelaten).

De reden is dat een bullmarkt doorgaans gekenmerkt wordt door "higher lows", wat betekent dat het een patroon van "twee stappen vooruit en een stap achteruit" volgt. Je koopt dan zelfs met een dip, altijd een trede hoger dan een periode terug, toen je twijfelde.

Meer pijn door gemiste kansen

Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, maar ik heb zelf gevoeld dat ik meer pijn ervaar bij het niet belegd zijn in een sterke overtuiging die flink stijgt, dan de pijn van een tijdje tegen een papieren verlies aankijken.

Zelfs toen ik met crypto de hele rit in 2018 naar beneden meemaakte en dit flink onprettig was, duurde die pijn slechts een jaar en kreeg ik alsnog de bevestiging dat het goed kwam.

Ja, je kunt jaren tegen verlies aankijken. Maar je kunt ook jaren tegen gemiste kansen aankijken. Dat laatste is voor mij absoluut een pijnlijkere realisatie, dan mijn overtuiging een tijdje onder water te zien staan.

Conclusie

Cash heeft zeker een functie in een portfolio, voor mij ook. Al was het maar om tijdelijk even wat risico van tafel te halen in een markt die heel euforisch voelt. Toch is lang op veel cash zitten vanuit de verkeerde overwegingen, schadelijker voor mijn rendement en psyche gebleken dan een tijdje tegen verlies aan te kijken.

Wil je nu meer leren over hoe andere beleggers hiermee omgaan, kom dan gratis bij de DLT community. Hier praten we dagelijks over dit soort uitdagingen.

Meer lezen?

De beleggersreis van: Niek
Beginners ·

De beleggersreis van: Niek

Als DLT'ers kunnen we allemaal van elkaar leren. In een terugkerende serie laten we onze leden aan het woord over hun eigen beleggersreis. Vandaag hebben we Niek aan het woord, een zeer betrokken lid van de community.