Beginners · · 5 min lezen

Deze cijfers zetten de beurs in beweging (en waarom)

Je kent het gevoel: opeens dalen of stijgen jouw aandelen met een paar procent, maar je kan er geen nieuws over vinden? De kans is groot dat er cijfers zijn gepresenteerd waar de gehele markt op reageert. Je leest hier welke vier terugkerende cijfers impact maken.

Deze cijfers zetten de beurs in beweging (en waarom)

Je hebt van die cijfers die je hele portfolio in vuur en vlam kunnen zetten. Of die je YTD juist keihard de grond in boren. Denk bijvoorbeeld aan het inflatiecijfer of de renteverwachting. We hebben er weinig grip op, maar toch kan je rendement er aardig door geraakt worden.

Reden genoeg om eens te kijken welke cijfers dit zijn én wat deze cijfers nou precies betekenen.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Negatieve cijfers kunnen positief zijn voor koersen en andersom.
Centrale bankiers nemen veel cijfers mee in hun beslissing om de rente te verlagen of te verhogen. Een negatief cijfer over de werkgelegenheid kan in zo’n geval slecht zijn voor de economie, maar positief voor een renteverlaging (en dus alsnog positief voor de beurs).
✔️
Alle cijfers zijn verbonden.
Economische data, rentestanden en inflatie zijn allemaal met elkaar verbonden. Een grote stijging van het een heeft weer gevolgen voor het ander.
✔️
Inflatie heeft veel negatieve gevolgen.
Hoge inflatie is een gevaar voor de koopkracht, bedrijfsresultaten en dus de koersen. Centrale bankiers krijgen vaak moeilijk grip op inflatie.

1. Rentebesluiten

De beurs is erg gefocust op de stand van de rente. Toespraken van Fed-voorzitter Jerome Powell worden nauwlettend gevolgd en elk woord over een verhoging of verlaging kan de koersen flink in beweging zetten.

De rente bepaalt hoeveel het kost om te lenen en hoeveel we (ongeveer) krijgen als we gaan sparen. Niet alleen voor ons stervelingen, als we bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten, maar ook voor bedrijven die zich in de schulden steken.

Zeker bij groeibedrijven kan een renteverhoging flink wat geld kosten.

Waarom is dit belangrijk voor ons beleggers? 

  1. Rente beïnvloedt de bedrijfswinsten. Hoe hoger de rente, hoe duurder het is om geld te lenen. Investeren in groei en/of innovatie wordt dus lastiger.
  2. Rente kan aandelen (on)aantrekkelijker maken. Een hoge rente betekent vaak ook een hogere spaarrente en een hogere rente op obligaties. Met andere woorden: dit maakt sparen en het investeren in obligaties aantrekkelijk(er) en kan ervoor zorgen dat er minder kapitaal naar de beurzen vloeit.
  3. Rente beïnvloedt de waardering van aandelen. De rente van vandaag beïnvloedt hoeveel de winsten van de toekomst waard zijn. Dit noemen we een discontovoet. De discontovoet is gelijk aan de rente, waarbij een hoge rente zwaarder drukt op toekomstige winsten (en dus de koers/waardering van het aandeel).
💡
Welke cijfers in de gaten houden?
Het belangrijkste rentebesluit is die van de Fed in de VS. Maar voor Europa is natuurlijk het rentebesluit van de ECB ook niet onbelangrijk. 

2. Inflatiecijfers 

‘Inflatie’ was de afgelopen maanden/jaren een van de belangrijkste woorden op de beurs. Door de stijging van de inflatie gingen de bovengenoemde rentes namelijk omhoog. En dat vinden beleggers natuurlijk niet fijn. Zeker een cijfer om goed in de gaten te houden dus.

Inflatiecijfers laten zien hoe hard de prijzen van producten en diensten in een bepaalde regio stijgen. Een inflatiecijfer van 2% wordt over het algemeen als ideaal gezien. Vanaf 2021 liep de inflatie alleen hard op, waardoor de centrale banken de rente hebben verhoogd.

Zo remmen ze de hele economie af (omdat geld lenen duurder wordt) en hopen ze de inflatie in te perken. Dat lijkt voor nu redelijk gelukt, want na een periode van verhogingen zijn we nu weer voorzichtig aan het verlagen.

Waarom is dit belangrijk voor ons beleggers? 

  1. De inflatie beïnvloedt de rente. Zoals gezegd: een hoge inflatie dwingt centrale bankiers de rente te verhogen. En dat heeft geen positief effect op de koersen.
  2. De koopkracht van consumenten neemt af. Door inflatie kun je met hetzelfde bedrag minder kopen. Een consument kan dus minder uitgeven. Wat weer een nadelig effect heeft op de economie/bedrijven.
  3. Inflatie maakt alles duurder. Personeel, grondstoffen, energie; alles wordt duurder, óók voor bedrijven. Het is dan maar de vraag in hoeverre deze kosten direct doorberekend kunnen worden aan de klant. Hier wordt meteen duidelijk hoeveel pricing power een bedrijf heeft.
💡
Welke cijfers in de gaten houden? 
De Consumentenprijsindex (CPI) en de Producentenprijsindex (PPI) van de verschillende regio’s. De CPI gaat over de inflatie voor de consument en de PPI over de inflatie aan de productiekant. 

3. Werkgelegenheid

Bij rentebesluiten wordt ook gekeken naar de werkgelegenheid. Denk aan het aantal vacatures, werkloosheidsuitkeringen en hoeveel mensen er werkloos zijn.

De werkgelegenheid zegt veel over de staat van de economie. Hoe minder werklozen, hoe beter de economie kennelijk draait en hoe beter dus voor bedrijven/de beurs.

Waarom is dit belangrijk voor beleggers? 

  1. Werkgelegenheid laat zien hoe de economie ervoor staat. Hoe meer nieuwe banen, hoe beter de economie presteert. Mensen hebben meer te besteden, wat weer zorgt voor meer groei.
  2. Werkgelegenheid heeft invloed op rentebesluiten. Hoge werkloosheid hoeft niet slecht te zijn voor de beurs. Voor centrale bankiers kan dit namelijk een reden zijn om de rente te verlagen, wat dus weer goed nieuws is voor de beurs. Dus let op: slecht nieuws is soms goed nieuws. En andersom.
  3. Werkgelegenheid heeft invloed op bedrijfscijfers. Mensen met een baan geven vaak makkelijker (en meer) geld uit en zijn minder bezorgd over de toekomst. Dit is voor veel bedrijven een kans om verder te groeien en mooie winstcijfers te presenteren. Andersom geldt natuurlijk ook: loopt de werkloosheid op, dan geven mensen minder uit en heeft dit een negatieve invloed op bedrijfscijfers.
💡
Welke cijfers in de gaten houden?
De Payroll-cijfers uit de VS. Hier zie je per sector hoeveel nieuwe banen erbij zijn gekomen. Verder zijn de werkloosheidscijfers van de verschillende regio’s belangrijk en kun je het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen checken bij de Initial Jobless Claims.

4. Inkoopmanagersindex 

De inkoopmanagersindex wordt samengesteld op basis van een enquête onder de inkopers van bedrijven. Met vragen over nieuwe orders, hoeveel er geproduceerd is, hoeveel voorraad er is, hoe snel leveranciers kunnen leveren en werkgelegenheid.

Ook de inkoopmanagersindex zegt veel over de stand van de economie. Het is een vroege indicator die laat zien waar de economie heengaat, vooral omdat deze inkopers veel inzicht hebben in voorraden, verkopen en productie. De inkoopmanagersindex wordt gerapporteerd als een cijfer waarbij boven de 50 wijst op groei en alles daaronder als krimp.

Waarom is dit belangrijk voor beleggers? 

  1. Vroeg inzicht in de stand van de economie. Een van de vroegste cijfers om op te baseren hoe de economie het doet en dus; welke cijfers je mag verwachten van bedrijven binnen deze economie. Groei of krimp en/of verwachtingen omhoog of naar beneden bijstellen.
  2. Inzicht in verschillen tussen regio’s/sectoren. De inkoopmanagersindex is in te zien per regio (denk aan de VS, Europa, China) en per sector. Waardoor je beter kunt inschatten waar het goed gaat en waar juist minder.
  3. Invloed op rentebesluiten. De inkoopmanagersindex is ook een belangrijke indicator voor centrale bankiers om hun rentebesluiten mee te voeden. Dus ook hier kan een slecht cijfer goed zijn voor de beurskoersen.
💡
Welke cijfers in de gaten houden?
De Manufacturing PMI voor inzicht in de productiesector (lees: fabrieken). De Services PMI voor inzicht in de dienstensector. En de Composite PMI voor met de index van productie én diensten. 

Conclusie

De beurskoersen zijn gebaseerd op oneindig veel data en ontwikkelingen. Bovenstaande cijfers zijn hier een belangrijk onderdeel van, zeker als je kijkt naar de brede markt.

Dus schiet je hele portefeuille ineens omhoog of scherp omlaag? Check dan even of er niet een bovenstaand cijfer is gepresenteerd. Wie weet verklaart dat een en ander! 

Meer lezen?