In Het Beleggersbrein behandelt Luc Kroeze veel voorkomende denkfouten die wij beleggers maar al te vaak maken en die moeilijk zijn af te leren. In deze boekbespreking lopen we ze alle 17 met je door.
Met dit boek leer je:
- Welke denkfouten veel voorkomen bij beleggers (ja, ook bij jou!)
- Hoe je deze denkfouten herkent
- Hoe je beter belegt door stil te staan bij deze denkfouten
Mijn eigen denkfouten
In deze boekbespreking komen alle denkfouten stuk voor stuk aan bod. Waarbij ik wil beginnen met mijn eigen praktijkvoorbeelden. Zo hoef jij deze fouten zelf niet meer te maken!
- Overconfidence - Onszelf overschatten
Het gevoel hebben dat we bij de beste beleggers, autorijders, ouders etc horen. In de praktijk verslaat maar een procent of 10 de brede markt, maar hoeveel beleggers hebben het zelfvertrouwen dat ze bij deze 10% horen? Ik denk veel meer ;)
Het jaar erop stond ik weer met beide benen op de grond met een dikke underperfomance. Maar wel met heel wat learnings en inzichten rijker!
- Action bias - De neiging hebben om constant te handelen
Actiever aan- en verkopen dan goed voor je is. Niets doen en wachten is vaak beter.
Inmiddels heb ik een portfolio waar ik beter af kan blijven, maar het jeukt nog wel hoor!
- Anchoring bias - Informatie beoordelen vanuit het eerste stukje info dat je tegenkomt
Denk aan het blindstaren op je aankoopkoers of de YTD (in plaats van de onderliggende waarde van het bedrijf). Waarbij je een bepaald punt als anker gebruikt om vanuit daar te beoordelen hoe een aandeel ervoor staat.
2 jaar later staat de koers zo’n 5 keer hoger.. Tja, dat was niet zo slim.
- Groupthink bias - Denken dat een groep betere keuzes maakt dan een individu
Te makkelijk belegginsbeslissingen maken op basis van waar ‘de kudde’ naartoe beweegt. Denk aan allemaal instappen op een populair aandeel omdat iedereen dat nou eenmaal doet. In plaats van het bedrijf zelf begrijpen/onderzoeken.
Pak de grafiek van dit aandeel er gerust bij en lach of huil mee.
Nog meer denkfouten
Het Beleggersbrein is gevuld met nóg 13 denkfouten. Bekijk ze hier allemaal. Vink vooral mee.
- Confirmation bias - Zoeken naar bevestiging van je huidige overtuiging
Dus bij onderzoek naar een aandeel vooral focussen op de positieve punten of zaken die je al weet. In plaats van focus op informatie die je case juist ontkracht.
- Outcome bias - De kwaliteit van je beslissing beoordelen op basis van de uitkomst
Je koopt na een tip van de buurman aandeel X en na uitvoerig eigen onderzoek aandeel Y. Een halfjaar later staat aandeel X op +20% en aandeel Y op -20%. Maar was de aankoop van aandeel X nou echt de betere beleggingsbeslissing? Ik denk het niet.
- Exponential growth bias - De kracht van exponentiële groei onderschatten
Niet bevatten hoe sterk de kracht van compounding is. En dus: hoe essentieel voor rendement op lange termijn.
- Neglect of probability - Te weinig rekenen met realistische scenario’s
Groeiverwachtingen en andere data spiegelen aan de Nvidia’s van deze wereld en niet aan realistische (markt)verwachtingen.
- Information bias - Denken dat meer informatie tot betere beslissingen leidt
Door alle beschikbare informatie van vandaag de dag denken dat je betere beslissingen kunt maken. Terwijl dat lang niet altijd zo is.
- Sunk cost fallacy - Doorgaan met iets niet omdat het goed is maar omdat het al tijd en geld heeft gekost
Je beleggingsbeslissing laten beïnvloeden door de hoeveelheid tijd en geld die je in het onderzoek naar het aandeel hebt geïnvesteerd. Kom je er na tientallen uren achter dat het aandeel toch niet koopwaardig is? Dan is dat maar zo!
- Empathy gap - Niet of moeilijk kunnen inschatten hoe je je gedraagt in een andere mentale toestand
Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar middenin een beurscrash is het behoorlijk pittig om je hoofd koel te houden en dichtbij je plan te blijven.
- Hindsight bias - Gebeurtenissen uit het verleden achteraf als voorspelbaar bestempelen
Achteraf gezien lijken gebeurtenissen vaak heel logisch en voorspelbaar. Toch is dat niet zo en blijft de toekomst volstrekt onvoorspelbaar. Straf jezelf dus niet te hard bij het te vroeg verkopen van een aandeel of het missen van the next big thing.
- Endowment effect - Iets als waardevoller zien puur omdat je het in bezit hebt
Kort gezegd: raak niet verliefd op je eigen aandelen. Blijf kritisch.
- Forecasting bias - Denken dat je de toekomst kunt voorspellen
Ga de voorspellingen van bijvoorbeeld economen of analisten maar eens na; de meeste voorspellingen komen niet uit. Pas dus op met aannames doen over de toekomstige kasstromen, trends en winsten. De toekomst blijft onvoorspelbaar.
- House money effect - Meer risico nemen met ‘gratis’ geld
De neiging om ‘gewonnen’ geld, bijvoorbeeld geld uit een succesvolle belegging, anders te behandelen dan geld waarvoor je hard hebt gewerkt. Terwijl een gewonnen euro toch echt dezelfde waarde heeft als een verdiende euro.
- Loss aversion bias - Risico vermijden om de pijn van verlies te voorkomen
Veel minder risico nemen dan je in theorie zou kunnen nemen. Puur om maar geen verlies te lijden. Of overdreven voorzichtig worden nadat je verlies hebt geleden.
- Familiarity bias - Je sneller inlaten met iets dat vertrouwd voelt
Bijvoorbeeld sneller een aandeel kopen puur omdat het een Nederlands bedrijf is. Of omdat je zelf met het product (of bij het bedrijf) werkt. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet verkeerd te zijn, maar blijf juist in dit soort gevallen ook kritisch.
Praat mee
Welke denkfouten zijn voor jou het meest herkenbaar? Heb je leuke praktijkvoorbeelden of tips? Laat het weten in onze community.
