Technisch · · 5 min lezen

Bitcoin en de miners – zijn we nog bullish genoeg!?

Een technische blik op de prijzen van bitcoin en de miners. Waar liggen op korte termijn de grote kansen in deze categorie?

Bitcoin en de miners – zijn we nog bullish genoeg!?


De halving heeft plaatsgevonden, de markt is gestabiliseerd, en hoewel het alt-seizoen nog moet beginnen, lijkt het in Den Haag al herfst met de regen. Een perfect moment om de stand van zaken te beoordelen: hoe staat het met Bitcoin en de miners vanuit een technische analyse perspectief?

(Een waarschuwing voor de fundamentele analyse wappies: dit is jullie cue om weg te kijken.)

We starten met de ‘leader of the pack’, Bitcoin.

Bitcoin

We beginnen met de daggrafiek en zoomen dan in op de 4-uursgrafiek, om zowel een breder als een korter tijdsbestek te pakken. Zo krijgen we een goed beeld van de huidige staat van Bitcoin

De 1D-grafiek

Bitcoin bleef van eind februari tot eind maart voornamelijk schommelen tussen de 73k en 59k. Het lijkt kalm, maar in die tijd hebben we meerdere keren een stijging of daling van meer dan 17% gezien.

De koers is onder de SMA 50 gedoken, nu rond de $67,500, wat extra neerwaartse druk geeft. Met het lage volume lijkt een tweede test van de $59,000 waarschijnlijk, wat een stevige dubbele bodem zou kunnen vormen. Van daaruit zouden we een sterke opwaartse beweging kunnen zien die de SMA 50 doorbreekt.

De daggrafiek oogt bearish, met weinig volume en de druk van de SMA 50, waardoor een terugval naar $59,000 in de kaarten lijkt te liggen.

4H Grafiek

Op de 4-uursgrafiek is duidelijk dat de EMA 200 van steun naar weerstand is verschoven. Na een korte 'fake-out' bevinden we ons nu weer onder deze lijn, wat een uitdaging vormt voor de bulls om te overwinnen. Sinds de low van 17 april zijn er hogere bodems gevormd, maar het is Bitcoin niet gelukt om consistent hogere toppen te maken. Er vormt zich nu een wedge, voornamelijk geleid door de EMA 200, waarbij ik twee mogelijke scenario's zie:

  1. We breken door de EMA 200 en de wedge, waarna Bitcoin een nieuwe poging doet om de all-time high (ATH) te verbreken (scenario 1)
  2. De EMA 200 blijkt te sterk en we vormen een dubbele bodem, met de groene zone rond 60/59k als meest waarschijnlijke steun. Daarna zou de weg naar de ATH open kunnen liggen, als een laatste 'shake-out' (scenario 2)

Je vraagt je misschien af: gaat het nu omhoog of omlaag? Dat is nog steeds de vraag. Daarom kijken we naar meerdere bevestigingen;

Scenario 1: de EMA 200 ($65,750) wordt gebroken en gehouden. Dit maakt dat weerstand doorbroken is en we de EMA 200 nu weer hebben maar we hem hebben willen, als steun.

De ‘fake-out’ liep tegen weerstand van volume op, wat de VRAP goed laat zien aan de rechter zijde. Rond $67,000 was een piek aan volume en stuitte bitcoin op veel verkooporders waardoor de EMA 200 weer werd ingeleverd. De slag gewonnen maar de oorlog uiteindelijk verloren zogezegd.

Scenario 2: De EMA zal namelijk in dit scenario niet doorgebroken worden, maar getest worden en vervolgens dalen. De tweede bevestiging zal zijn dat we neerwaarts uit de wedge breken.

De Miners

Laten we de miners eens nader bekijken. Ik heb de meest relevante grafiek (week, dag of 4 uur) voor de miners geanalyseerd.

Marathon ($MARA)

Op de weekgrafiek toont Marathon een sterke bullish candle en lijkt een voorlopige bodem rond de $14 te hebben gevonden, waarmee het de koers opwaarts lijkt te keren. Marathon begon het jaar met een stijging van meer dan 500%, van $3.15 naar ongeveer $20, om daarna bijna 64% te verliezen en een bodem te vinden op $7.15.

Deze scherpe daling werd gevolgd door een stijging van 315% naar een hoogtepunt van $30, gevolgd door, jawel, een daling van 50%. Marathon is hiermee niet enkel volatiel, maar bijna borderline met de swings die het doormaakt.

Het goede nieuws is dat met een mogelijke bodem rond de $14, Marathon weer een opwaartse trend laat zien. Er is ruimte om in de komende weken naar de oude piek van $34 te gaan. Als Marathon dit niveau doorbreekt, ligt de weg open naar $40 en hoger. De risk/reward-verhouding is erg goed.

Cleanspark ($CLSK)

Het ziet er fantastisch uit op de weekgrafiek! De trendlijn blijft al een tijdje ongeschonden, en als de stijging aanhoudt en we de huidige piek van $24.85 doorbreken, dan bevestigen we de opwaartse trend met een mooie reeks van hogere toppen en bodems.

Een doorbraak boven $24.85 zou de weg vrijmaken voor de koers om te klimmen naar een vroegere piek rond de $40.

Iris Energy ($IREN)

Qua volume ziet het er de afgelopen dagen goed uit en lijken de kopers in te stappen. De grafiek is echter minder bullish dan die van zijn twee voorgangers, en Iris Energy heeft nog aardig wat werk te verzetten.

We beginnen met het uitnemen van de vorige top op $6.65 om vervolgens uit de wedge te kunnen breken. De structuur is nog solide, maar de bal ligt bij Iris Energy. Mijn koersdoel van $15 blijf ik handhaven.

k zie hier zeker potentie in, maar de grafiek is (nog) niet zo bullish als die van CleanSpark/Marathon

Cipher ($CIFR)

Een bijna perfecte V-vorm aan het maken en beweegt zich uiterst keurig in het trendkanaal. Cipher Mining heeft, net als Iris Energy, wel wat werk te verzetten en dat begint bij het uitnemen van de top rond $5.60.

Als dit eenmaal gebeurt, zie ik veel potentie en is er weinig weerstand richting de eerste targets van $10 en $15.

Terawulf ($WULF)


Terawulf heeft zich ook keurig gedragen en bevindt zich in een serie van hogere toppen en bodems. Momenteel raakt het de bovenkant van de wedge aan op de weekgrafiek.

Ik zie nog enige weerstand bij de wedge en de vorige top van ongeveer $3.75. Als het deze hindernis met succes kan nemen, zie ik weinig weerstand voor Terawulf om richting het gebied van $8.65 en $9.80 te gaan.

Conclusie

Mijn conclusie is simpel: de grafieken van de miners blijven allemaal nog steeds bullish, en de risk/reward staat op een mooi punt.

Bitcoin zelf is nog aan het uitvechten wat het plan gaat worden: direct stijgen of eerst nog een daling en dan stijgen. De grafieken lijken echter beide richting een nieuwe ATH te gaan in de komende maanden.

Een andere les die ik trek uit het analyseren van de grafiek van Marathon is dat het nooit een slecht idee is om na een flinke periode van stijging een deel van de winst te verzilveren bij miners. De stijgingen zijn explosief, de dalingen zijn implosief.

Je ziet duidelijk dat blijven zitten loont, maar dalingen van 40% tot 50% gaan je zeker niet in de koude kleren zitten.

Meer lezen?