Zomermaanden zijn altijd rustig te noemen, omdat de meeste mensen op vakantie zijn. Echter, zoals met veel wijsheden, hoeft zo'n rijmende uitspraak niet per definitie nog geldig te zijn in een markt als waar we de laatste jaren in leven.
Er zijn heel wat nieuwe beleggings-categorieën bijgekomen, meerdere assets kun je nu 24/7 verhandelen en het is niet langer alleen maar WallStreet die de markt beweegt.
Daarom vroeg ik mezelf af: "Wat zijn tegenwoordig de beste en slechtste maanden om als belegger in de markt te zitten?"
Misschien kan ik een algemeen beeld schetsen van de gemiddelde rendementen die behaald worden in de twaalf maanden van het jaar, zodat ik kan zien wat de waarschijnlijkheden zijn om de slechte periodes te vermijden en te zorgen dat ik goed belegd ben in de betere periodes.
Om dit experiment te doen heb ik de performance van verschillende assets bekeken, over de afgelopen jaren. Dit zegt niets over de toekomst, maar geeft wellicht een algemeen beeld waarmee jij voor de toekomst aan de slag kunt met jouw beleggingen.
Vijf assets onder de loep
De assets die ik heb bekeken moet wat mij betreft beleggingen zijn en geen “markten”. Je wilt immers wat met jouw geld kunnen, na het lezen van dit onderzoek.
Ik heb gekozen voor de volgende:
- Een Wereld ETF, in de vorm van de iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc), met ticker IWDA
- Een Nasdaq ETF, in de vorm van de Invesco Nasdaq-100 UCITS ETF (Dist), met ticker EQQQ
- Een Dividend ETF, in de vorm van de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (Dist), met ticker VHYL
- Goud, in de vorm van de Invesco Physical Gold ETC, met ticker SGLD
- Bitcoin

Alle artikelen op een rij
Wereld ETF (IWDA)
Een Wereld ETF is misschien wel de beste manier om marktbreed te meten wat de beurs doet. In dit geval gaat het om de iShares IWDA Wereld ETF, die bestaat uit 1483 van de grootste bedrijven, verspreid over diverse landen en sectoren.
Eigenlijk had ik hiervoor de Vanguard VWCE ETF willen gebruiken, omdat die meer posities beslaat (3000+), maar die ETF bestaat pas sinds 2019 en geeft dus niet genoeg data voor dit onderzoek.

Maandelijkse rendementen van IWDA
De rendementen van de IWDA ETF kun je hieronder per maand in de heatmap zien, van begin 2013 tot oktober 2024. Aangezien 2024 nog niet voorbij is, neem ik alleen de cijfers t/m 2023 mee.

Ik kijk voor een algemeen beeld naar drie zaken:
- Welke maanden hadden de meeste positieve rendementen (hoe vaak was de maand groen).
- Welke maanden hadden de hoogste gemiddelde rendementen.
- Welke maanden hadden de minste drawdown (negatief rendement)
Maart, juli en november vaker positief
Uit de heatmap valt visueel misschien wat lastig te zien wat de beste maanden in de afgelopen 10 jaar zijn geweest, voor de IWDA Wereld ETF. Wanneer je simpelweg de groene vakjes optelt, kom je op het volgende uit:

Je zou dus kunnen stellen dat belegd zijn in een Wereld ETF als IWDA in die maanden vaker kans geeft op positieve resultaten.
Beste rendementen in juli en november
Dan de gemiddelde rendementen in elke maand:

Ook interessant is het om te zien wat de mediaan is (het midden van de verdeling):

Minste drawdown in juli en november
Doormiddel van de volgende grafiek is te zien wat de grootste verliezen waren per maand, sinds 2013.

Beste maanden: juli en november
Voor de iShares Wereld ETF (IWDA), maar ook voor de meeste andere Wereld ETF's, kun je misschien wel concluderen dat het verstandig is om te zorgen dat je voornamelijk in juli en november (volledig) belegd bent.
Het zijn de maanden die het vaakst een positief rendement optekenen, het hoogste rendement hebben EN een minimale drawdown gekend hebben.
Wil je nou een positie innemen of flink uitbreiden in een Wereld ETF als IWDA, dan kun je dit wat mij betreft het beste doen aan het einde van de maanden die het minst positief zijn: augustus en september.
Vlak na die maanden zijn de meeste "kortingen" te vinden. Even simpel gezegd natuurlijk, maar in die maanden komen de meeste negatieve rendementen voor, met een grotere drawdown.
In de maanden juli en november valt er het vaakst, het meeste rendement te behalen - dus in die maanden zou ik persoonlijk niet (veel) bijleggen en gewoonweg meeliften op de historisch positieve trend.
Doe zelf goed je eigen onderzoek en gebruik deze analyse ter ondersteuning of uitgangspunt. Niets in dit artikel moet gezien worden als financieel advies.