Strategie · · 4 min lezen

De beste en slechtste maanden om te beleggen: Bitcoin

In deze vijfdelige serie kijk ik naar de beste en slechtste maanden om te beleggen in verschillende assets, over de afgelopen jaren genomen. In welke maanden kun je rekenen op overwegend positieve rendementen en in welke maanden zie je vaker rood op de borden dan groen?

De beste en slechtste maanden om te beleggen: Bitcoin

In de eerste vier delen dook ik in de resultaten voor Goud en drie populaire ETF's: De iShares All World (IWDA), de Invesco NASDAQ100 (EQQQ) en de Vanguard High Yield Dividend (VHYL). Heb je die nog niet gelezen, zeker even doen!

De beste maanden om te beleggen - De Lange Termijn
Met deze serie willen we een beeld schetsen van de gemiddelde rendementen die behaald kunnen worden in de vier kwartalen van het jaar, zodat we kunnen zien wat de waarschijnlijkheden zijn om de slechte periodes te vermijden en te zorgen dat we goed belegd zijn in de betere periodes.

In dit laatste deel bespreek ik de beste en slechtste maanden voor weer een een heel andere asset: Bitcoin.

Bitcoin

Love it or hate it: Bitcoin is een asset met een van de beste jaarlijkse rendementen sinds het netwerk in 2009 live ging. De eerste jaren was de markt heel anders dan wat het nu is. Je had nauwelijks of geen exchanges, je kon het nog heel simpel thuis "minen" en er werd veel mee geëxperimenteerd (Bitcoin Pizza Guy) ipv gezien als een vorm van digitaal goud (zoals nu het geval is voor velen).

Voor deze analyse gebruik ik, in tegenstelling tot de vorige vier delen, niet de resultaten van de afgelopen tien jaar. Ik pak hiervoor de rendementen vanaf 1 januari 2017, omdat wat mij betreft er toen echt vaart en adoptie in kwam. De meeste mensen die ik spreek en ken hebben hun eerste ervaring met Bitcoin rond dat jaar gehad.

Ok, laten we in de cijfers duiken om te zien in welke periodes er negatieve of positieve rendementen te zien zijn.

Heatmap

De rendementen van Bitcoin kun je hieronder per kwartaal in de heatmap zien, sinds begin 2017 tot eind 2023 (7 jaar).

Ik kijk voor een algemeen beeld naar drie zaken:

  1. Welk kwartaal had de meeste positieve rendementen (hoe vaak was de maand groen in de afgelopen 10 jaar)
  2. Welk kwartaal had de hoogste gemiddelde rendementen
  3. Welk kwartaal had de grootste drawdown (negatief rendement) en upside (positief rendement)

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger.

Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.

Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.

Open snel een rekening

Aantal positieve kwartalen

Uit de heatmap valt visueel misschien moeilijk te zien wat de beste en slechtste kwartalen zijn voor Bitcoin. Wanneer je simpelweg de groene en rode vakjes optelt, kom je op het volgende uit:

  • Q1: 5 groen, 2 rood
  • Q2: 4 groen, 3 rood
  • Q3: 5 groen, 2 rood
  • Q4: 4 groen, 3 rood

Daarnaast kun je aan de donkergroene vakjes opmaken in hoeverre het een bovengemiddeld positief kwartaal was. Hoe meer donkergroen, hoe positiever.

👍
Alle kwartalen liggen qua verhoudingen aan groene en rode vakjes relatief dicht bij elkaar. Q1 en Q3 hebben echter iets meer groene vakjes, maar niet significant genoeg om een duidelijke winnaar aan te wijzen.

Rendement per kwartaal

Dan de gemiddelde rendementen in elk kwartaal, welke simpelweg berekend is door alle rendementen bij elkaar op te tellen en te delen door 7 (jaar):

  • Q1: 20,0%
  • Q2: 31,5%
  • Q3: 13,1%
  • Q4: 51,6%
👍
Heel duidelijk kun je hieruit al opmaken dat vooral Q4 een goed kwartaal is voor Bitcoin, met Q2 als goede tweede. Het gemiddeld rendement is twee tot vier keer hoger dan bijvoorbeeld Q1 en Q3.

Maximale upside & drawdown

Geen officiële max drawdown en max upside, want dan zou je het per dag moeten bekijken, maar de kwartalen met de hoogste negatieve en positieve rendementen:

  • Q1: -53% / +111%
  • Q2: -54% / +159%
  • Q3: -19% / +71%
  • Q4: -43% / +228%

Zou je dit visueel weergeven, dan zie je de ranges van alle kwartalen.

👍
De grootste range zit 'm in Q4, waarbij je zowel aanzienlijk verlies (-43%) als winst ziet (+228%).

Opvallend is ook dat Q3 meer "gedempt" lijkt, met een kleinere range en minder drawdown en upside.

Conclusie

Bitcoin is een volatiele asset, dat weten we allemaal. Gaandeweg zal denk ik die volatiliteit afnemen, hoe meer het geadopteerd wordt en de marketcap groeit. Voorlopig kan ik echter wel voorzichtig de conclusie trekken dat elk kwartaal, met wellicht Q3 als uitzondering, een fantastisch gemiddeld rendement kan geven.

De grootste drawdowns liggen aan het begin van het jaar en de grootste upside in de laatste drie maanden van het jaar. Een echte "eindejaars-rally-asset" wellicht!

🎯
Voor Bitcoin houd ik er zelf rekening mee dat elk kwartaal een enorme potentie kan hebben, maar dat ik toch zeker in Q4 van het jaar een volledige positie zou willen hebben. Daar liggen de winsten en de meeste kansen op flinke outperformance.

Dit experiment is natuurlijk nooit volledig, omdat er heel wat variabelen niet besproken of onderzocht zijn. Dus hang er jouw pet niet aan op, maar zie het als algemene indicatie. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

⚠️
Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Achteraf terugkijken en conclusies trekken is makkelijk, maar vooruit kijken is grotendeels gebaseerd op aannames.

Doe zelf goed je eigen onderzoek en gebruik deze analyse ter ondersteuning of uitgangspunt. Niets in dit artikel moet gezien worden als financieel advies.

Meer lezen?