Beginners · · 6 min lezen

Leer beleggen als Warren Buffett op zijn best

Met het boek The Warren Buffett Way leer je hoe Buffett zijn meest succesvolle beleggingskeuzes maakte in de jaren '90. Laten we kijken welke criteria Buffett hanteert en hoe dit jou kan helpen betere beleggingsbeslissingen te nemen.

Leer beleggen als Warren Buffett op zijn best

The Warren Buffett Way bestaat kortweg uit twee delen: zijn beleggingsprincipes (met andere woorden: op basis van welke criteria kiest Buffett zijn beleggingen?) en hoe enkele van zijn aankopen/bedrijven scoren op deze criteria. Zo doorgrond je als lezer echt de denkwijze van de meester.

In dit artikel neem ik je mee in het eerstgenoemde deel van het boek. We kijken naar de criteria die Buffett gebruikt om te bepalen of een bedrijf interessant is. Deze zijn opgedeeld in vier onderwerpen:

  • Bedrijf
  • Management
  • Financiën 
  • Prijs 

Voor de voorbeelden uit het tweede deel van het boek verwijs ik je graag naar het boek zelf. Al moet ik zeggen dat deze voorbeelden wel echt uit een andere tijd stammen. De jaren '90 dus. Zo gaat het onder andere over een krant en een tv-bedrijf. Dat betekent niet dat het niet leerzaam is, maar het is wel iets om in gedachten te houden.

Oké, laten we nu inzoomen op de verschillende onderwerpen én kijken waar Buffett vooral op let.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Belangrijk dat bedrijven bovengemiddeld renderen
Buffett hecht veel waarde aan kapitaalallocatie en vindt het cruciaal dat elke dollar die het bedrijf behoudt (retained earnings) terug te zien is in de marktwaarde van het bedrijf.
✔️
Buffett gaat voor goede managers
Hij vindt het essentieel dat managers altijd eerlijk en open zijn, dat ze het kapitaal effectief inzetten en dat ze zich richten op het verbeteren van de winstmarge.
✔️
‘Capex’ meenemen in het beoordelen van de winst
Hij berekent de zogenaamde ‘owner earnings’, waarbij hij de kapitaaluitgaven (Capex) meeneemt in het berekenen van de winst of vrije kasstroom.

Bedrijf

Laten we beginnen bij het bedrijf zelf. Hier stelt Buffett drie vragen, die we stap voor stap doornemen.

Is het bedrijf goed te begrijpen?

Buffett wil de bedrijven waarin hij investeert goed begrijpen. Hij wil snappen hoe er geld wordt verdiend, waar de omzet vandaan komt, welke groeimogelijkheden er zijn, hoeveel geld er kan worden geherinvesteerd, enzovoort.

Invest inside your circle of competence. It’s not how big the circle is that counts, it’s how well you define the parameters.

Een prachtige Buffiaanse quote. Deze regel kan natuurlijk ook tegen je werken. Zo heeft Buffett zelf de hele tech-opmars om deze reden gemist.

Is het bedrijf consistent?

Uit Buffetts ervaring blijkt dat bedrijven die meerdere jaren hetzelfde product maken (of dezelfde dienst leveren) de beste rendementen opleveren. Dit komt onder andere omdat grote veranderingen binnen een bedrijf extra risico met zich meebrengen: meer kans op fouten of verkeerde beslissingen.


Severe change and exceptional returns usually don’t mix"

Ook zet hij zijn geld niet op ‘turnarounds’. Naar zijn mening blijven comebacks meestal uit.

Zijn er positieve vooruitzichten voor de lange termijn?

Hier zoekt Buffett een bedrijf met een product (of dienst) dat:

  • Nodig en gewild is
  • Niet makkelijk vervangbaar is door een ander product (of dienst)
  • Niet gereguleerd wordt

Dit geeft het bedrijf pricing power: de kracht om prijzen te verhogen zonder (veel) marktaandeel te verliezen. Dit is uiteraard goed voor de omzet en winst, maar ook om periodes met hoge inflatie door te komen.

Management

Dan zoomen we nu in op het management van het bedrijf. Ook hier stelt Buffett drie vragen:

Alloceert het management het kapitaal effectief?

Kapitaalallocatie vindt Buffett een van de belangrijkste taken van het management, omdat dit uiteindelijk het rendement bepaalt voor de aandeelhouders.

💡
Met kapitaalallocatie bedoelen we wat het management doet met de vrije kasstroom (free cashflow).

Levert het herinvesteren van het geld in het bedrijf zelf bijvoorbeeld een bovengemiddeld rendement op? Dan zou het bedrijf al het geld moeten herinvesteren.

Kan het geld niet effectief worden geherinvesteerd in het bedrijf zelf? Dan ziet Buffett het geld liever naar de aandeelhouders gaan, in de vorm van dividend of aandeleninkoop.

Buffett beoordeelt hier of het management de juiste keuzes maakt, zodat het geld optimaal rendeert.

Is management eerlijk richting aandeelhouders?

Buffett zoekt managers die volledig open zijn over de voortgang van het bedrijf, fouten durven toegeven en altijd eerlijk blijven richting de aandeelhouders.

“The CEO that misleads others in public, may eventually mislead himself in private.”

Het loont dus om te onderzoeken of wat het management zegt ook daadwerkelijk klopt, en of ze open en eerlijk blijven, vooral in moeilijke tijden.

Ben jij al klaar voor 2025?

Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor slechts een tientje per maand.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid

Doet het management niet domweg andere managers na?

Volgens Buffett is een van de opvallendste bevindingen dat veel managers elkaar nadoen. Ze worden opgeleid als intelligente, zelfdenkende en eerlijke leiders, maar zodra ze in het werkveld komen, volgen ze de norm en nemen ze weinig afwijkende beslissingen.

Buffett zoekt managers die hun eigen koers varen en altijd de beste beslissingen maken voor het bedrijf, zonder simpelweg anderen te kopiëren.

Financiën 

Onder dit kopje gaan we dieper in op de cijfers van het bedrijf. Ook hier zoekt Buffett openheid en eerlijkheid. Dus geen boekhoudtrucs of kunstmatig opgepompte winsten.

Focus op het rendement op eigen vermogen, niet EPS

Buffett noemt winst per aandeel (Earnings per Share, EPS) een rookgordijn, omdat dit cijfer kunstmatig kan worden opgeblazen. Hij kijkt liever naar het rendement op eigen vermogen (Return on Equity, ROE), wat hij ziet als een betrouwbaardere indicator van succes.

Voorbeeld van cijfers van Shopify via Yahoo Finance

Om dit cijfer te gebruiken rekent Buffett eenmalige kosten en baten niet mee, zodat de resultaten zo clean mogelijk blijven. Daarnaast vindt hij het cruciaal dat een bedrijf zich niet diep in de schulden steekt om een hoog ROE te behalen.

Bereken ‘owner earnings’ voor inschatting waardecreatie 

Buffett kijkt graag naar de kasstromen van een bedrijf, maar vindt dat deze cijfers een belangrijk onderdeel missen: de kapitaaluitgaven (capital expenditures, Capex). Dit zijn kosten voor zaken als nieuwe apparatuur, gebouwen en machines om het bedrijf draaiende te houden.

Omdat Capex niet standaard wordt meegenomen in kasstromen, heeft Buffett een eigen berekening bedacht voor de ‘owner earnings’. Die gaat als volgt:

🧮
Netto inkomen van het bedrijf - Afschrijvingen, uitputting van hulpbronnen en aflossingen (Depreciation, Depletion, Amortization) - Kapitaaluitgaven (Capex) en ander kapitaal dat nodig is om de bedrijfsvoering op peil te houden = Owner earnings

Hoewel de uitkomst geen exact goed of fout cijfer is, geeft het een eerlijker beeld van het geld dat echt beschikbaar is binnen het bedrijf.

Zoek een bedrijf met hoge winstmarges

Buffett wil dat bedrijven hun omzet daadwerkelijk omzetten in winst. Hij beoordeelt hoe managers omgaan met de kosten en wil zien dat ze voortdurend op zoek zijn naar manieren om onnodige uitgaven te vermijden. Zo worden de winstmarges van het bedrijf gemaximaliseerd.

The really good manager does not wake up in the morning and say, ‘This is the day I am going to cut costs,’ any more than he wakes up and decides to practise breathing.”

Elke ingehouden dollar, minstens één dollar marktwaarde

Dit is een belangrijke manier om te beoordelen of een bedrijf zijn kapitaal effectief inzet. Als ingehouden winsten niet goed worden benut, leidt dit tot een lagere waardering van het bedrijf.

Buffett wil juist het tegenovergestelde: een bovengemiddeld rendement op het kapitaal. Om hier snel een beeld van te krijgen, bekijkt Buffett of elke ingehouden dollar minstens een dollar aan marktwaarde toevoegt.

“Within this gigantic auction arena, it is our job to select a business with economic characteristics allowing each dollar of retained earnings to be translated eventually into at least a dollar of market value.”

Prijs

Als laatste kijken we naar de prijs en wanneer een aandeel koopwaardig is. Hiervoor beantwoorden we twee vragen. In het boek wordt dit trouwens besproken onder het kopje ‘Market’, maar dat vind ik wat verwarrend, omdat het niet gaat over de markt waarin het bedrijf opereert (iets waar ik bij het lezen van het kopje vanuit ging).

Wat is de waarde van het bedrijf? 

De eerste stap is het bepalen van de waarde van het bedrijf. Buffett stelt dat de waarde wordt bepaald door de netto kasstromen die het bedrijf gedurende zijn hele bestaan genereert, min de rente.

Het voorspellen van toekomstige kasstromen is natuurlijk geen makkelijke opgave. Maar dit is precies waarom Buffett zich richt op bedrijven die hij begrijpt en die niet aan grote veranderingen onderhevig zijn. Dit maakt het, zeker met al zijn ervaring, mogelijk om alsnog een redelijke inschatting te maken.

Vervolgens bepaalt hij de ‘discount rate’, oftewel de rente. Hiervoor gebruikt hij het percentage van langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Met deze gegevens berekent hij de geschatte waarde van het bedrijf.

Kan bedrijf gekocht worden met korting op de waarde?

Van zijn leermeester Benjamin Graham heeft Buffett geleerd om altijd een ‘margin of safety’ (veiligheidsmarge) te hanteren. Dit betekent dat hij een bedrijf niet koopt als de koers te dicht bij zijn berekende waarde ligt. De koers moet aanzienlijk lager zijn. Hoe groter deze marge, hoe beter!

Voorbeeld van een aandeel(Shopify) en een fair value model | Bron: Finbox.com

Afsluitend

Zo, dat waren de 12 criteria waarop Warren Buffett zijn aandelen selecteert. Niet alle vragen en stellingen zijn even makkelijk te beantwoorden, maar hopelijk bieden ze je houvast om zelf de beste bedrijven te kiezen.

In The Warren Buffett Way worden verschillende aandelen van Buffett besproken en hoe ze scoren op de bovengenoemde criteria. Dit helpt je om meer gevoel te krijgen voor zijn aanpak en zijn keuzes beter te begrijpen. Misschien een leuke suggestie voor een vervolg!

Meer lezen?

De beleggersreis van: Niek
Beginners ·

De beleggersreis van: Niek

Als DLT'ers kunnen we allemaal van elkaar leren. In een terugkerende serie laten we onze leden aan het woord over hun eigen beleggersreis. Vandaag hebben we Niek aan het woord, een zeer betrokken lid van de community.