Beleggen voor een goed leven

Ik ben nu al ruim 17 jaar met beleggen bezig en hoe vaker ik erbij stil sta, hoe meer ik tot de realisatie kom dat we onszelf als beleggers veel te serieus nemen. Dit is puur mijn eigen realisatie, dus dit hoeft zeker niet voor jou te gelden, maar laat me de gedachtegang hierachter even uitleggen.

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Als ik naar mijn eigen redenen kijk om met beleggen bezig te zijn en mezelf de vraag stel “waarom ik het doe”, kom ik altijd weer op dezelfde conclusie uit: ik ben met beleggingen bezig, omdat het me in de toekomst meer geld kan opleveren dan nu.

Geld

Waarom wil ik meer geld, of eigenlijk “genoeg geld”? Heel simpel: voor een goed leven. Ik ken maar weinig mensen die zeggen dat ze geen geld nodig hebben om een goed leven te hebben. Voor de een is dat een huis, voor de ander meerdere keren op vakantie met het gezin - en alles wat er tussenin zit.

Beleggen is voor mij de ideale manier om van mijn geld, meer geld te maken. Ik heb hard gewerkt en tijd ingeruild voor geld. Ik krijg die tijd niet terug, hoe hard ik het ook zou proberen. Dus kan ik er maar beter voor zorgen dat het geld dat ik verdien en niet uitgeef, iets meer voor mij gaat doen dan gewoon op een bankrekening zitten. Als ik er niets mee doe, dan doet de bank dat namelijk wel.

Het is gewoon een spelletje

Er zijn heel wat manieren om geld te verdienen en er zijn heel wat manieren om geld meer geld te laten verdienen. Beleggen is simpelweg het spelletje dat ik speel om er meer van te kunnen maken dan dat het vandaag is.

Misschien ligt in dat woord “spelletje” ook wel de crux: dat klinkt niet heel serieus. “Twan, beleggen is serious business, dat moet jij na al die tijd wel weten”. Nou, eigenlijk kom ik tot een andere conclusie, na al die tijd.

Ik denk dat we allemaal een goed leven willen en ik denk ook dat ieder op zijn beurt probeert om verantwoordelijkheid te nemen over wat er voor nodig is om een goed leven te kunnen hebben (nu en in de toekomst). Ik zeg bewust ”een goed leven“ en niet “een beter leven”, want dat laatste is een oneindig spel met verschuivende doelen en een hoop teleurstellingen.

Je hebt geld nodig, dus je werkt. Vervolgens zoek je de beste manier op dat geld aan het werk te zetten. Met beleggen zoek je dus een middel om dat doel te faciliteren.

Het beste middel kiezen voor jouw doelen

Als je het zo plat slaat, wil iedereen dus voor hem/haar het beste middel inzetten om meer geld te verdienen. Dat middel ziet er voor iedereen anders uit, maar vrijwel iedereen wil hetzelfde: een goed leven, waar geld een belangrijke rol in speelt.

Voor de een is het beste middel “een goed bedrijf dat groeit en over 20 jaar nog bestaat en zo van mijn geld meer geld kan maken (waarde)”. De ander ziet meer heil in een middel dat heel kort en krachtig kan zorgen voor een boost of inhaalslag, om een lifestyle-upgrade te kunnen doen of schulden terug te betalen.

Ook zijn er mensen die helemaal niets hebben met beursgenoteerde bedrijven, omdat ze er geen vertrouwen in hebben of geen feeling mee hebben. Die hebben liever een kilo goud in hun handen.

De jongere generatie is opgegroeid met memes en online gaming en ziet juist weer meer waarde in magic-internet-money en NFT’s.

Geld verdienen aan Pokemon kaarten, vastgoed, aandelen, crypto, glimmende steentjes, postzegels, digitale zwaarden in een spel: allemaal middelen, meer niet.

Iedereen speelt hetzelfde spelletje, met hetzelfde doel: een goed leven. Het is voor mij een spelletje, wat impliceert dat ik het ook leuk vind en er lol aan beleef.

Het lijkt zo af en toe wel alsof we bewust of ongemerkt alle lol en enthousiasme eruit geramd hebben, omdat het moet gaan over serieuze zaken. Het is geen spel, het is “serious business”.

Fundamentele analyse, technische analyse, steun, weerstand, lower highs, higher lows, cashflow statements, P/E ratio’s, forward guidance, share dilution, corporate governance, stock based compensation…

Het hoort er allemaal bij, maar hoeft niet voor iedereen iets te zijn waar hij in het midden van de nacht lachend voor wakker gemaakt kan worden.

Toch fungeren dit soort termen vaak als een soort gatekeepers van de club: begrijp je ze en weet je ze feilloos toe te passen binnen een solide beleggings-strategie of -analyse en kun je dit statig opdreunen, dan mag je erbij. Heb je er niets mee, dan mag je ook niet (publiekelijk) meedoen en ben je een onwetende gokker, speculeerder of hopeloze naïeveling.

Ik kan je met zekerheid vertellen, dat mijn vriendin doorgaans niet van de bank glijdt als ik met dat soort termen kom en ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat mijn dochter later dit soort woorden niet op haar moodboard gaat plakken.

Ook ik neem het allemaal minder serieus en zwaar, dan menig clublid zou verwachten of eisen.

Beleggen mag leuk zijn

Geld verdienen mag leuk zijn. Geld verdienen met geld, zelfde verhaal: het mag leuk zijn. Het middel dat je wilt gebruiken om geld te verdienen en een goed leven te hebben HOEFT die zaken niet te bevatten. Je HOEFT geen pak aan te trekken, vervolgens achter zes monitoren te gaan zitten en elk kwartaal 30 #earningscalls te volgen.

Ik zeg bewust HOEFT, want het lijkt zo nu en dan wel alsof veel mensen je willen doen geloven dat dat een voorwaarde is om je geld te beleggen. Het helpt om er iets of veel van te weten, dat zeker.

Maar als het vakjargon de lol uit je leven zuigt, dan kan ik je zeggen dat het geen voorwaarde is om aan dit spelletje mee te doen. Het is niet game over of het einde van je dromen om een goed leven te kunnen hebben, door geld te willen verdienen met beleggen.

Je wilt een goed leven en jij kiest het middel om het geld te verdienen dat je nodig hebt voor dat goede leven.

Wat is een goed leven?

Wat is dan een goed leven? Misschien, in de basis, een leven waar je het in de toekomst tenminste niet minder goed voor elkaar hebt dan nu.

  • Veiligheid
  • Zekerheid
  • Comfort
  • Luxe

Noodzaak en wensen, ze kosten (bijna) allemaal geld; je hebt het er maar mee te doen. Monopoly kun je ook niet winnen zonder straten, huizen en hotels.

Dus kiezen we het middel dat ons het beste lijkt om die noodzaken en wensen tegemoet te komen. En ja, de een gaat wat meer op z’n bek dan de ander. De een vindt veiligheid en zekerheid in cijfers en strakke strategieën. De ander heeft er minder mee.

Zolang je er lol aan en vertrouwen in hebt, zul je (denk ik) niet snel opgeven. Als je er geen lol aan beleeft of er geen enkel vertrouwen (meer) in hebt, ga je er ook niet komen.

Op je sterfbed met 10.000 aandelen Apple

Denk jij dat je minder gaat denken over iemand in de laatste minuten van z’n leven, wanneer je hoort dat het geweldige leven dat hij heeft geleid gefinancierd is door het handelen in Pokemon kaarten?

Ik moet de eerste persoon op z’n sterfbed nog tegenkomen die blij is dat hij/zij heengaat met duizenden aandelen Apple. Of met z’n laatste adem aan de nabestaanden wil kunnen uitleggen hoe je een bedrijfsbalans moet ontleden.

Ik ken(de) echter wel mensen die op hun sterfbed kunnen zeggen dat ze blij zijn dat ze een goed leven hebben gehad. Hoe ze daar zijn gekomen en met welk inkomen of assets? Who the f*ck cares!

Je wilt een goed leven en daar beleg je voor. Misschien durf je het niet eens “beleggen” te noemen, omdat je verteld is dat wat jij doet niet echt beleggen mag heten. Dat je niet de juiste termen gebruikt of in het hokje past, waar je de club altijd over hoort.

Beleggen, investeren, handelen, traden, speculeren, een combinatie van dat alles of helemaal niets van dat - who cares! Het middel en de terminologie zijn minder belangrijk dan het doel en iedereen vogelt - zoals met alles in het leven - gaandeweg uit hoe hij/zij dat het beste kan bereiken.

Je kunt er maar beter wat lol in hebben, want we doen er binnen ons clubje - wat mij betreft - doorgaans veel te serieus en intellectueel over.

Psychologie

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.