Toen slaagde de markt er na een vlakke opening niet in om de highs van de voorgaande dag te overtreffen, en dat was het moment waarop iemand op de "verkoopknop" drukte.
Sindsdien zijn er al 6 dagen van bijna ononderbroken daling geweest, waarbij de Nasdaq100 bijvoorbeeld al met ruim 7% is gedaald. Is dit het begin van het einde? Is het een gezonde correctie in een stijgende trend? Soms is het beter om niet naar een index te kijken, maar te zoeken naar individuele aandelen die kansrijk lijken.
En zo ben ik bij chipmaker AMD terechtgekomen!
Startshot voor rally
Net als de meeste grote fondsen heeft AMD eind oktober 2023 een belangrijke bodem bereikt, wat het startschot was voor een enorme rally. In 19 weken is de koers van $93 met maar liefst 144% gestegen naar ruim $227.
Om te benadrukken hoe buitengewoon dat is: dat komt neer op een gemiddelde stijging van ruim +7,5% per week, gedurende 19 weken lang! Dat betekent elke dag een stijging van ruim +1,5% gedurende 91 handelsdagen!
Hoe goed een fonds ook heeft gepresteerd, dergelijke uitzonderlijke resultaten vragen om een terugval. En AMD heeft al een behoorlijke correctie ondergaan: sinds de piek op 8 maart is de koers al met $80 gedaald, wat gemiddeld -1,2% per dag over 29 handelsdagen behelst, en dat is stevig te noemen.

Maar de koers heeft een interessant punt bereikt waarbij de risico-reward verhouding aantrekkelijk begint te worden. Ik kan op vier manieren onderbouwen waarom we steun kunnen verwachten en een opleving waarschijnlijk is.
1) Fibonacci
Traditioneel werd er handmatig gehandeld, maar tegenwoordig gebeurt dit voornamelijk automatisch op basis van algoritmes. Daarom is handelen deels een wiskundige aangelegenheid geworden.
Aangezien koersbewegingen altijd in golven verlopen, kunnen we wiskundig berekenen waar de volgende golf naartoe kan gaan. Zonder diepgaand op de Fibonacci-theorie in te gaan (wat zeker interessant is, zoek maar eens op "Fibonacci uitleg"), resulteert dit vaak in correcties naar bepaalde niveaus: 38,2% - 50% - 61,8%.
Hoe kleiner de correctie, hoe bullish de voortzetting van de eerdere beweging kan worden beschouwd. Zoals ook te zien is in de weekgrafiek hierboven, is de koers aanzienlijk gedaald en bijna bij het 61,8% retracement niveau van de grote opwaartse beweging van eind oktober naar begin maart gekomen.
Hoewel het niet gegarandeerd is dat de koers daar zal stoppen met dalen, biedt dit wel een niveau om risico's te beheren; als dit niveau niet wordt gehandhaafd, is het niet ondenkbaar dat de koers nog eens $20 zal dalen naar het volgende Fibonacci niveau van 76,4%.
2) Trendlijnen
Sinds oktober 2022 bevindt de koers zich in een stijgend trendkanaal, met hogere toppen en hogere bodems. De onderkant van dit kanaal loopt langs het punt waar de rally vanaf eind oktober 2023 begon. Deze lijn zou komende week rond $141 steun kunnen bieden.
3) Supply & demandzones
Net als vorige week bij Netflix uitgelegd, als er evenveel kopers als verkopers zijn, beweegt de koers zich niet of nauwelijks; de koers is in balans. Maar als er plotseling veel meer kopers zijn, stijgt de koers sterk en ontstaat er dus onbalans. De koers heeft de neiging om die onbalans ongedaan te maken en terug te keren naar die zogenoemde vraagzone om eerder niet vervulde kooporders alsnog op te pikken.
AMD staat op het punt om die wekelijkse vraagzone (paarse zone) te betreden. Omdat er vanuit die zone een nieuwe hoogtepunt is bereikt, is het waarschijnlijk dat deze zone stand zal houden en voor een opleving zal zorgen.
4) Cyclus
De cyclusindicator, zoals omcirkeld, staat helemaal onderaan en geeft aan dat het momentum erg laag is en op het laagste punt staat. De weekcyclus duurt nu 25 weken en het is tijd voor een opwaartse beweging.
Dat zijn dus in totaal vier argumenten die pleiten voor een longpositie!
Hoe ziet de setup eruit?
Stel, komende week koop ik op $144 en plaats ik mijn stop loss net onder de vraagzone (op $132,50), dan zou het koersdoel over een aantal weken "ergens in de oranje aanbodzone" kunnen liggen.
Ik heb nu gekozen voor het midden, op $180. Dat betekent een risico van 8% en een beloning van 25%, wat ruim 1 op 3 is. En dat is goed genoeg voor een swing trade! Zelfs als ik deze setup een paar keer neem en 2 keer gaat het fout, dan heb ik 2 verlies; als de derde trade wel zoals verwacht verloopt, dan heb ik 3 winst.
Dus zelfs als ik 2 van de 3 keer fout zit, zal ik "in the long run" toch positief uitkomen; zoals gezegd: handelen is ook wiskunde...

Nu we de setup op het grotere plaatje hebben gemaakt, moeten we ook kijken naar de kleinere timeframes om een goede executie te krijgen; hoe lager je kunt instappen, hoe hoger je risk-reward verhouding!
Het kan echter ook gebeuren dat je te lang wacht en dat de koers niet naar je ideale instapmoment komt, waardoor je een entry mist. Op de dagelijkse timeframe lijkt de cyclus ook een bodem te bereiken, de koers bevindt zich in vraag en krijgt steun van het 200-daags gemiddelde, dus de ultieme instap lijkt er te zijn!

Wat echter niet ongebruikelijk is, is dat er valstrikken worden opgezet. Retailbeleggers plaatsen vaak hun stop loss net onder duidelijke swing lows, laten we zeggen net onder $144. Slim geld (de grote partijen die de koers echt kunnen beïnvloeden; dat zijn wij niet....) zal proberen de koers net onder dat niveau te duwen om de stops te raken, zo liquiditeit te genereren, en vervolgens zonder de retail omhoog te gaan.
De FOMO-belegger wil dan niet de boot missen en stapt alsnog op een hoger niveau in, wat weer bijdraagt aan een hogere koers. Ik sluit dus niet uit dat de koers kan dalen naar ergens tussen $140 en $135....
Slim geld stapte uit op $220 en hoger, niet nu na een stevige correctie. Retailbeleggers zouden nu kunnen besluiten om de handdoek in de ring te gooien en te verkopen rond de dieptepunten. En dat is precies het niveau waarop slim geld weer gaat kopen. Probeer dus ook te denken zoals slim geld....
Succes in de komende week!