Boeken · · 2 min lezen

50 jaar aandelenhandel in Amsterdam

Boekrecensie: Het Geheim van Beursplein 5  

50 jaar aandelenhandel in Amsterdam

Vandaag nemen we een kijkje op de beursvloer in Amsterdam, een vloer die in de afgelopen 50 jaar aanzienlijk is veranderd en veel heeft meegemaakt. ‘Het Geheim van Beursplein 5’ heeft dan ook genoeg te vertellen.

Met dit boek leer je:

  • Hoe de beurshandel de afgelopen 50 jaar totaal is veranderd.
  • Hoe volatiel de populariteit van beleggen is.
  • Hoe Euronext is ontstaan.

Een levendige beursvloer

Het is bijna niet meer voor te stellen: een beursvloer vol schreeuwende mannen. Een wereld op zich met een eigen hiërarchie, af te lezen aan kleurrijke jasjes en gouden knopen. Waar papiertjes (lees: aandelen) worden verkocht aan de grootste schreeuwer.

‘Het Geheim van Beursplein 5’ brengt dit beeld prachtig tot leven. Letterlijk alles uit deze tijd (eind jaren ‘70) lijkt het tegenovergestelde van de beurs van vandaag de dag. De beursvloer is druk, maar vanuit particuliere beleggers en media is het juist extreem rustig. De handel is kort en beurskoersen vind je nog amper terug in bijvoorbeeld de krant of op tv.

Het boek laat mooi zien hoe de interesse in beleggen sterk toeneemt, maar ook weer kan bekoelen, afhankelijk van de rendementen en de rol van de politiek. En dan heb je nog de politieke spelletjes binnen de organisatie van de Nederlandse beurs. De rol die Amsterdam internationaal wil spelen, overnames en fusies; er zijn weinig saaie dagen in de geschiedenis van Beursplein 5.

Feitelijk verslag vol onbekende namen

Helaas is de vertelling niet altijd even boeiend. Achterop het boek staat dat het ‘spannend en levendig’ is opgeschreven, maar dat kan ik niet onderschrijven. Het is juist wat in dit boek ontbreekt. Het is allemaal erg feitelijk en saai.

Er wordt ook nog eens gestrooid met namen van personen die de meeste lezers niets zullen zeggen. Het lijkt hiermee meer op een feitelijk verslag, geschikt voor mensen die deze 50 jaar ook echt van dichtbij hebben meegemaakt.

Een gemiste kans, zeker omdat er juist heel veel te vertellen is. Er is zoveel gebeurd in de afgelopen 50 jaar: de oprichting van Euronext, de internationalisering van het beleggen, de openingstijden die van amper 2 uur handel steeds verder worden opgerekt, de digitalisering die Beursplein 5 in het hart raakt.

Doordat het boek leest als een lang krantenartikel wordt het desondanks nooit echt leuk om te lezen. Heel af en toe probeert de schrijver er wat sfeer in te gooien, maar helaas te incidenteel. De enkele quotes zorgen ook niet voor veel leven en komen vaak uit de lucht vallen.

Conclusie

‘Het Geheim van Beursplein 5’ begint veelbelovend, maar weet dit niveau helaas maar enkele pagina’s vast te houden. Wat overblijft is een feitelijk verhaal met heel veel namen die de meeste lezers niets zullen zeggen.

Jammer, hier was duidelijk meer te halen.

✖️
Sell

Meer lezen?