Crypto staat bekend om de volatiliteit, zowel in de koersen als in het sentiment. Eind september waren er grote verwachtingen voor oktober, om vervolgens een paar dagen later te vrezen voor een nieuwe bearmarkt, en kort daarna weer volop hoop te hebben op een enorme bullrun.
Waar komen die snelle sentimentsveranderingen en prijsschommelingen vandaan? En hoe moet je daarmee omgaan?
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
De cryptomarkt is nog volop in ontwikkeling, wat betekent dat er veel onzekerheid is. Terwijl bitcoin volwassen begint te worden, staan de meeste altcoins nog in hun kinderschoenen. De jonge beleggers die in deze markt actief zijn, hebben vaak minder ervaring, wat kan leiden tot emotioneel gedreven beslissingen.
Vooral bij de kleinere altcoins kan een gebrek aan liquiditeit leiden tot extreme prijsschommelingen. Dit betekent dat de koers sneller omhoog én omlaag kan schieten. De enorme winsten die je kunt behalen gaan dus hand in hand met het risico op flinke verliezen.
We hebben toegang tot meer informatie dan ooit, maar dat leidt niet altijd tot betere beslissingen. Social media versterkt vaak hypes en emoties, waardoor beleggers zich sneller laten meeslepen. Vertrouw niet blind op de eerste nieuwsberichten en blijf kritisch, vooral als er iets te mooi lijkt om waar te zijn!
Crypto is een erg jonge markt
De cryptomarkt is een erg jonge markt, zeker in vergelijking met andere assetklassen. Want waar bitcoin een eind maakt aan zijn ruwe puberjaren, zijn veel altcoins pas net uit het ei gekropen. De projecten achter de tokens zijn vergelijkbaar met startups. Er is nog veel onzekerheid of ze hun doelen gaan halen. Sterker nog, de overgrote meerderheid haalt het niet.
De beleggers, of speculanten, die actief zijn in crypto zijn ook relatief jong. Waar de gemiddelde belegger in de meer traditionele assets ongeveer 45-55 jaar oud is, is het grootste gedeelte van de cryptobeleggers tussen de 25-40 jaar.
De jonge leeftijd gaat vaak samen met minder ervaring en kennis over bijvoorbeeld risicobeheer en beleggingsstrategieën. En beleggen zonder strategie maakt je gevoeliger voor emoties. Een jongere leeftijd gaat ook samen met meer risicobereidheid. Als je jong bent, heb je in theorie nog veel jaren voor je om eventuele verliezen goed te maken.
Het is natuurlijk niet zo dat cryptobeleggers per definitie meer risico nemen en gevoeliger zijn voor emoties. Dit is vooral het geval bij jonge en onervaren beleggers. Het is wel zo dat de cryptomarkt de snelst groeiende markt is en veel jonge beleggers aantrekt. Beleggers die wat snappen van de technologie en zich daar wegwijs mee kunnen maken.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Er is niet altijd veel liquiditeit
In een jonge markt met veel nieuwe projecten is dat niet gek. Zelfs in crypto, waar alles zo snel lijkt te gaan, duurt het even voordat de liquiditeit toeneemt. Dit is vooral zo bij de kleinere altcoins met een lage marktwaarde, maar niet bij de grote jongens zoals bitcoin en ethereum.
Als er niet genoeg liquiditeit beschikbaar is om extreme vraag of aanbod op te vangen, zoals bij een koop- of verkoopgolf, wordt het effect nog extremer. Prijsstijgingen schieten daardoor hoger uit, en dalingen zakken daardoor verder door. Wees je bewust dat de gigantische upside die je kan meepakken altijd gepaard gaat met grote downside.
Altijd en overal meest recente informatie
En dat zou juist voor efficiëntie moeten zorgen, toch? Via supersnelle internetverbindingen kunnen we altijd over de juiste informatie beschikken. Plaats daar intelligente algoritmes overheen en markten zouden alleen maar efficiënter moeten worden, zonder misverstanden en verkeerde beslissingen.
De realiteit is anders. De mogelijkheid om berichten razendsnel te verspreiden zorgt er juist voor dat informatie verandert in een megafoon van de massa. Daardoor maakt meer informatie markten niet intelligenter, het zorgt er juist voor dat hypes en emoties worden versterkt.
Vroeger namen beleggers beslissingen op basis van uitgebreide fundamentele analyses van bedrijven. Ze doken de cijfers in en probeerden de waarde van een aandeel te begrijpen. Nu duiken beleggers het internet op en halen ze hun informatie van social media, waar het vol staat met succesverhalen.
Als je kijkt naar de psychologie van de mens, valt dit ergens ook te verklaren. (Succes)verhalen en emoties zijn van nature veel interessanter en makkelijker te begrijpen dan jaarverslagen en ingewikkelde cijfers. Maar ook misinformatie vindt sneller zijn weg via het internet.
Over onjuiste informatie gesproken en de (overtrokken) reactie daarop; vorig jaar in oktober zorgde een bericht op X van Cointelegraph voor een korte prijsbeweging:
CORRECTION: The Cointelegraph tweet suggesting approval of the BlackRock spot #Bitcoin ETF is inaccurate.
— Bitcoin News (@BitcoinNewsCom) October 16, 2023
BlackRock has clarified that their ETF is still undergoing review.#Bitcoin has retraced its gains stemming from the false information. pic.twitter.com/V3nfze85Ic
De nieuwssite verkondigde dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de aanvraag van BlackRock voor de spot bitcoin ETF had goedgekeurd. De prijs van bitcoin schoot omhoog, maar daalde weer net zo snel toen het nepnieuws bleek te zijn.

Dit voorbeeld geeft aan dat je beleggingskeuzes niet moet laten beïnvloeden door nieuwsberichten. En al helemaal als het gaat om nepnieuws. Dit geldt overigens niet alleen voor de cryptomarkt, maar voor alle markten.
Laat je niet gek maken door volatiliteit
Crypto kent grote prijsschommelingen. En vaak lijkt de koers de ene kant op te gaan, om vervolgens kort daarna weer de andere kant op te gaan. Het is daarom extra belangrijk om te weten wat je doet en te investeren met een plan. En vooral, weet waarin je investeert. Zeker in een markt met talloze nieuwe en jonge projecten.
Feitelijk zijn er op dit moment maar twee die met de goedkeuring voor een spot ETF een stempel van volwassenheid hebben: bitcoin en ethereum. De rest moet het nog maar laten zien.
Dit betekent niet dat er bij de rest geen winsten te behalen vallen. Integendeel, kleine coins hebben niet veel nodig om een gigantische koersstijging mee te maken. Maar vergeet niet dat succes even snel kan omslaan in teleurstelling.
Weet je wat je doet, waar je de juiste informatie vandaan moet halen en heb je een strategie? Dan kan je zeker een gokje wagen. Wil je liever op een minder stressvolle manier blootstelling hebben aan crypto? Blijf dan ‘gewoon’ bij bitcoin en ether, want als je die twee afzet tegen andere assetklassen is gewoon doen in crypto soms al gek genoeg. ;)