Vooruitblik · · 7 min lezen

Goud als veilige haven

Hoe duurzaam is de vlucht naar goud? Dit bespreekt Ted in zijn wekelijkse vooruitblik.

Goud als veilige haven

Al zo'n anderhalf jaar lees je dat de goudprijs een nieuwe high heeft gemaakt. Fundamenteel zijn daar een aantal duidelijke redenen voor aan te wijzen. Centrale banken van opkomende economieën als China en India hebben hun goudreserves flink vergroot om minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar te zijn.

Door de geopolitieke conflicten – zoals de oorlog in Oekraïne, de spanningen in het Midden-Oosten of sinds deze week ook de aanvallen over en weer tussen India en Pakistan – zoeken beleggers bescherming tegen onzekerheid op de beurs, en dat stimuleert de vraag naar goud.

Daarnaast lopen beleggers ook altijd vooruit en voorzien ze – ondanks een "sticky" inflatie – een daling van de rente, waardoor goud na die mogelijke renteverlaging weer interessanter wordt. Al deze componenten zorgen voor meer kopers dan verkopers, en dat duwt de prijs van goud hoger en hoger.

Bij aandelen kun je aan de hand van hun waarderingen vergelijken of een bedrijf duur is of juist goedkoop. Zo rapporteerde Palantir afgelopen maandag cijfers die beter waren dan verwacht en verhoogde ook de verwachtingen, maar sloot wel 12% lager!

Goud (en crypto) heeft geen waardering, en dus kunnen we niet stellen of een prijs van nu ruim boven $3.300 duur is of niet. Is er dan wel een technische analyse op goud los te laten? Jazeker wel! Ik neem je graag mee naar vele timeframes om te laten zien welke weg goud zou kunnen bewandelen.

Wat ga je lezen?

Dit zijn de belangrijkste conclusies en inzichten:

Meer lezen?

Space Innovators ETF (JEDI): to the moon?
Vooruitblik · Plus

Space Innovators ETF (JEDI): to the moon?

In mijn zoektocht naar een interessante ETF of markt, werd ik gisteren op het juiste spoor gebracht door de fittie tussen Trump en Musk. Want de President gaf aan dat het stopzetten van subsidies aan de bedrijven van Elon Musk een makkelijke besparing zou zijn.