In dit artikel een samenvatting van de speech van Donald Trump, de stand van de Ethereum ETF een week na lancering, een blik op de Bitcoin-prijs die opnieuw de 70K heeft aangetikt, en een paar tips en tricks om het sentiment in de cryptomarkt beter te kunnen bespelen.

De laatste nieuwtjes
Trump als gastspreker op de Bitcoin 2024 Nashville conferentie
Het is niet de eerste keer dat de naam van Donald Trump in deze sectie van de cryptokrant verschijnt. Het moge duidelijk zijn dat 'the Donald' er alles aan wil doen om de 7% van de bevolking die crypto bezit in de VS te overtuigen om voor hem te stemmen in november.
Deze keer verscheen hij op de Bitcoin-conferentie van 2024 in Nashville. We zetten een aantal belangrijke quotes uit zijn speech op een rijtje.

"On day one, I will fire Gary Gensler."
De voorzitter van de SEC is al een tijdje kop van jut voor de crypto community. Gensler heeft eerder gezegd dat het cryptolandschap voor hem het Wilde Westen is, en veel mensen in de crypto-industrie vinden dat hij te ver gaat met regelgeving. Deze uitspraak van Donald Trump werd daarom met luid applaus ontvangen tijdens de conferentie.
"We will keep a 100% of our Bitcoin, this will serve as the core of a new strategic national Bitcoin stockpile".
Het ministerie van Justitie heeft 210.000 BTC in beslag genomen, en Trump verklaart dat hij hier niet aan wil komen als hij gekozen wordt. Het is echter onduidelijk of hij van plan is dit aantal in de toekomst actief te verhogen.
"One day it will probably overtake gold".
Mensen die zeer optimistisch zijn over crypto, kijken vaak naar de marktkapitalisatie van goud. Als Bitcoin deze zou evenaren of overtreffen, zou het onbetwistbaar het digitale goud worden. Het is een gewaagde uitspraak van Trump, maar dat past wel bij hem.
“We will have regulations, but from now on, the rules will be written by people who love your industry, not hate your industry.”
Trump lijkt dus ook te willen reguleren, maar op een veel minder strenge manier dan Gary Gensler.
Het zijn allemaal mooie woorden van Donald Trump als het om Bitcoin gaat. Het is echter nog maar de vraag of hij de presidentsverkiezingen zal winnen in november en of hij echt van plan is de VS tot een cryptovriendelijk land te maken. De tijd zal het leren.
Ethereum ETF update
De Ethereum ETF werd vorige week gelanceerd, en het is natuurlijk altijd interessant om te kijken naar de inflows en outflows. Zoals Twan en Jasper in de podcast aangaven, is het nog steeds vroeg dag, dus het effect op de prijs zal pas op langere termijn zichtbaar zijn.
Er kwam uiteindelijk 1 miljard aan inflows in 8 ETFs, terwijl er een outflow was van 1,5 miljard uit Grayscale's ETHE (deze werd geconverteerd). De top 3 van inflows ziet er als volgt uit:
- Blackrock: 442 miljoen USD
- Bitwise: 265.9 miljoen USD
- Fidelity: 219.4 miljoen USD

Als we Grayscale niet meenemen, zien we dat ETH ongeveer 40% van de net inflows haalt die Bitcoin deed bij de lancering van de BTC spot ETF's. Dit wordt gezien als een zeer succesvol debuut. We moeten er echter wel rekening mee houden dat een deel van de inflow komt van de outflow van Grayscale.
Volgens analisten kunnen er nog een paar moeilijke dagen/weken aankomen door de Grayscale unlocks, maar de vooruitzichten voor de komende maanden zijn goed.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Nog een afsluitend cijfer: het cumulatieve handelsvolume voor de ETH spot ETF's bedroeg 4,05 miljard in de eerste 4 handelsdagen, wat 34% is van de 11,82 miljard voor de Bitcoin ETF's.
Na een paar maanden zullen we hier zeker nog eens op terugkomen om te zien waar we staan met inflows versus outflows.
Bitcoin update
Wat een volatiele maand is juli geweest voor Bitcoin! Van 53,5K in een paar weken tijd terug naar 70K. Het is ook weer vrij typerend dat Bitcoin een frontrun maakt op de demand zone tussen 50,5 en 53K.
Als we kijken naar de prijsconstructie moeten we wel voorzichtig zijn, want we zien duidelijk dat er lagere toppen en lagere bodems worden gevormd.

Het echte vuurwerk kan pas beginnen als Bitcoin de vorige toppen doorbreekt en bij voorkeur ook een candle close laat zien boven die toppen (we willen hier geen fakeout zien).
Als de trend van lagere toppen en bodems doorgaat, zou het best kunnen dat we toch nog de demand zone onder de 53K gaan aanraken. Daar verwacht ik dat kopers opnieuw interesse zullen tonen.
Na een aantal sterke weken zien we ook dat de fear & greed index weer op 61 is terechtgekomen. Op deze niveaus hebben we nog geen hoogtevrees wat betreft het sentiment.

Topper en flopper van de week

Voor de topper van de week zijn de memecoins weer in de spotlights. Deze keer kaapt Book of Meme de hoofdprijs weg met een stijging van ongeveer 24% op weekbasis.

De flopper van de week is Ethena. ENA profileert zichzelf als een 'internet bond'. Een daling van 16,17% op weekbasis is natuurlijk voor een altcoin zeker niet extreem.
Het sentiment in de cryptomarkt bespelen
Sentiment is iets waar veel (vooral beginnende) crypto-investeerders en traders hun vingers aan verbranden. Vaak horen we verhalen van mensen die voor het eerst in crypto zijn gestapt op een hoogtepunt (ik heb me hier zelf ook schuldig aan gemaakt in 2017).
Daarom enkele gouden regels om het sentiment in je voordeel te laten werken:
- Werk met limiet orders
Wanneer de prijs van een cryptocurrency ontzettend snel stijgt of daalt, dan kan dat gepaard gaan met redelijk wat emoties. De kans is groot dat je jezelf ooit al eens schuldig hebt gemaakt aan een panic buy/sell waar je later spijt van kreeg. Door een plan uit te stippelen met aankooporders en verkooporders voor dat een snelle beweging plaatsvindt richting deze targets, schakel je een groot deel van je sentiment uit. - Koop op steun, verkoop op weerstand
Dit lijkt eenvoudig, maar veel mensen laten na te verkopen op weerstand omdat ze denken dat de prijs nog hoger kan gaan, en weigeren te kopen op steun omdat ze denken dat de prijs nog lager kan gaan. - Leer om winst te nemen
Het kan moeilijk zijn om winst te nemen als je hoort dat Bitcoin binnenkort 100K bereikt of dat het binnen 10 jaar meer dan 1 miljoen waard zal zijn. Deze voorspellingen kunnen kloppen, maar ondertussen kan je portfolio 70-80% van zijn waarde verliezen. Het is daarom belangrijk om winst te leren nemen, zelfs al is het maar een klein percentage van je portfolio.

- Houd een dagboek bij om je gevoelens te noteren
Schrijf op hoe je je voelt bij bepaalde dalingen of stijgingen. Iedereen reageert anders; sommigen panikeren bij een daling van 20%, terwijl anderen een daling van 70% kunnen verdragen. Het is belangrijk om jezelf te leren kennen wat betreft sentiment. - Bewaar altijd de kalmte
Paniekaankopen of -verkopen gaan vaak fout. Als Bitcoin op een dag 10% verliest, maak dan geen overhaaste beslissingen. Als het goed is, heb je in een voorgaande analyse ook een worst-case scenario opgenomen. Herlees wat je plan was in zo'n geval en maak opnieuw een rustige analyse. Niet alleen de prijs moet zich herstellen na een sterke stijging of daling, maar ook de trader of investeerder zelf.