De bitcoinmarkt staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De recente goedkeuring van de handel in opties op de bitcoin-ETF van BlackRock wordt door velen gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van bitcoin.
De verwachting is dat de introductie van optiehandel zal zorgen voor meer liquiditeit, stabiliteit en toegankelijkheid. Maar waarom is dit zo’n grote deal voor bitcoin? En welke effecten kunnen we op de markt verwachten? Dat lees je in dit artikel.
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
Opties bieden beleggers een manier om zich in te dekken tegen onverwachte prijsschommelingen, wat de markt stabieler maakt.
Optiehandel trekt zowel institutionele beleggers als bedrijven aan, wat de adoptie en volwassenheid van bitcoin als assetklasse bevordert.
De introductie van optiehandel zorgt voor een robuustere markt, wat kan leiden tot een gezondere en minder volatiele bitcoinmarkt.
Wat zijn opties?
Laten we daar eerst mee beginnen. Hoewel deze opties nieuw zijn voor bitcoin, is optiehandel zelf geen nieuw concept. Sterker nog, het oudste voorbeeld van optiehandel gaat terug tot de tijd van de oude Grieken.
In 600 voor Christus voorspelde de Griekse filosoof Thales van Milete een rijke olijvenoogst en koos voor een investering die zijn tijd ver vooruit was. Thales sloot een deal met de eigenaren van olijfpersen, waardoor hij het recht kreeg de persen te gebruiken wanneer de oogst zou beginnen. Hij betaalde een kleine vergoeding die hem het recht gaf, maar niet de plicht, om de persen te gebruiken. Dit is het eerste bekende voorbeeld van een optiecontract.
De uitkomst? Thales viel inderdaad met zijn neus in de boter. Of in dit geval, in de olijven, want er was een overvloedige oogst. De vraag naar olijfpersen steeg enorm, waardoor Thales zijn persen kon verhuren met een flinke winst.
In de 17e eeuw werden op de Amsterdamse beurs contracten verhandeld die het recht gaven om tulpenbollen op een later moment te kopen of te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs.
Deze contracten gaven beleggers flexibiliteit en controle. Opties geven namelijk het recht, maar niet de plicht, om een onderliggend product, zoals een aandeel of grondstof, te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een bepaalde prijs binnen een specifieke tijdsperiode.
Opties worden vaak gebruikt door beleggers om risico’s te beheersen, winsten te maximaliseren, of te speculeren op prijsbewegingen. Net zoals de 17e-eeuwse beleggers die speculeerden op de prijs van tulpen, kunnen hedendaagse beleggers met opties inspelen op toekomstige prijsveranderingen van aandelen, grondstoffen, of in dit geval bitcoin.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Waarom optiehandel bullish is voor Bitcoin
Misschien denk je: waren opties op bitcoin niet al beschikbaar? Dat klopt. Via verschillende exchanges, zoals Deribit en de CME, is het al een tijdje mogelijk om in bitcoinopties te handelen. Wat is dan het grote verschil met opties op de spot bitcoin-ETF? Deze zijn goedkoper, eenvoudiger in gebruik en geven meer zekerheid dankzij hun classificatie en de goedkeuring van de SEC.
Maar waarom zijn bitcoinopties zo interessant voor beleggers?
1. Opties bieden bescherming tegen volatiliteit
Opties geven beleggers de mogelijkheid zich in te dekken tegen onverwachte schommelingen in de markt. Dat biedt voordelen, vooral bij een asset die zo volatiel kan zijn als bitcoin.
Met de beschikbaarheid van opties op de bitcoin-ETF kunnen institutionele en particuliere beleggers nu strategieën implementeren om hun posities te beschermen tegen prijsschommelingen. Bijvoorbeeld door put-opties te kopen om potentiële verliezen te beperken.
Dit was ook het geval toen in 1982 opties op de S&P 500-index werden geïntroduceerd. Beleggers konden met opties hun portfolio beschermen tegen neerwaartse bewegingen van de aandelenmarkt. Dit trok meer institutionele beleggers aan, omdat zij nu risico’s konden beperken zonder hun blootstelling aan de aandelenmarkt volledig af te bouwen.
2. Opties trekken een breder publiek aan
Optiehandel trekt meer participanten naar de bitcoinmarkt, met name institutionele beleggers. Maar zij zijn niet de enigen voor wie opties lucratief kunnen zijn. De handel in opties is ook interessant voor bedrijven die bitcoin op hun balans hebben en hun blootstelling aan koersschommelingen willen verminderen.
Denk bijvoorbeeld aan miners. Zij verdienen hun inkomsten in bitcoin, maar maken kosten in traditionele valuta. De volatiliteit van bitcoin kan daarom nadelig zijn voor miners. Met het gebruik van opties kunnen zij het risico van hun bitcoinpositie beperken.
3. Meer liquiditeit en marktdiepte
Dit gebeurde ook in de jaren '70, toen de introductie van opties op aandelen de markt robuuster en toegankelijker maakte. De verwachting is dat de introductie van opties op de bitcoin-ETF voor hetzelfde effect gaat zorgen.
Opties zijn een bekend en vertrouwd instrument voor grote spelers. Met optiehandel kunnen zij op een bekende manier in bitcoin investeren en zichzelf beschermen tegen de soms hevige volatiliteit. Dit trekt nieuwe beleggers aan en daarmee ook een nieuwe stroom van liquiditeit.
Toen de Chicago Board Options Exchange (CBOE) in 1973 zijn deuren opende en voor het eerst gestandaardiseerde aandelenopties introduceerde, zagen we hetzelfde gebeuren. Dit leidde tot een enorme toename in liquiditeit op de aandelenmarkt, waardoor beleggers hun portefeuilles beter konden beschermen tegen marktvolatiliteit en tegelijkertijd winst konden maken op koersbewegingen zonder de onderliggende aandelen daadwerkelijk te hoeven bezitten. De marktdynamiek veranderde toen fundamenteel.
Nu heeft dezelfde massa toegang tot optiehandel op bitcoin. Waar de goedkeuring van de spot bitcoin-ETF’s de poorten naar handel in bitcoin voor nieuwe groepen (institutionele) beleggers heeft geopend, hebben beleggers nu ook via dezelfde vertrouwde weg toegang tot de handel in bitcoinopties.
En om even te beseffen hoeveel meer liquiditeit de bitcoinmarkt in kan stromen:

Impact opties op de bitcoinmarkt
Wat zullen we in de koers van bitcoin merken? De verwachting is vooral meer volume en stabiliteit. Dat volume zal vooral zichtbaar zijn in de ETF-flows. Uiteraard kan dat zowel in- als outflow zijn. De toename van volume maakt de markt gezonder en de volatiliteit zal afnemen.
De volatiliteit van bitcoin wordt door veel institutionele beleggers nog als reden aangevoerd om niet in bitcoin te stappen. Een vermindering van volatiliteit kan ervoor zorgen dat zij, die eerder terughoudend waren, nu wél in bitcoin willen investeren.
Dit zorgt voor nog meer participanten, liquiditeit en een gezondere markt. En een gezondere markt trekt weer nieuwe beleggers aan. Je zou dus kunnen zeggen dat dit een versterkend effect is.
Zal de volatiliteit dan helemaal verdwijnen? Nee, niet helemaal.
Er zijn scenario’s waarin optiehandel juist voor meer volatiliteit kan zorgen, namelijk bij extreme koersbewegingen naar boven of beneden. Bitcoin blijft tenslotte een jonge assetklasse met veel volatiliteit.
Bij extreme koersbewegingen kan de optiemarkt ook een extra zetje geven, waardoor de bewegingen nog extremer worden. Deze momenten zullen echter steeds zeldzamer worden naarmate bitcoin volwassener wordt. Maar sluit deze scenario’s dus niet uit.
Vanaf nu up-only voor bitcoin?
Niet per se. Opties zullen zorgen voor verdere adoptie van bitcoin als assetklasse, net zoals de introductie van opties op aandelen in de jaren '70 de aandelenmarkt transformeerde. Beleggers die voorheen aarzelden om de cryptomarkt te betreden, zullen nu wel hun intrede doen. Vooral institutionele beleggers.
Net zoals de CBOE in 1973 een keerpunt was voor de aandelenmarkt, kan de goedkeuring van opties op de spot bitcoin-ETF het begin zijn van een nieuw tijdperk voor bitcoin. De toename van liquiditeit, de mogelijkheid om risico’s te beheren en de bredere toegankelijkheid van de markt dragen bij aan de volwassenwording van bitcoin tot een zelfstandige assetklasse.