Het was niet de beste oktobermaand ooit voor bitcoin, maar met een stijging van zo’n 11% en het op-een-na hoogste maandslot in dollars was het een goede maand. Het antwoord op de vraag of het uptober of oktobear zou worden? Voor bitcoin het eerste, al komt de stijging niet in de buurt van het gemiddelde van 22% voor de oktobermaand.
Van een echte ‘uptober’, zoals we dat vorig jaar bijvoorbeeld nog hebben gezien, was dit keer geen sprake. Bitcoin bevindt zich nog altijd in het prijsgebied waar het sinds maart dit jaar in zit.
Wordt november de maand waarin bitcoin eindelijk de weg omhoog weet te vinden?
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
Bitcoin heeft een nieuw recordhoogte bereikt in euro's. De koers tikte bijna de €68.000 aan, waarmee het oude record uit maart 2024 werd verbroken. In dollars moet de all-time high nog wel even wachten, maar we zijn er bijna.
Er stroomt steeds meer geld naar Amerikaanse bitcoin ETF's. Sinds half oktober is er zo'n 5 miljard dollar ingelegd - het meeste in 6 maanden tijd. Dat laat zien dat de interesse van beleggers toeneemt.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen deze week kunnen voor flinke schommelingen zorgen. Als Trump wint, is dat waarschijnlijk positief voor de koers. Bij winst van Harris kan het juist even dalen. Maar voor de lange termijn ziet het er sowieso goed uit voor bitcoin.
Bitcoin all-time high in Euro
Met een koers van bijna 68.000 euro tikte bitcoin de recordhoogte van maart 2024 uit de boeken. Europa komt daarmee in hetzelfde rijtje met andere grote landen waar bitcoin een nieuwe all-time high heeft genoteerd, zoals Brazilië, Rusland, Zuid-Korea en Canada.
En een nieuwe all-time high in Amerikaanse dollars? Die werd op een paar honderd dollar na niet gehaald. Als we kijken naar de koers tegenover de Nasdaq moet bitcoin met nog wel wat verder stijgen voordat er een nieuwe all-time high wordt neergezet.
Op dit moment staat daar nog het record uit 2021, en moet bitcoin ten opzichte van de Nasdaq nog zo’n 40% stijgen om daar voorbij te gaan. Tegenover goud moet bitcoin zelfs nog meer stijgen om een nieuwe all-time high te noteren.

Gaat bitcoin de komende maanden een inhaalslag maken op goud en tech-aandelen? Daarvoor is het belangrijk dat bitcoin losbreekt uit ‘the boring zone’, het prijsbereik waar we al 8 maanden inzitten. De all-time high van 74.000 dollar uit maart is daarbij een belangrijke horde.
Het heeft er alle schijn naar dat die weg is ingezet. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems dat bitcoin de afgelopen maanden heeft laten zien lijkt te zijn doorbroken. Maar het is belangrijk dat de koers overtuigend de all-time high doorbreekt. Daar is brandstof voor nodig. Nieuw geld en een toenemende interesse bij nieuwe beleggers. Of en wanneer dat gaat komen?

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Interesse in spot bitcoin ETF’s neemt toe
Dat is te zien in de toenemende instroom sinds 13 oktober. Sindsdien stroomde er ongeveer 5 miljard dollar de Amerikaanse bitcoin ETF producten in. Het meeste sinds 6 maanden tijd. Is dit het begin van een nieuwe periode van nieuwe interesse en grote instroom? Dan zou dat wel eens voor de nodige brandstof kunnen zorgen.
En over de inhaalslag ten opzichte van goud gesproken, daar zijn de Amerikaanse bitcoinproducten al hard op weg! De totale waarde van de spot bitcoin ETF’s bedraagt op dit moment de helft van die van de Amerikaanse goud ETF’s.
Your daily spot btc ETF stat…
— Nate Geraci (@NateGeraci) November 1, 2024
Total assets in spot btc ETFs now = $70+bil
Total assets in physical gold ETFs = $130+bil
Spot btc ETFs launched 2024.
Gold ETFs launched 2004.
In 10mos, spot btc ETFs already have 50%+ the assets of gold ETFs, which have been around for 20yrs. https://t.co/Dx0rqxOYJm
Waar die toenemende interesse vandaan komt? Dat is nog niet helemaal duidelijk, en dan met name de verhoudingen tussen de verschillende groepen particuliere beleggers en institutionele partijen. Wat wel duidelijk is, is dat ieder type financiële instelling nu een beetje bitcoin bezit.
ETF-watcher Eric Balcunas houdt de 13F-formulieren nauwlettend in de gaten. Op deze formulieren moeten financiële instellingen hun bezittingen aangeven bij de toezichthouder. Daarop verscheen onlangs Emory University, het eerste universitair kapitaalfonds dat bitcoin aanschafte via de ETF’s.
Zoals ETF-watcher Eric Balcunas beschrijft op X:
Emory University rapporteerde als eerste universiteitsfonds dat het een bitcoin ETF-positie bezit. Hiermee is nu elk type instelling vertegenwoordigd in de btc ETF 13Fs (universiteitsfonds, bank, hedgefonds, verzekeraar, adviseur, pensioenfonds, private equity, holding, venture capital, trust, family office, brokerage). Een absoluut krankzinnige prestatie voor een categorie die nog geen jaar oud is, vergelijkbaar met het winnen van alle vier de Grand Slam-toernooien vóór je 16e verjaardag.
Emory University reported $15.8m worth of $BTC, the first endowment to report a bitcoin ETF position. With that every institution type is now represented in the btc etf 13Fs (endowment, bank, HF, Ins Co, Advisor, Pension, PE, Holding Co, Vc, Trust, Family Office, Brokerage).… pic.twitter.com/eefYpEbXRn
— Eric Balchunas (@EricBalchunas) October 28, 2024
Dit is een bevestiging dat financiële instellingen bitcoin serieus nemen. En voor de lange termijn is dat een zeer positief signaal, maar het betekent niet direct dat bitcoin op korte termijn de trend omhoog zal hervatten.
Verwachting voor de korte termijn?
Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen die deze week op de agenda staan, kunnen we wat volatiliteit verwachten. De presidentskandidaat die zich het meest positief heeft uitgesproken over crypto is Trump. Wint hij, dan is de kans groot dat dit de markt verder omhoog zal duwen.

Komt Harris als winnaar uit de bus? Dan is het mogelijk dat de markt reageert in neerwaartse richting. En de cryptomarkt kennende, is het ook niet ondenkbaar dat de koers vervolgens weer net zo hard de tegenovergestelde richting op beweegt.
In periodes met belangrijke gebeurtenissen op de agenda is het belangrijk je daar niet te veel van aan te trekken. De prijsschommelingen op korte termijn zeggen in zo’n geval vaak niets over de prijsontwikkeling op de lange termijn.
En wie zich ook de nieuwe president van Amerika mag noemen, voor de lange termijn zijn de signalen positief.

Conclusie
Of bitcoin in november al een nieuwe all-time high gaat zien in dollars is niet zeker, en grotendeels afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Maar de kans is groot dat als bitcoin geen nieuwe recordhoogte in november neerzet, we die wel in de maanden daarna zullen zien.
En krijgen we nog een correctie naar beneden voordat dit gebeurt, dan is dat misschien wel de laatste grote kans om posities (verder) op te bouwen.