Crypto · · 9 min lezen

Mijn vijf grootste fouten in crypto

Vandaag geeft Robin inzicht in zijn grootste fouten als cryptobelegger met zeven jaar ervaring. Hij heeft alles al meegemaakt. Hoe kan jij ervoor zorgen dat jij deze fouten niet maakt?

Mijn vijf grootste fouten in crypto

In dit artikel vertel ik over mijn grootste fouten in crypto-investeringen. Als investeerder/belegger/trader kun je ervan uitgaan dat je fouten gaat maken.

Zelf begon ik in 2017 met mijn eerste aankoop in crypto en heb sindsdien flink wat missers gemaakt. Ik heb de vijf grootste voor je op een rij gezet, in de hoop dat jij er je voordeel mee kunt doen en ze zelf kunt vermijden.

Maar allereerst geef ik graag een update over het actief vs passief experiment, waarover ik vorige week schreef:

Experiment: de “Coffee Can” met crypto - DLT
In dit artikel kom je te weten wat Bhutan met crypto te maken heeft, stellen we een gloednieuw experiment voor, en toon ik jullie hoe je een digitale Coffee Can-strategie kunt benutten.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Doe je eigen onderzoek
Vertrouw niet alleen op andermans overtuigingen. Leer jezelf verdiepen in een investering voordat je geld inzet.
✔️
Blijf waakzaam op de markt
Mis geen koopkansen door de markt uit het oog te verliezen, vooral niet wanneer anderen negatief zijn.
✔️
Wees kritisch op hypes
Laat je niet verblinden door het positieve nieuws. Sta stil bij de potentiële risico's en wees bereid om actie te ondernemen als trends omslaan.

Actief vs Passief experiment update

Het experiment is nu officieel begonnen, aangezien de eerste order is gevuld op Ethereum. Op het moment van de eerste actieve aankoop, is ook het passieve gedeelte met lump sum volledig ingevuld.

De visual gaat de komende tijd nog wel veranderen, maar hier zien jullie alvast dat de eerste 50 USDC aan het werk is gezet.

Het is een vrij kleine aankoop binnen het totaal van 1000 USDC, omdat dit volgens mijn persoonlijke spot trading strategie een vrij agressieve entry was.

Voor Bitcoin kijk ik op dit moment naar de twee witte balken voor een eerste aankoop. Indien BTC echter door de rode weerstandszone breekt, wordt deze omgezet in een groen kleurtje en zullen we op een later moment kijken of we daar een nieuwe kooporder kunnen plaatsen.

Voor Ethereum is, zoals eerder gezegd, het eerste ordertje nu gevuld. Er staat ook nog een tweede, meer defensieve entry klaar rond de witte balk. Nu we op Ethereum gevuld zijn, staat direct ook al een TP (take profit) target klaar rond de rode balk.

Vanaf de komende weken zal hier ook een tracker worden weergegeven. Op die manier wordt het gemakkelijk om in één visual de prestatie van actief versus passief te kunnen volgen.

Mijn vijf grootste fouten in Crypto

Als investeerder/belegger/trader kun je er vanuit gaan dat je fouten gaat maken. Zelf heb ik in 2017 mijn allereerste aankoop gedaan in crypto en sindsdien een hoop fouten gemaakt.

Ik heb een lijstje opgesteld met de 5 grootste fouten die ik heb gemaakt, in de hoop dat dit misschien iemand van jullie kan helpen om dezelfde fouten te vermijden.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger

Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.

Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.

Maak gratis een account aan.

1) De top gekocht in 2017

Eind november 2017 kwam een collega van IT naar me toe bij de koffiemachine (alle goede verhalen op het werk beginnen vaak bij een koffiemachine). Hij begon vol enthousiasme te vertellen over Bitcoin, blockchain, cryptocurrency, ...

Ik had er zelf nog niet veel over gehoord, omdat het destijds zelden in de mainstream media werd besproken. Hij overtuigde me om een account aan te maken op Coinbase en daar Bitcoin, Ethereum en Litecoin te kopen.

In december 2017 had ik alles op orde en kocht ik vol goede moed voor 3000 EUR aan crypto. De Bitcoinprijs was op dat moment 18.700 USD per BTC. Diezelfde maand piekte Bitcoin net onder de 20.000 USD, om vervolgens maar liefst 85% te dalen in een jaar tijd.

Toen Bitcoin in maart onder de 10.000 USD zakte, keek ik er niet meer naar om. Ik besloot echter alles te houden, voor het geval dat het toch nog iets zou worden.

De grootste fout hier is dat ik meeging met een geleende overtuiging. Twan haalde dit onlangs ook aan in de podcast: dit is een van de grote valkuilen bij investeren.

Ik had zelf geen onderzoek gedaan en had geen idee wat Bitcoin eigenlijk was en waarom ik deze asset in mijn portefeuille wilde hebben. Een ander groot probleem was dat ik instapte op een moment dat de cryptomarkt op het toppunt van ‘greed’ zat.

🎙️ 88. Geleende overtuigingen kosten jou geld- DLT Podcast
In deze aflevering duiken we in een herkenbaar probleem: hoe moeilijk het kan zijn om jezelf écht te verdiepen in een aandeel of crypto.

2) Geen onderzoek/inleg gedaan in 2019 en deels 2020

De eerste fout heeft me achteraf gezien uiteindelijk weinig tot niets gekost, maar zelfs geld opgeleverd. Fout nummer 2 is echter de grootste die ik heb gemaakt.

In 2018 was ik namelijk druk bezig met de aankoop van mijn appartement en had ik de cryptomarkt volledig uit het oog verloren. De koopjes van 3000-6000 USD per Bitcoin heb ik daardoor gemist, wat me achteraf gezien een enorme hoeveelheid winst heeft gekost.

Pas begin 2021, toen ik tijdens een kop koffie weer eens inlogde op Coinbase, schrok ik me een hoedje. Mijn investering was plots geen 3000, maar 7000 waard. Vanaf dat moment ben ik me echt gaan verdiepen in Bitcoin en crypto. Toen besefte ik pas wat voor potentieel deze technologie had en hoeveel % van mijn assets ik richting crypto wilde alloceren.

De les hier lijkt op die van de eerste fout: aandachtig zijn op de juiste momenten.

Het is meestal het ideale moment qua risk/reward om aandachtig te zijn wanneer iedereen een asset volledig afwijst en er een capitulatie plaatsvindt.

Deze cheat sheet heeft mij enorm hard geholpen om het psychologisch aspect beter te kunnen plaatsen, en in 2022 ben ik daardoor wel op koopjesjacht geweest.

3) Een Altcoin bagholder worden

Altseason in 2021 was een van de gekste periodes die ik ooit heb meegemaakt. Sommige altcoins stegen met honderden procenten per maand. Traditionele investeerders hebben vaak meerdere jaren nodig om hun assets maal 4-5 te zien gaan.

Het probleem met een altseason is dat het vaak van korte duur is en op het toppunt een enorme hoeveelheid retailbeleggers hun inleg verhoogt.

De eerste daling wordt dan ingezet, maar op dat moment denkt iedereen nog dat het slechts een kleine afkoeling is. De daling na de top van een altseason gaat zo snel, dat veel mensen plots enorm onder water staan en niet met verlies willen verkopen.

Ze besluiten dan maar om hun investering, die bedoeld was om op korte termijn te verkopen, voor de lange termijn vast te houden.

Ook ik heb me hieraan schuldig gemaakt, met name met Cardano, Chainlink en Vechain. Ik bleef mezelf maar overtuigen dat het wel goed zou komen en kocht verder bij op de weg naar beneden.

Uiteindelijk zat ik met een investering die rond de -70% stond op die drie coins. De les hier is dat ik, bij een trendbreuk van hogere toppen en bodems naar lagere toppen en bodems, een SL had moeten activeren.

Ik was te koppig, en zoals Patrick ook al schreef: een goede belegger voelt geen emotie meer. Koppigheid is een van de slechtste emoties die je als trader kunt voelen.

Een succesvolle belegger voelt geen emotie meer
Beleggen lijkt vaak op een emotionele rollercoaster, maar is dat hoe het hoort? Of proberen de emoties die je ervaart je eigenlijk iets te vertellen? Dat is waar mijn artikel deze keer overgaat, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring.

4) Crypto.com debitkaart

Crypto.com heeft veel klanten naar hun platform gelokt met een aantrekkelijke cashback debitkaart. Als je hun native token CRO kocht en deze in staking zette, kon je een debitkaart aanvragen. Hoe meer je in staking had, hoe hoger de tier van je kaart en hoe hoger je cashback rewards.

Ik was de trotse houder van een Royal Indigo kaart en had toen 3500 EUR in CRO gekocht om te staken. In het begin kreeg ik 3% cashback zonder rewards cap. Ik herinner me nog dat ik tijdens een vakantie aan mijn vrienden vertelde dat ik wel een rondje zou geven, omdat ik 3% cashback kreeg.

In het begin ging alles erg vlot; ik kreeg een stortvloed aan CRO en zette die op hun DeFi Wallet om nog eens 8% extra staking te ontvangen. De sneeuwbal aan CRO zou zo groot worden dat ik in gedachten al één Bitcoin had gekocht met enkel mijn CRO rewards.

Maar als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Hoe meer gebruikers erbij kwamen, hoe meer CRO werd unlocked. De inflatie van de CRO-token was enorm, maar werd opgevangen door nieuwe aanvragen voor de debitkaarten.

Alles ging goed tot in 2022 de bear market volledig losbarstte. Het FTX-schandaal ruïneerde de reputatie van alle centrale exchanges.

Ik had CRO gekocht rond 0,45 USD per token; na FTX stond deze token nog op een schamele 0,06 USD. Al de rewards die ik in de tussentijd had verdiend, werden bijna waardeloos.

Uiteindelijk verdampte 85% van mijn initiële inleg van 3500 EUR. De fout hier was dat ik me volledig liet meeslepen door het goede nieuws rondom Crypto.com en geen oog had voor de inflatie van de CRO-token.

5) Sorare voetbalkaarten

Sorare is een online fantasy-voetbalspel waarbij je met crypto voetbalkaartjes (NFT's) kunt kopen en zo een virtueel team van 5 spelers kunt samenstellen. Elk weekend selecteer je een team en op basis van de resultaten in de echte wedstrijden krijgen al je spelers een score tussen 0-100.

Hoe hoger jouw teamscore, hoe hoger je eindigt in de wekelijkse ranking en hoe hoger je rewards zijn.

Als voetballiefhebber klonk dit spel me als muziek in de oren. Spelers scouten en verborgen parels goedkoop kopen om ze daarna weer duur te verkopen.

De eerste maanden was ik goed in het vinden van spelers die een tijdje niet presteerden, maar waarvan ik dacht dat het zou keren. Mijn initiële investering van 2500 EUR werd al snel 5000 EUR waard. Het voelde als Football Manager spelen en er echt geld mee verdienen.

Het probleem was echter dat de wekelijkse rewards bestonden uit nieuw gecreëerde voetbalkaartjes. Toen ik begon, waren er slechts zo'n 40 Mbappé-kaarten (die toen voor 2-3 ETH per stuk gingen). Na enkele maanden waren er al meer dan 100 Mbappé-kaarten in omloop.

De inflatie was vergelijkbaar met die van de CRO-token. Zolang er maar genoeg nieuwe spelers bijkwamen die kaartjes nodig hadden, was er geen probleem.

Maar zoals je kunt raden, haalde de inflatie het aantal nieuwe spelers in. Alle kaartjes begonnen geleidelijk in waarde te dalen. Toen ik begon had je voor een degelijk team al gauw 500-700 EUR nodig. Toen ik Sorare verliet, kon je datzelfde team kopen voor 50-70 EUR...

Opnieuw een dure les. Ik was verblind door het leuke spel en de amusementswaarde tijdens de wedstrijden in het weekend. Ik negeerde het feit dat deze kaartjes uiteindelijk in waarde zouden dalen.

Uiteindelijk heb ik al mijn spelers verkocht en hield ik nog ongeveer 1000 EUR over in ETH.

Conclusie

Bij alle vijf de fouten zie je een vergelijkbaar patroon: het blindstaren op de goede aspecten en geen oog hebben voor de duidelijke red flags.

Het helpt ook niet dat je vaak in een bubbel zit met mensen die ook enorm positief zijn. Leren uitzoomen, een bias opzij zetten en altijd kritisch blijven zijn key learnings.

Het zijn lessen die Jasper ook al heeft besproken in de podcasts over Desktop Metal en Canoo, en ze blijken dus vergelijkbaar te zijn voor zowel crypto als aandelen.

Meer lezen?