· 7 min lezen

LEAP-opties: een introductie

LEAPin' on a Prayer – een introductie in de wonderlijke wereld van LEAP-opties.

LEAP-opties: een introductie

Craig David en Sting schreven ooit onbedoeld (of bedoeld) de titel song voor LEAP-opties met het nummer 'The Rise & Fall'. Aan het eind van dit artikel zit het nummer in je hoofd, wat afhankelijk van je muziek smaak positief of negatief kan zijn, maar hopelijk snap je ook waarom dit de titel song voor LEAPs is.

Voor we beginnen zal ik mijzelf even kort introduceren; mijn naam is Yuri (mijn moeder studeerde Russisch toen ik geboren werd, vandaar de spelling) en ik mag door middel van deze inleiding over de kracht en keerzijde van LEAPs, mijn eerste bijdrage leveren aan het vernieuwde DTL-platform!

Voor mij een grote eer en iets wat ik erg leuk vind om te doen. Of jullie daar net zo over denken gaan we binnenkort achter komen.

Nu vraag je je wellicht af, wat maakt mij nou geschikt om hierover te schrijven? Terechte vraag. Ik ben namelijk geen beurshandelaar of aandelenanalist, maar werk als officier bij de brandweer in het mooie Den Haag en heb een grote passie voor alles wat met investeren te maken heeft.

Ik heb in een korte tijd een hoop geld verdiend met LEAPs en ook een groot deel weer verloren, bijzonder veel fouten gemaakt, een hoop geleerd en daarmee een ervaringsdeskundige en zeker geen expert.

Dit artikel is een algemene inleiding in de wereld van LEAPS en ik hoop dat het een goede basis biedt voor de lezer. Mocht het goed ontvangen worden en men behoefte heeft aan verdieping, dan kunnen er nog verdiepende vervolg-stukken worden geschreven.

Mijn doel bij het schrijven van dit stuk is om bepaalde (complexe) onderwerpen onder de aandacht te brengen op een toegankelijke manier en te schrijven over de verschillende tools en instrumenten die er bestaan naast aandelen aan- en verkopen.

Belangrijke basisbegrippen

Alvorens we al dit moois aftrappen, zal ik een korte uitleg geven van een aantal belangrijke begrippen die je om de oren vliegen in dit artikel, zodat we allemaal op dezelfde vlieghoogte zijn.

Time Decay

De snelheid waarmee de waarde uit je optiecontract verdwijnt door het verstrijken van de tijd. Tijd is geld, en in dit geval nog letterlijk ook.

Intrinsieke waarde

De waarde die je optiecontract op dat moment heeft op basis van de koers van het aandeel. Stel je hebt een call optie met een uitoefenprijs van 50 euro, en het aandeel is 55 euro waard; dan is de intrinsieke waarde van je contract 5 euro.

Extrinsieke waarde

De prijs voor de optie die je meer betaalt dan de intrinsieke waarde. Stel je voor een aandeel staat op 55, je wilt een call optie van 50 kopen en daar betaal je dan 10 euro voor. Je hebt dan 5 euro intrinsieke waarde en 5 euro extrinsieke waarde.

💡
Samenvattend
De intrinsieke waarde is de waarde die je direct zou krijgen als je de call optie zou uitoefenen, de extrinsieke waarde is het bedrag dat je betaalt voor de potentie van de call optie.

Wat zijn LEAP-opties?

LEAP staat voor Long-Term Equity Anticipation Securities. Een hele mond vol, vandaar dat iedereen het in de praktijk heeft over LEAPS. LEAPS zijn gewoon opties, maar met een looptijd van minimaal een jaar tot maximaal drie jaar. Je vindt ze bij je broker dan ook niet onder een speciale categorie LEAPS of iets dergelijks, maar gewoon onder opties.

Het verschil met reguliere opties

LEAPS hebben dus een langere looptijd dan reguliere opties en dat is ook direct het grootste verschil.

Door de langere looptijd is er nog een bijkomend verschil en dat is dat LEAPS vaak een hogere premie (fancy woord voor “prijs”) hebben dan opties, omdat ze minder onderhevig zijn aan 'time decay'. Oftewel: de waardedaling van opties door het verstrijken van de tijd.

De volgende afbeelding laat dat goed zien. Opties verliezen de meeste waarde in het laatste gedeelte van de looptijd en doordat LEAPS een looptijd hebben van minimaal een jaar, hebben ze minder (snel) last van 'time decay' dan reguliere opties. Dit is een van de voornaamste redenen dat ze vaak worden vergeleken met het fysiek bezitten van een aandeel.

Het verschil met aandelen

De meest voorkomende strategie met LEAPS is ter vervanging van aandelen. Hierover volgt verderop meer uitleg, maar voor nu kan het zeker geen kwaad om ook even te kijken naar de verschillen tussen LEAPS en aandelen.

Eigendom

  • Aandelen: Je bezit een deel van het bedrijf en deze aandelen zijn volledig in jouw bezit.
  • LEAPs: Als je een LEAP-optie koopt bezit je geen aandelen, maar heb je het recht om aandelen te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf bepaalde prijs, voordat een vooraf bepaalde datum in de toekomst verstrijkt.

Dividend

  • Aandelen: wel recht op dividend.
  • LEAPs: geen recht op dividend.

Vervaldatum

  • Aandelen: verlopen niet, zolang het bedrijf blijft bestaan en niet failliet gaat.
  • LEAPs: hebben een vervaldatum, waarbij ze zonder waarde verlopen als ze niet worden uitgeoefend (gekocht of verkocht) vóór deze datum.

Hefboom

  • Aandelen: je betaalt de volledige prijs van het aandeel.
  • LEAPs: maken gebruik van een hefboom (leverage), waardoor je meer aandelen kunt controleren voor een fractie van de kosten van directe aankoop. Dit vergroot zowel potentiële winsten als verliezen.

Risico en beloning

  • Aandelen: het potentieel verlies is beperkt tot het geïnvesteerde bedrag, maar de potentiële winst is in theorie onbeperkt.
  • LEAPs: het potentiële verlies voor de koper is beperkt tot de betaalde premie (prijs). Een call-optie heeft theoretisch onbeperkt winstpotentieel, terwijl bij een put-optie de maximale winst wordt bereikt wanneer het aandeel nul bereikt. 

Kapitaalvereiste

  • Aandelen: hoog, namelijk de volledige prijs van het aandeel dat je wilt kopen, maal het aantal stuks.
  • LEAPs: vereisen doorgaans minder kapitaal, omdat je alleen de optieprijs (premie) betaalt en niet de volledige aandelenprijs.

De voordelen

Wat maakt LEAPs nu een interessante toevoeging aan je huidige portfolio? Dat ga ik je hier uitleggen en zal daarbij ook wat licht schijnen op de valkuilen van LEAPs.

LEAPs bieden investeerders de mogelijkheid om met een relatief kleine inleg in te spelen op koerswijzigingen op de langere termijn in aandelen, door het creëren van een hefboom. Hierdoor kan je als belegger 100 synthetische aandelen bezitten van een bedrijf (door het kopen van een optie contract) voor een fractie van de prijs.

Voorbeeld
Ik verwacht dat PayPal in 2024 een goed jaar kan gaan hebben. Momenteel kost een aandeel PayPal zo’n $60, waardoor ik $6.000 betaal voor het bezitten van 100 aandelen. Afhankelijk van je situatie en levensstijl is dit een groot deel van je portfolio of niet.

De calloptie voor januari 2025 (12 maanden in de toekomst) is geprijsd op $11,80, dus daar betaal je $1.180 voor in totaal (100 x 11,80).

Door gebruik te maken van deze opties, kan ik voor net geen 1/6 van de prijs van aandelen toch voldoende 'skin in the game' krijgen op PayPal. De totale premie (prijs) van $1.180 is lager dan de $6.000 hierboven en is daarmee ook direct het maximale bedrag dat je kunt verliezen als deze LEAP de expiratiedatum bereikt en geen intrinsieke waarde heeft (waardeloos afloopt).

Dit is waar LEAPs interessant kunnen worden voor beleggers die met een relatief kleine inleg willen inspelen op eventuele koersstijgingen van een aandeel.

Als we kijken naar het mogelijk te behalen rendement, dan kan je goed zien waar de kracht van de hefboom werking zit. Zou het aandeel PayPal van $60 naar $100 stijgen, dan zou je met aandelen op een keurig rendement staan van 67%, terwijl je LEAP 240% gestegen zou zijn in waarde!

PAYPAL koers 

100 aandelen

Januari 2025 $60 LEAP

$70

+17%

+15%

$80

+33%

+70%

$90

+50%

+155%

$100

+67%

+240%

PayPal is in dit scenario een schoolvoorbeeld; LEAP-opties werken namelijk niet altijd met een hefboom zoals in het voorbeeld van PayPal. Dat is zeer afhankelijk van de IV (Implied Volatility), maar daar zal ik verderop meer uitleg over geven.

De nadelen

Klinkt allemaal mooi en aardig, maar laten we ook eens kijken naar de keerzijde van dit alles. De hefboom zoals we die in de tabel zien werkt fantastisch als de trend opwaarts is en je in het bezit bent van een call LEAP.

Maar deze hefboom werkt even goed de andere kant op als de koers neerwaarts beweegt. In dat geval krijg je het hefboomeffect als negatief effect en daalt je LEAP sneller in waarde dan het aandeel. LEAPs nemen de lift naar boven maar maken een duikvlucht naar beneden.

Naast dat een LEAP zijn waarde sneller verliest dan aandelen is er nog een scenario waarin je met LEAP-opties aan het kortste eind trekt, namelijk wanneer de koers zijwaarts beweegt in de looptijd. Hierdoor verlies je langzaam de waarde van je contract door de 'time decay' en eindig je met lege handen als dit gedurende de looptijd zijwaarts blijft gaan.

Had je in dat geval aandelen gekocht, dan heb je daar eveneens weinig rendement op gehaald, maar blijf je - zolang jij de stukken aanhoudt - trotse bezitter van de aandelen.

Een LEAP-contract dat niet wordt uitgeoefend binnen de looptijd verliest al zijn waarde op de laatste dag en daarmee verlies je als belegger de premie die je hebt betaald voor het contract (jouw volledige investering in de LEAP dus).

💡
Met een LEAP (optie) riskeer je jouw volledige inleg, in ruil voor de kans op een grotere winst (hefboom) dan wanneer je de aandelen had gekocht.

Conclusie

Om het geheel mooi samen te vatten komt het neer op het volgende:

LEAPs bieden een uitstekende kans voor beleggers die met een relatief kleine inleg (in vergelijking tot het kopen van 100 aandelen) in willen spelen op een mogelijke koersstijging of -daling. Je maximale verlies en risico staat direct vast, net als de looptijd van het contract.

De mogelijkheden en strategieën met LEAPs zijn groot, maar persoonlijk gebruik ik het kopen van LEAPs voornamelijk bij aandelen die in de afgelopen jaren flink zijn afgestraft en buiten de gratie van beleggers vallen.

Hierdoor zullen LEAP contracten bij dit soort aandelen, door de lage Implied Volatility (IV), goedkoop worden verkocht en is de potentie bij een koersstijging (nog) groter. Als gevolg ben ik minder kapitaal kwijt en maak ik gebruik van de hefboom van mijn LEAP contracten.

Dit sluit aan bij mijn ‘thinking in bets’ strategie, geïnspireerd op het gelijknamige boek, waar ik met meerdere LEAP contracten inzet op verschillende bedrijven.

Door de hefboom hoeft de koers van een klein aantal van deze bedrijven maar te stijgen om de strategie winst gevend te laten zijn. Dit alles speelt zich af in mijn LEAP portfolio dat ik onder heb gebracht bij Tasty Trade en wat ongeveer 15% is van mijn totale portfolio. 

Als je tot zover bent gekomen dan heb je je door mijn allereerste geschreven stuk heen gelezen en daarmee wil ik je gelijk bedankten voor je tijd! Het schrijven van stukken is voor mij een nieuwe ervaring en ik hoop dat het waarde kan toevoegen voor jou, de lezer. Heb je feedback, tips of kritiek (maar liever de eerste twee 😉), schroom dan niet en laat wat van je horen.

// Fibonacci_TA op X

Meepraten over dit artikel kan in onze exclusieve Discord community voor Members.