Crypto · · 6 min lezen

Hoeveel bitcoin is genoeg?

De gouden vraag voor iedere moderne belegger: hoeveel bitcoin is genoeg in je portfolio? De data van Amdax geeft verrassende inzichten.

Hoeveel bitcoin is genoeg?

Wie erkent dat bitcoin thuishoort in een beleggingsportefeuille – zoals je in het vorige artikel uit de serie van Amdax kon lezen - komt automatisch bij de volgende belangrijke vraag: hoeveel dan precies? Is 1 procent voldoende? Vijf? Tien?

In dit artikel gaan we verder in op de impact van verschillende percentages bitcoin in een portefeuille, op basis van cijfers en analyses. We kijken naar wat grote vermogensbeheerders zeggen, maar delen ook onze eigen data.  

Wat ga je lezen?

Dit zijn de belangrijkste conclusies en inzichten:

Zelfs een kleine bitcoinpositie kan een groot verschil maken.
Een allocatie van 1 tot 5 procent leidt tot een beter rendement en efficiëntere risicospreiding, zonder dat het portefeuillerisico fundamenteel toeneemt.
Data en modellen ondersteunen een gebalanceerde toevoeging.
Zowel professionele partijen als Amdax-data laten zien dat een beperkte blootstelling aan crypto de portefeuille versterkt – mits goed ingebed in een bredere strategie.
Bitcoin biedt unieke spreiding in een wereld vol correlatie.
Door zijn lage samenhang met aandelen en obligaties functioneert bitcoin als een alternatieve bouwsteen die waarde toevoegt in onzekere markten.

Van overtuiging naar toepassing

De argumenten vóór bitcoin als belegging zijn inmiddels bekend: digitale schaarste, onafhankelijkheid, en een relatief lage correlatie met traditionele markten. Maar wie van idee naar praktijk wil moet keuzes maken: hoe groot wordt de positie en hoe past die binnen het geheel?

Een te kleine allocatie heeft waarschijnlijk te weinig impact. Maar een grote hoeveelheid bitcoin zorgt voor (te veel) volatiliteit. De juiste balans is afhankelijk van je doel, je risicoprofiel en je beleggingshorizon. Juist dat maakt deze vraag zo relevant, maar ook complex.

Wat zeggen grote vermogensbeheerders?

Traditionele financiële partijen nemen inmiddels duidelijke posities in als het gaat om bitcoin. Niet langer als experiment, maar als strategische toevoeging.

💡
BlackRock adviseert een bescheiden blootstelling tussen de 1–2% in multi-asset portefeuilles, vergelijkbaar met het risicoprofiel van techaandelen. Ze benadrukken dat zelfs een kleine allocatie de diversificatie verbetert zonder het portefeuillerisico substantieel te verhogen.
💡
Fidelity wijst erop dat zelfs een beperkte bitcoinallocatie van 2 tot 5 procent een verrassend groot effect kan hebben op het rendement en de diversificatie van een portefeuille. Vooral in scenario’s waarin de adoptie van bitcoin verder toeneemt.
💡
VanEck heeft in recente modelleringen aangetoond dat een blootstelling tot 6% aan bitcoin en ether het rendement verhoogt en het risico-rendementsprofiel optimaliseert, met maandelijkse herbalancering als belangrijke beheersmaatregel.

De gemene deler? Beheersbare, maar betekenisvolle allocaties. Ingebed in een bredere strategie. Geen alles-of-niets, maar gecontroleerde toevoeging. Een filosofie waar we bij Amdax achter staan. Al denken wij dat je met een nog grotere hoeveelheid crypto in je portefeuille, nog betere rendementen kan behalen.

Daarbij voegen we ook ether toe aan de portefeuille, als de op een na grootste cryptomunt en vanuit fundamenteel perspectief (nee, niet op verzoek van Jasper). Naar welke fundamentele eigenschappen we nog meer kijken voor de selectie van cryptoactiva, lees je in het volgende artikel.

Wat laten de cijfers van Amdax zien?

Bij Amdax onderzochten we wat er gebeurt met een klassieke beleggingsportefeuille als je daar een klein deel bitcoin aan toevoegt. We namen een traditionele verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties, en voegden daar respectievelijk 0%, 5% en 15% crypto aan toe (waarbij de crypto bestaat uit 60% bitcoin en 40% ether). We keken naar de periode van 2018 tot begin 2025, een realistische tijdspanne met zowel bull- als bear-markten.

De uitkomsten zie je hieronder:

Allocatie

Gemiddeld jaarlijks rendement (CAGR)

Rendement t.o.v. risico (Sharpe-ratio)

Maximaal verlies in een slechte periode (drawdown)

0% crypto

8,95%

0,77

-21,64%

5% crypto

11,45%

0,90

-23,14%

15% crypto

16,16%

0,97

-29,56%

Wat zeggen deze cijfers?

De conclusie

Een beperkte toevoeging van crypto – zo’n 5% van je portefeuille – zorgt voor een duidelijke verbetering van het rendement, met een relatief beperkte toename van het risico. Ga je daarboven (bijvoorbeeld naar 15%), dan krijg je nóg meer rendement, maar betaal je daarvoor met hevigere schommelingen en grotere tijdelijke verliezen. Voor de meeste beleggers is dat niet comfortabel.

Dit bevestigt de conclusie van onder andere VanEck en Fidelity: een kleine blootstelling aan crypto kan een portefeuille versterken, zonder het risicoprofiel fundamenteel te veranderen.

Als voorbeeld laat de onderstaande grafiek zien hoe een kleine toevoeging van 5% crypto invloed heeft gehad op het totale rendement van een klassieke 60/40-portefeuille tussen 2018 en 2025.

In de eerste fase presteerde de portefeuille zonder crypto beter, onder meer door de bearmarkt in 2018. Over de hele periode bekeken levert de toevoeging van crypto een duidelijke meerwaarde op. De extra winst in positieve jaren compenseerde ruimschoots de tijdelijke verliezen in zwakkere marktfasen.

De verschillen tussen beide portefeuilles worden nog duidelijker zichtbaar wanneer we kijken naar de jaarlijkse rendementen.

Ondanks de zwaardere klappen in sommige jaren, eindigt de portefeuille met crypto alsnog duidelijk hoger. Dat onderstreept de kracht van een beperkte allocatie: zelfs met slechts 5% crypto kun je het totale rendement van je portefeuille structureel verbeteren.

Hoe zit het met meer dan 5%?

Voor beleggers die overwegen om verder te gaan dan een bescheiden crypto-allocatie, biedt onderstaande grafiek extra inzicht. De Sharpe-ratio — die het rendement afzet tegen het risico — piekt bij een allocatie van 15%. Daarboven daalt de efficiëntie: je neemt dan wel meer risico, maar krijgt er relatief minder rendement voor terug.

Hoewel 15% crypto in onze analyse het hoogste rendement en de beste Sharpe-ratio oplevert, nemen de risico’s ook flink toe. Denk aan zwaardere drawdowns en grotere verliezen in stressscenario’s.

Hoeveel bitcoin moet je aanhouden?

Gezien de balans tussen rendement, risico en rust is een allocatie van 5% een verstandige keuze. Maar, op de vraag hoeveel bitcoin je zou moeten aanhouden is er niet een één juist antwoord te geven. De optimale allocatie hangt af van wie je bent, je beleggingservaring en je beleggingshorizon.

Een jonge belegger met een lange horizon kan doorgaans meer volatiliteit verdragen. Iemand die bijna met pensioen gaat kiest liever voor een kleinere positie met minder risico, bijvoorbeeld 1 tot 3 procent. Professionele beleggers gebruiken scenario-analyses en herbalancering om posities zorgvuldig af te stemmen. Op basis daarvan voeren ze regelmatig aanpassingen door in hun portefeuille om het risico en rendement in balans te houden.

Amdax helpt je bij een weloverwogen beslissing

De conclusie is helder: een beperkte allocatie naar bitcoin – denk aan 1 tot 5 procent –  kan je portefeuille al versterken, zonder het risicoprofiel fundamenteel te veranderen.

Wil je meer rendement behalen? Dan is opschalen een optie. Mits je dat doet met kennis, scenario’s en risicobeheer. Daarin begeleiden we bij Amdax dagelijks klanten.

Amdax biedt een veilige en overzichtelijke omgeving, ondersteund door expertise, toezicht en persoonlijk contact. Zelf beleggen of jouw vermogen laten beleggen – bij Amdax investeer je bewust en met vertrouwen.

In het volgende artikel gaan we verder dan alleen bitcoin en ether. Welke andere digitale assets komen in aanmerking voor een serieuze portefeuille? En op welke fundamentele eigenschappen en criteria baseren we die selectie?

PARTNER VAN DLT
CTA Image

Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.

Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.

Lees onze review
⚠️
Niets in dit artikel kan gezien worden als financieel advies. Bij beleggen loop je het risico jouw inleg (gedeeltelijk) te verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meer lezen?

#FRONTIER Crypto: AI-Tokens
Frontier · Plus

#FRONTIER Crypto: AI-Tokens

In deze FRONTIER Crypto neemt Robin een enorme groeimarkt onder de loep: Artificial Intelligence-tokens. Drie veelbelovende kansen staan op zijn radar.