Oktober '23 tot maart '24: Een stijging van 140% in de altcoin-marktkapitalisatie (exclusief Bitcoin en Ethereum), maar sindsdien klinken er vele alarmbellen op X en andere sociale platforms.
Wat is er aan de hand en hoe staan we ervoor? Daar gaan we in deze editie goed voor zitten.
Verder hebben we uiteraard oog voor enkele uitgelichte nieuwtjes, prijsactie op Bitcoin en de topper/flopper van de week.
Nieuwtjes van de week
Duitsland en de VS maken enkele grote transfers
Het mooie aan blockchain is dat alles openbaar is en we zo gemakkelijk kunnen volgen wat whales doen, of in dit geval, wat landen doen. Duitsland heeft zojuist 1.500 BTC verplaatst naar verschillende exchanges, terwijl de VS 3.375 ETH heeft verplaatst naar een, tot nader order, onbekend adres.
De Duitse regering bezit momenteel zo’n 44.692 BTC, goed voor een straatwaarde van net geen 3 miljard dollar. Wanneer er beweging komt bij de grotere wallets, kan dit al snel paniek veroorzaken. De meesten gaan er namelijk van uit dat deze bewegingen gebeuren om een deel van hun crypto te liquideren. Als dit 100% duidelijk wordt, kan dit een trigger zijn voor verdere dalingen. Het wordt dus opletten deze week.
Aantal crypto ATMs op weg naar een nieuwe all time high

Een crypto-ATM is niet erg gangbaar in Nederland en België. Nederland heeft er momenteel 36, terwijl België er slechts 10 heeft. Deze ATMs zijn echter wereldwijd aan een opmars bezig. In de afgelopen 12 maanden is het aantal ATMs met ongeveer 18% toegenomen en er zijn nu om en bij de 38.000 crypto-ATMs actief op deze planeet.

Om de all-time high te breken moeten er nog een kleine 1.500 ATMs bijkomen, maar het lijkt meer en meer een kwestie van tijd. De opmars in Australië is het meest opmerkelijk; daar staan nu 17 keer meer automaten waar je cash voor crypto kunt omwisselen dan 2 jaar geleden. De Aussies zitten met hun 1.100 stuks Europa (met 1.584 automaten) nu echt op de hielen.
MICA komt er nu echt aan
Je hebt vast en zeker het woordje MICA gelezen als je accounts hebt op enkele crypto-exchanges. Europa heeft afgelopen zondag het eerste stukje wetgeving van MICA uitgerold. Ze willen een comprehensieve wetgeving voor digitale assets voorzien in Europa.
Een onderdeel hiervan is het uitgeven van stablecoins die gebaseerd zijn op de euro in plaats van de dollar. Ze willen investeerders beter beschermen tegen fraude en er is ook wat technologische soevereiniteit in verwerkt.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Enkele exchanges zullen daardoor bijvoorbeeld geen USDT meer kunnen aanbieden en vragen om het om te ruilen naar USDC of een andere stablecoin.
Het is nog steeds afwachten wanneer de VS met hun antwoord komt op MICA en wat zij van plan zijn om crypto en digitale assets beter te reguleren.
Een kijk op Bitcoin
Het was an sich een spannende week voor Bitcoin. Een nieuwe duik onder de 60K zorgde even voor paniek dat de range zou verloren gaan, maar uiteindelijk is de week mooi afgesloten.
Wanneer je een weekly candle ziet met een enorme wick aan de onderzijde, betekent dat de demand zone nog zeer aanwezig was, en er kopers genoeg waren die op deze prijzen wilden instappen.

Op de weekly timeframe kijk ik allereerst naar de weerstand rond 65K, maar het grote blok dat gebroken moet worden ligt naar mijn mening om en bij de 67K. Het blijft een zaak van geduldig blijven, aangezien de range nu toch al een paar maanden duurt.
Dit zijn meestal de moeilijkste tijden, omdat mensen na snelle winsten in het begin van het jaar nu een beetje ongeduldig beginnen te worden, omdat hun portfolio wat blijft hangen.

We hebben nu ook wat volatiliteit gezien in de fear and greed index. Vorige week tikten we zelfs even 30 aan. Het kan nog steeds enorm snel gaan in cryptoland. Ondertussen staan we op neutraal en lijkt het alsof we wat afgekoeld zijn. Op basis van sentiment is het moeilijk om een richting te kiezen.
Topper en flopper van de week

De topper van deze week is al voor de tweede keer ENS. Er blijft goed nieuws komen voor deze token. Ze zitten namelijk dicht bij de upgrade naar V2. Deze upgrade zou voor meer efficiëntie en schaalbaarheid moeten zorgen.
Ethereum Name Service is nu ook deel van de 'billionaires club' want hun marktkapitalisatie komt nu boven de 1 miljard USD uit.

De flopper van deze week is de AI-coin FET. De merge tussen OCEAN, AGIX en FET is volop aan de gang. Op dit moment worden deze tokens van verschillende exchanges gehaald. Het is dus afwachten tot na de merge.
Hoe staan de Altcoins ervoor?
Voor het grootste deel van deze week gaan we inzoomen op de altcoinmarkt.
Mensen die eind maart/begin april zijn ingestapt in hun favoriete altcoins staan in 95/100 gevallen onder water (en sommigen zien het wateroppervlak al bijna niet meer). De totale altcoin-marktkapitalisatie (exclusief BTC en ETH) staat nu 25% lager, maar we zien veel bekende projecten die het nog slechter doen dan die 25%.
Is het nu dan een goed moment om in te stappen? Wanneer komt er een altseason en komt dat überhaupt nog wel? We gaan het zo goed mogelijk proberen te ontleden.
Het beste wat je kunt doen wanneer je enorme schommelingen ziet op dag- of weekbasis, is verder uitzoomen. We gaan dus een kijkje nemen naar de maandgrafiek. Vanaf juni '22 zie je dat de daling begint af te zwakken en de prijs zich vanaf dat moment 1,5 jaar beweegt tussen de 300-400 miljard in marktkapitalisatie.
Eind vorig jaar brak deze range dan eindelijk uit naar boven en zagen we ook dat veel projecten echt loeihard gingen tot aan de Bitcoin-halving.

Op dat moment verraste de markt veel investeerders/traders. Volgens het money flow model is het eerst Bitcoin die een stijging doormaakt. Na deze stijging is het daarna de beurt aan Ethereum, dan aan large caps en dan is er om af te sluiten een echt altseason waarbij kleine projecten plots een x20 of meer doen.
Deze keer was het echter Bitcoin die een top bereikte in maart en de altcoinmarkt deed eigenlijk hetzelfde. Sommigen beweren dat dit komt omdat er nu veel geld naar ETFs is gevloeid en retail nog steeds redelijk afwezig is in de cryptomarkt en veel retailbeleggers hun Bitcoinwinsten roteren naar altcoins.

Komt er dan nog wel een altseason en gaan we nog projecten maal 10 of meer zien? Een van de bekendste Nederlandse crypto-investeerders, CryptoMichNL, heeft een paar weken geleden ervoor gekozen om volledig te roteren naar altcoins. Hij staat onder water, maar zijn strategie blijft ongewijzigd.
Het is duidelijk dat hij er nog vertrouwen in heeft en hij is niet de enige op X.

Ik volg de mening van degenen die ook nog een altseason verwachten. Het klopt zeker dat er redelijk wat verwatering komt in de marktkapitalisatie doordat er echt enorm veel nieuwe altcoins dagelijks op de markt bijkomen, maar het missende puzzelstukje is voor mij retailinvesteerders.
Een terugtest van de 400-500 miljard market cap zone zou een erg mooie entry kunnen zijn met een risk/reward die erg gunstig lijkt. Een herhaling van het grote altseason in 2021 zal moeilijk worden, maar het ziet er toch naar uit dat de komende maanden een mooi moment kunnen worden om langzaam een positie in te nemen voor een nieuwe leg omhoog voor altcoins.