Crypto · · 6 min lezen

Heeft crypto de bodem van de correctie gezien?

Crypto blijft door het putje gaan. Wat is de oorzaak van deze daling? En belangrijker: hebben we de bodem bereikt? Remo deelt zijn inzicht.

Heeft crypto de bodem van de correctie gezien?

Het jaar 2025 beloofde een spectaculaire bullmarkt, vergelijkbaar met 2021 en 2017. De eerste twee maanden van dit jaar stelde vooralsnog teleur. Sterker nog, februari was de op één na slechtste maand ooit qua rendement voor bitcoin. Alleen februari 2014 presteerde slechter.

De grote vraag is of het hierbij blijft en de bull zich alsnog zal laten zien, of dat crypto de komende maanden verder weg zal zakken.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Bitcoin mist nieuw narratief - bullmarkt nog niet voorbij
De ETF-rally ligt achter ons en het Trump-narratief is grotendeels uitgespeeld. Zolang er geen nieuwe katalysator opduikt, blijft de markt zoekende. Toch blijven de fundamentele drijfveren voor bitcoin overeind: schaarste, adoptie en monetaire verruiming op lange termijn.
✔️
Korte termijn blijft onzeker, maar kan koopkansen bieden
Macro-economische tegenwind en geopolitieke onzekerheid drukken het sentiment. ETF-uitstromen en Amerikaanse verkoopdruk zetten de markt onder druk. Een verdere correctie is niet ondenkbaar, maar dat kan juist een zeldzame kans zijn voor lange termijnbeleggers.
✔️
Bullish op bitcoin over de lange termijn
Centrale banken keren uiteindelijk terug naar verruimend beleid, en de Amerikaanse overheid heeft bitcoin officieel erkend als strategisch bezit. De adoptie blijft groeien, en de vraag naar alternatieve assets zal alleen maar toenemen. De vraag is niet of de bullmarkt hervat wordt, maar wanneer.

Matige start van 2025

Waarom is 2025 nog niet zo goed begonnen als gehoopt? Daar zijn een aantal oorzaken voor te benoemen.

Ik heb het hieronder op een rijtje gezet:

1) Trump is niet langer een bullish narratief

De cryptomarkt heeft inmiddels een groot gedeelte van de winst sinds zijn verkiezingsoverwinning ingeleverd. Dat geldt trouwens ook voor andere assets die als ‘Trump-trade’ werden gezien, zoals Tesla.

➥ Beleggers twijfelen of Trump echt een zegen is voor markten, of dat hij vooral onzekerheid veroorzaakt.

Bitcoin, QQQ en Tesla hebben hun winst (grotendeels) teruggegeven.

2) Macro-economische tegenwind

Sinds december wordt de markt geconfronteerd met een cocktail van stijgende inflatieverwachtingen, een dure dollar en oplopende rentes, wat liquiditeit uit het systeem trekt en risicoaversie aanwakkert. Crypto voelt die druk direct.

➥ Tegelijkertijd zwakt de Amerikaanse economie af en neemt de kans op een recessie toe, wat het marktsentiment verder onder druk zet.

Sentiment toont angst in de markt.

3) Geopolitieke onzekerheid

Toenemende spanningen, zoals Trumps harde uitspraken over Oekraïne en nieuwe handelstarieven voor Mexico en Canada, vergroten de onzekerheid op financiële markten.

➥ Beleggers worden voorzichtiger en de onzekerheid neemt toe, wat leidt tot verhoogde volatiliteit in crypto.

Stijgende VIX (volatiliteit index) toont de onzekerheid aan.

4) Spotverkopen en ETF-uitstromen

De afgelopen weken zagen we plotseling grote uitstroom uit de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s. Het geld dat de markt sinds januari had opgepompt, begon weer weg te vloeien. Tegelijkertijd zagen we een forse ‘Coinbase-discount’ – Bitcoin werd op Coinbase structureel lager verhandeld dan op Aziatische beurzen.

➥ Dat is een duidelijk signaal dat Amerikaanse beleggers hun BTC aan het verkopen zijn.

Bitcoin totale inflow | Bron: Farside

5) Gebrek aan een nieuw verhaal

In 2023 en 2024 zorgde de komst van Amerikaanse spot bitcoin ETF’s voor een duidelijk bullish narratief. In 2024 kwam daar ook nog eens de pro-crypto houding en overwinning van Trump bij. Maar wat nu?

➥ Er is (nog) geen duidelijke nieuwe katalysator, en zonder dat mist de markt richting.

Amdax. Écht investeren in crypto.

Bij Amdax vind je alle cryptodiensten onder één dak. Beleg zelf of laat het over aan de experts. Jij bepaalt wat bij je past.

Amdax zorgt voor een veilig platform met digitale kluis, persoonlijke begeleiding en praktische kennis. Zo wordt crypto toegankelijk voor iedereen.

Lees onze review

Verwachting voor komende maanden?

De markt bevindt zich op een kruispunt. Aan de ene kant blijft macro-economische onzekerheid voor tegenwind zorgen. Aan de andere kant verschijnen er steeds meer signalen die wijzen op een mogelijke draai omhoog.

Een belangrijke factor blijft de rente. De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente al verlaagd, maar de lange rente blijft hardnekkig hoog. De regering-Trump zet in op een combinatie van bezuinigingen en importheffingen om de rente omlaag te drukken. Dat kan werken, maar brengt op de korte termijn veel onzekerheid met zich mee.

‘Short term pain for long term gains’.

‘Short term pain for long term gains’. Als dat uitkomt, dan daalt de rente met een lange looptijd, verlaagt de centrale bank de beleidsrente en wordt de dollar goedkoper. Een sterke cocktail voor een nieuwe periode van economische groei en wind in de rug voor risicomarkten.

Ondertussen zien we de eerste tekenen van een draai in liquiditeit. De wereldwijde geldhoeveelheid (Global M2) is al maanden aan het stijgen. Dat is historisch gezien een positieve indicator voor risicovolle assets, inclusief crypto.

M2 stijgt | meer context in marktupdate

En dan is er ook nog het sterke negatieve sentiment. Verschillende berichten volgen elkaar snel op, waardoor men niet goed weet waar ze aan toe zijn. De markt is de afgelopen maanden in de greep geraakt van onzekerheid. Laat dat nou juist een slechte invloed hebben op risicomarkten zoals crypto.

Zolang de onzekerheid de overhand houdt en er geen nieuwe positieve katalysator opduikt, is de kans groot dat crypto in een correctie blijft.

Kunnen we nog lager? Zeker. Een verdere daling van bitcoin richting de $73.000 is technisch gezien niet onlogisch. Mocht dat gebeuren, dan kan dat een zeldzame buitenkans zijn voor lange termijnbeleggers.

Maar als we Twan mogen geloven, lijkt de bodem te zijn gezet. En als dat klopt, is de kans groot dat dit voor crypto ook het geval is.

De verwachtingen voor de lange termijn

Op lange termijn blijven de fundamenten voor crypto intact. Het monetaire beleid van centrale banken is cyclisch. Na een periode van verkrapping volgt altijd weer een periode van verruiming. Zodra de renteverlagingen echt beginnen door te werken, zal liquiditeit opnieuw richting risicovolle assets stromen.

Daarnaast blijft bitcoin een schaars digitaal bezit in een wereld waarin schulden blijven oplopen en overheden geen duurzame oplossing hebben voor hun begrotingstekorten. De vraag naar alternatieven buiten het traditionele financiële systeem zal daardoor eerder toe- dan afnemen.

Voeg daaraan toe dat de Amerikaanse overheid bitcoin erkent als strategisch bezit.

Fact Sheet: President Donald J. Trump Establishes the Strategic Bitcoin Reserve and U.S. Digital Asset Stockpile
CREATING A STRATEGIC BITCOIN RESERVE AND DIGITAL ASSET STOCKPILE: Today, President Donald J. Trump signed an Executive Order to establish a Strategic

Met de oprichting van een Strategic Bitcoin Reserve onderstreept de VS de unieke positie van bitcoin als digitaal goud—een schaars en ongecensureerd asset dat losstaat van het traditionele financiële systeem. Dit bevestigt niet alleen de unieke rol van bitcoin, maar impliceert ook een fundamenteel vertrouwen in een hogere waardering op lange termijn.

Een ander cruciaal punt is adoptie. Institutionele partijen blijven de markt betreden, ondanks de volatiliteit. ETF’s hebben al voor miljarden dollars aan instroom gezorgd, en dat proces staat pas aan het begin. De kans is groot dat de instroom in de komende jaren blijft toenemen. Zeker nu zelfs de Amerikaanse overheid bitcoin als legitiem onderdeel van een beleggingsportefeuille ziet.

En nu? Wachten op nieuwe katalysator

De markt heeft een nieuw verhaal nodig. De ETF-rally ligt achter ons. Het Trump-narratief is grotendeels uitgespeeld. En zonder een frisse katalysator blijft de markt zoekende.

Toch zijn de argumenten voor een bullmarkt nog altijd sterk. Bitcoin blijft een schaars en soeverein bezit in een wereld waarin liquiditeit uiteindelijk altijd toeneemt. De adoptie blijft groeien, zowel onder institutionele beleggers als in opkomende marken.

Hoewel de markt nu nog richting mist, staan alle seinen nog altijd op groen. De onderliggende fundamenten zijn aanwezig en de signalen wijzen erop dat de bullmarkt in 2025 weer op stoom komt.

Ben jij al klaar voor 2025?

Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid

Meer lezen?