Onder de oppervlakte liggen bedrijven die nu nog relatief onbekend zijn, maar zich razendsnel ontwikkelen tot AI-kernspelers binnen hun niche — van spraakherkenning tot robotica, van industriële datastromen tot voorspellende analyses voor het leger.
Wij delen regelmatig ons optimisme én enthousiasme over de komende jaren, dankzij de snelle innovaties in technologieën zoals AI, robotics, zelfrijdende auto’s en meer. Je kent vast namen als Nvidia en Tesla — maar er is méér.
Hier zijn vijf AI-aandelen die je misschien nog niet kende, maar die in 2025 zomaar bovenaan je watchlist kunnen eindigen.
1. SoundHound (SOUN)
SoundHound maakt voice-AI. Niet zo’n basic assistent die alleen maar weerberichten opleest, maar een complete techstack waarmee je spraakinterfaces bouwt voor auto’s, klantenservice of zelfs fastfood-ketens. Ze mikken op een toekomst waar je bijna overal met apparaten praat – zonder dat daar Big Tech tussen hoeft te zitten.
De afgelopen maanden kwamen er vooral positieve geluiden uit het bedrijf. De omzet steeg in Q1 met maar liefst +151% jaar-op-jaar naar $29 miljoen. Ze hebben $246 miljoen aan cash liggen, nul schulden en een orderboek van ruim $1,2 miljard.
Toch kelderde het aandeel even toen bekend werd dat Nvidia zijn positie verkocht – maar volgens het management was dat puur winstnemen, niks fundamenteels.
Cijfers:
- Omzet (TTM): $102M
- Nettowinst (TTM): -$187M (hoger verlies dan hun omzet)
- Waardering: ~$5 miljard (Enterprise Value)

SoundHound zit in ons multibagger-portfolio. Het bedrijf moet zich nog op veel vlakken bewijzen. Dit is alles behalve een zekerheidje, maar er ligt potentie."
2. C3.ai (AI)
C3.ai doet AI voor grote bedrijven: denk aan supply chains optimaliseren, fraude opsporen of storingen voorspellen. Ze waren er al lang vóór de hype en hebben partnerships met AWS, Microsoft, Google én McKinsey.
Het aandeel kreeg recent een boost van +25% na sterke kwartaalcijfers: $108 miljoen omzet (+26%) en verlenging van hun megadeal met Baker Hughes tot 2028. Ook zijn ze bezig met een transitie richting abonnementsmodellen, wat meer stabiliteit moet geven.
Cijfers:
- Omzet (TTM): ±$389 miljoen
- Nettowinst: -$288 miljoen (vol jaar verlies)
- Waardering: ~$3 miljard (Enterprise Value)

De uitdaging? Fundamenteel is het allemaal wat ‘méh’. Beperkte groei, flinke verliezen en tientallen concurrenten die nu vol inzetten op hun eigen AI-suites."
Commissievrij beleggen voor iedereen. Automatiseer je groei aan de hand van een pie (mandje), ontvang dagelijks rente en beleg al vanaf €1 met fractionele aandelen.
Lees onze review en ontvang een gratis aandeel als je een account opent.
3. BigBear.ai (BBAI)
BigBear.ai bouwt AI-oplossingen voor defensie, inlichtingen en logistiek. Denk aan realtime beslissystemen die voorspellen waar je troepen of middelen het beste inzet, of aan AI die communicatie en sentiment in conflictgebieden analyseert. Geen doorsnee techbedrijf dus.
De koers schoot dit jaar al ruim +600% omhoog. Nieuwe deals met het Amerikaanse leger, luchthavens en klanten in het Midden-Oosten zorgen voor duidelijke tractie. En hoewel BigBear.ai nog stevig verlies draait, positioneert het zich steeds serieuzer als defensiegerichte AI-speler.
Cijfers:
- Omzet (TTM): $159 miljoen
- Nettowinst: -$230 miljoen
- Waardering: ±$2,1 miljard (Enterprise Value)

BigBear is er zo eentje. De omzetgroei is beperkt, de verliezen zijn hoog, maar het verhaal is aantrekkelijk. En soms weegt dat zwaarder door in de koers dan een sterk fundamenteel plaatje."
4. Symbotic (SYM)
Symbotic bouwt geautomatiseerde magazijnsystemen voor giganten zoals Walmart. Wat zij doen? Robots die zelfstandig leren hoe ze pallets het snelst kunnen verplaatsen. Echt AI in de praktijk, op plekken waar je het niet direct verwacht.
Begin dit jaar kochten ze zelfs de robotics-divisie van Walmart terug – een deal van $200 miljoen, met een commerciële samenwerking van $520 miljoen erbovenop. Hun backlog is nu meer dan $5 miljard en de omzet groeit als kool. Het verlies krimpt ondertussen netjes.
Je kan hier een uitgebreide analyse lezen over Symbotic, exclusief voor PLUS-leden:


Cijfers:
- Omzet (TTM): ±$2,07 miljard
- Nettowinst (TTM): -$9,2 miljoen, maar wel cashflow-positief
- Waardering: ~$27 miljard (Enterprise Value)

De grote vraag is wel: is de waardering niet al te hard opgelopen? Met bijna 14× de omzet betaal je flink voor dit groeiverhaal."
5. Samsara (IOT)
Samsara koppelt AI aan sensoren in fabrieken, vrachtwagens en gebouwen. Daarmee helpen ze bedrijven realtime hun data analyseren: van chauffeursveiligheid tot onderhoudsplanning. Denk aan een soort digitale brug tussen de fysieke en digitale wereld.
In hun laatste kwartaal boekten ze $367 miljoen omzet (+31%) met een bruto winstmarge van 78% – niet mis. Ook werd hun jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) inmiddels $1,5 miljard, en meer dan 2.600 klanten betalen al >$100.000 per jaar. Ze bouwen gestaag door.
Cijfers:
- Omzet (TTM): $1,34 miljard
- Nettowinst: -$120 miljoen
- Waardering: ~$22 miljard (Enterprise Value)

Sinds kort draaien ze ook positieve free cashflow – een belangrijke mijlpaal. Als ze deze groeilijn weten vast te houden, kan dit zomaar een positieve verrassing worden. Al is het aandeel met 16× de omzet wel fors gewaardeerd."
Wat is jouw favoriete AI aandeel?
Natuurlijk zijn er nog veel meer keuzes. Misschien is Nvidia, ondanks de hoge waardering, nog steeds één van de beste bets? Of ken jij een onbekend aandeel dat eigenlijk niet op deze lijst had mogen ontbreken?
Deel je ideeën en bespreek ze met andere beleggers in onze (gratis) community.

Meepraten met andere DLT'ers?
Kom gratis in onze community, praat met andere beleggers in onze digitale kroeg en bespreek beleggings ideeën met elkaar.
Meer lezen?

Beginnen met beleggen in 2025: zo ziet mijn ideale eerste portfolio eruit
Je wilt graag beginnen met beleggen, en je werkt toe naar je eerste serieuze portfolio. Zo ziet mijn portfolio eruit als in 2025 zou beginnen.

Bit Digital, de opkomst van de ETH Treasury bedrijven
“There is no second best,” zei de CEO van Bit Digital gisteren. Alleen… hij had het niet over Bitcoin. Hij bedoelde Ethereum. Want zijn bedrijf maakte een spraakmakende pivot.

Besi, Nederlandse chipheld met AI-wind in de rug
Besi bouwt lasagna-machines voor AI-chips, groeit straks weer hard en keert dividend uit. Maar… is het nu een koopje? Wij doken erin.