De week van: realiteit & verwachting

De week van: realiteit & verwachting

Vorige week nam Jasper de nieuwsbrief even over (waarvoor hulde), aangezien op dat moment wij thuis onze zoon mochten verwelkomen. 🍼

Iedereen die kinderen heeft weet hoe intensief de eerste dagen kunnen zijn, maar bij een tweede valt het toch allemaal meer mee dan bij de eerste. Daarom neem ik het stokje deze week weer over.

Er is zoals vaker dit jaar, weer heel wat gebeurd in de wereld waar we even bij stil kunnen staan.

OpenAI

Het wordt nu al bestempeld als de technologie met de snelste adoptie in de geschiedenis van de mensheid: Large Language Models (LLMs), beter bekend in de vorm van software toepassingen als ChatGPT. OpenAI kwam deze week met z'n nieuwste versie en ik ben eerlijk gezegd "blown away".

Bekijk alle demo's op de website van OpenAI

Ik denk dat we nog niet eens kunnen beseffen hoeveel impact deze technologische vooruitgang kan gaan hebben op toepassingen in ons leven: van het vinden van geneesmiddelen of de oorzaken van ondoorgrondelijke ziektes tot geheel nieuwe manieren om ons dagelijkse leven te ondersteunen en optimaliseren.

Misschien zitten we tijdelijk even op een punt waarop AI waarderingen te snel zijn opgelopen, maar de technologische ontwikkelingen op dit gebied blijven compounden. Bekijk vooral ook even het interview met Sam Altman hieronder, voor meer inzicht.

Inflatiecijfers Amerika

Deze week kwamen ook de nieuwe inflatiecijfers in Amerika uit. Weten we het nog: afgelopen maanden leek er weer een stijging in inflatie zichtbaar te zijn. Toch vielen de nieuwste cijfers mee en DIRECT schoot de markt omhoog (en de US Dollar omlaag).

Bron: @GertvanLagen

Iedereen en z'n cavia verwacht dat wanneer de inflatie verder daalt, de FED minder reden heeft om de hoge rente vast te houden en er mogelijk weer renteverlagingen op tafel liggen. Het wisselt elke maand, wat ook wel weer aangeeft hoe gespannen iedereen op het verhaal van deze cijfers zit.

Easing US inflation stokes interest rates cut debate
Consumer prices in the US rose 3.4% over the 12 months to April, easing from 3.5% a month earlier.

Nieuwe All Time Highs

Ik heb begin deze week niet al teveel van de markt meegekregen, maar er bekroop me wel een vreemd gevoel toen ik even mijn TradingView opende: onder andere de S&P500, NASDAQ en AEX vestigden deze week gewoon even nieuwe records. Dat terwijl het sentiment onder beleggers dit niet lijkt te ondersteunen.

Veel individuele aandelen doen het nog steeds ondergemiddeld, maar de indices stijgen vrolijk door. Gedragen door enkele winnaars, wat eigenlijk nog steeds het verhaal is sinds begin vorig jaar.

US stocks close at record high on slower pace of inflation
Investors increase bets on Fed’s interest rate cuts this year as price growth moderates

Dit artikel is alleen voor DLT Plus members

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in