Het zou het gemakkelijkst zijn om de verwachtingen te voorspellen met een glazen bol, maar die ontbreekt nog in mijn huis. Dus heb ik de gegevens van de laatste drie halveringen erbij gepakt om, met deze beperkte informatie, te analyseren wat we als beleggers kunnen verwachten.
De (korte) geschiedenis van de Bitcoin Halving
- De eerste halvering (november 2012) was tevens de eerste test van Satoshi's theorie van 'controlled money supply'. De prijs voor het delven van Bitcoin daalde van 50 naar 25 bitcoins per blok. Voorafgaand aan deze halvering waren er veel twijfels over de stabiliteit van het netwerk en het effect dat de halvering zou hebben. Deze twijfels werden echter weggenomen toen het netwerk stabiel bleef en de Bitcoin-prijs in de 180 dagen na de halvering steeg van $10,59 naar $126,24.
- De tweede halvering (juli 2016), of zoals Twan het zou zeggen, 'Juulij', was de tweede test voor Satoshi. Bij deze halvering was er voldoende bullish sentiment: Bitcoin had een stevige positie verworven in de detailhandel en de opkomst van cryptocurrencies werd gezien als een sterke beleggingskans. De beloning daalde naar 12,5 bitcoin per blok en na deze halvering ervoer Bitcoin een aanzienlijke stijging, met een piek van meer dan $1002,92, wat de basis legde voor de bullrun van 2017.
- De derde halvering (mei 2020) bracht de beloning, zoals verwacht, naar 6,25 bitcoin per blok. Deze halvering werd wereldwijd nauwlettend gevolgd en zal worden herinnerd als de COVID-halvering. Nu kunnen we concluderen dat de halvering een cruciale rol heeft gespeeld in de sterke prestaties van Bitcoin in 2020 en 2021. De dag na de halvering stond Bitcoin op $8.800, en 180 dagen later op een krachtige $14.850.

Prijs ontwikkeling na de halvering
De vraag der vragen: wat is de historische prijsontwikkeling van Bitcoin na de halvering?
Zoals te zien is in de eerste afbeelding, heeft Bitcoin na de halvering soms wat tijd nodig - tot 30 dagen - om zich te herpakken, waarbij de markt het effect van de halvering bekijkt en aftast. Na 180 dagen na de halvering is de prijs echter in alle drie de gevallen aanzienlijk gestegen. Zelfs wanneer we deze periode vergelijken met de 30 dagen vóór en 30 dagen na de halvering, is er een duidelijk verschil te zien.
Dit bevestigt het beeld dat Bitcoin niet direct na de halvering explosief van start gaat, maar eerst een periode van consolidatie doormaakt. Voor de visueel ingestelde lezers ziet dit er als volgt uit:

Alright, wat zien we hier precies naast een paar knallers van staven? De blauwe staven vertegenwoordigen de prijsstijging van Bitcoin van 30 dagen vóór tot 30 dagen na de halvering, terwijl de grijze staven de prijsstijging weergeven van 30 dagen vóór tot 180 dagen na de halvering.
De conclusie is eenvoudig: HODL. Geduld loont, en laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. We hebben het over de komende 180 dagen waarin we vasthouden aan Bitcoin, een half jaar.

Amdax, voor de serieuze cryptobelegger.
Beleggen in crypto is al spannend genoeg. Des te belangrijker dat jouw digitale assets in een veilige kluis liggen.
Wij kiezen voor Amdax, onze exclusieve cryptopartner.
Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar zoals het gezegde luidt: "History never repeats but often rhymes". Ik zie deze kansen graag tegemoet. Zelfs in het 'slechtste' jaar na de halvering, namelijk 2016, steeg Bitcoin bijna 74% in de 180 dagen erna.
De technische kant van het verhaal
Als we naar de technische analyse (TA) kant van de halvering kijken, zien we het volgende patroon: in 2012 en 2020 bleef de koers zijwaarts bewegen na de halvering, terwijl we in 2016 een pullback van 37% zagen. Het is dus een consistent patroon dat de koers altijd stijgt in de periode van 180 dagen na de halvering, maar dit gebeurt nooit direct na de halvering.
Het is belangrijk om ook situaties zoals die in 2016 in gedachten te houden; we kunnen eerst een aanzienlijke daling zien voordat de weg omhoog weer wordt gevonden. Van de drie keer hebben we tweemaal zijwaartse bewegingen gezien en een keer een scherpe daling.

Miners: de halvering & de hashrate
Voor miners is dit een buitengewoon spannende tijd. De beloning wordt gehalveerd, wat een cruciaal moment markeert waarop de ware pioniers van de industrie zich zullen onderscheiden van de rest. Miners met een solide financiële basis, minimale schulden en voldoende liquide middelen, in combinatie met een krachtige hashrate, zullen als winnaars uit de strijd komen.
Na de eerste drie halveringen van Bitcoin daalde de hashrate respectievelijk met 25%, 11% en 25%, en het lijkt erop dat veel analisten en miners een vergelijkbare daling in hashrate verwachten (of hopen?) deze keer.
Ik ben het eens met de voorspelling van Pennyether dat de aanstaande Bitcoin-halvering naar verwachting zal leiden tot een bescheiden daling in de hashrate, variërend van 5 tot 10%. Deze voorspelling komt ook niet ver af van die van Hashrate Index, die op 3-7% staat.

De hashrate zal naar verwachting snel herstellen van deze kleine dip. Bij de laatste drie halveringen herstelde het netwerk zijn pre-halvering hashrate niveaus gemiddeld binnen 57 dagen.
Dit benadrukt een cruciaal punt: halveringen moeten niet worden gezien als gebeurtenissen die de hashrate verlagen, maar eerder als korte pauzes in de groei van de hashrate.
De robuustheid van de hashrate wordt ook versterkt door de inspanningen van miners om hun apparatuur te upgraden met de nieuwste en meest efficiënte modellen. Dit doen ze niet alleen om de korte termijn dalingen in hashrate te compenseren, maar ook om de hashrate op lange termijn sterk en groeiend te houden.
Voor miners is er ook nog een onverwachte troef, namelijk de transactiekosten die historisch gezien aanzienlijk stijgen na een halvering. Dit vormt een extra inkomstenbron voor miners die mogelijk een deel van de daling in beloning kan compenseren.
Conclusie
Mijn conclusie over de halvering is eigenlijk vrij eenvoudig: verwacht geen spectaculaire ontwikkelingen in de eerste 30 dagen, blijf vasthouden als je in bitcoin gelooft en wees voorbereid op consolidatie of zelfs een daling. Baseer daar je strategie op en richt je focus op de periode van 180 dagen na de halvering, waar we weten dat we zullen oogsten wat we nu zaaien.
Wat betreft de miners, ik zal later met een uitgebreider stuk komen over mijn topkandidaten, ondersteund door technische analyse. Voor nu is het vooral belangrijk om te beseffen dat vooral de zwakkere miners hier last van zullen hebben; de sterke miners zullen sterker dan ooit tevoorschijn komen uit deze strijd.