Beleggen in SpaceX: het kan op deze manier

Soms heb je van die bedrijven waar je graag in zou willen investeren of beleggen, maar de kans niet krijgt. Omdat je het geld niet hebt of omdat het simpelweg voor particuliere beleggers niet weggelegd is om erin mee te doen. SpaceX is zo'n bedrijf waar ik enthousiast over ben.
Beleggen in SpaceX: het kan op deze manier

Nee, niet omdat ik een Elon Musk fanboy ben, maar omdat het een disruptor van een sector is EN het bezig is met een missie om mensen de ruimte in te sturen. Dat heeft iets magisch, iets groots. Ik kijk alle (belangrijke) lanceringen, als ik even de kans krijg. Musk krijgt voor elkaar wat veel andere bedrijven in deze “space” niet voor elkaar lijken te krijgen.

En daar zou ik dus graag ook in willen investeren. Maar SpaceX is geen beursgenoteerd bedrijf en voor een simpele ziel als ik is het niet mogelijk om direct in de toekomst van het bedrijf te beleggen. Tot ik een manier vond om dat WEL te kunnen doen.

Want er is een beursgenoteerd fonds dat aandeelhouder is in SpaceX en waar je als particuliere gelukzoeker in kunt beleggen: het Scottish Mortgage Investment Trust. Klinkt als een REIT of vastgoedfonds, maar dat is het niet.

🎙️ Beluister ook de podcast aflevering 👇🏻

🎙️Beleggen in innovatie ETF’s en investeren in SpaceX - DLT
Twan en Jasper delen hun zes favoriete innovatie-gedreven ETF’s. Ideaal voor beleggers die hun kansen liever spreiden en breed willen investeren in een industrie of sector. Met een héél verrassend, onbekende holding waarmee jij kan investeren in bedrijven zoals SpaceX en Stripe. Ook blijven beiden gefascineerd over de ontwikkelingen van

Scottish Mortgage Investment Trust

Scottish Mortgage Investment Trust (SMIT) is een Britse beleggingsmaatschappij die zich richt op langetermijninvesteringen in wereldwijde aandelenmarkten. Het werd opgericht in 1909 en is gevestigd in Edinburgh, Schotland. Het is een van de grootste beleggingsfondsen in het Verenigd Koninkrijk en heeft een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van succesvolle investeringen.

SMIT is een zogenaamd ‘investment trust', wat betekent dat het een closed-end fonds is dat wordt verhandeld op de London Stock Exchange. Het fonds heeft een gediversifieerde portefeuille van wereldwijde aandelen en is gericht op het identificeren van bedrijven met sterke groeipotentieel op de lange termijn.

Beleggen in SpaceX aandelen via het Scottish Mortgage Investment Trust

Een van de belangrijkste kenmerken van SMIT is de nadruk op het nemen van een langetermijnperspectief bij investeringen. Het fonds richt zich op bedrijven die actief zijn in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, consumentengoederen en andere disruptieve industrieën. Het doel is om aandelen te vinden van bedrijven met sterke fundamentele waarde en groeimogelijkheden, en deze gedurende lange tijd aan te houden.

Het succes van Scottish Mortgage Investment Trust is te danken aan hun vermogen om investeringskansen te identificeren in snelgroeiende sectoren en bedrijven. Het fonds heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in bekende technologiebedrijven zoals Amazon, Tesla, Alibaba en Tencent. Deze investeringen hebben bijgedragen aan de sterke prestaties van SMIT in de afgelopen jaren.Ook hebben ze het fonds in staat gesteld om aantrekkelijke rendementen te behalen voor hun investeerders.

Scottish Mortgage Investment Trust heeft een wereldwijde focus en belegt niet alleen in bedrijven in het Verenigd Koninkrijk of Europa. Ook in bedrijven in de Verenigde Staten, Azië en andere delen van de wereld.

Als investment trust biedt SMIT beleggers de mogelijkheid om te beleggen in een gediversifieerde portefeuille van aandelen, beheerd door ervaren professionals. Het fonds is populair bij zowel particuliere beleggers als institutionele beleggers.

En dus: beleggen in SpaceX

Op dit moment heeft hun investering in SpaceX een weging van zo'n 3,5% tot 4% in het portfolio. Dus beleg je in Scottish Mortgage Investment Trust, dan heb je met elke €100 zo'n €4 aan SpaceX. Misschien niet de grootste allocatie die je ooit in je leven zult hebben in een mooi bedrijf, maar er zitten nog heel wat andere interessante bedrijven in dit fonds.

Naast de aandelen in de private sector, staan er ook heel wat beursgenoteerde bedrijven in het lijstje van hun holdings. Denk hierbij aan onder andere ASML, Mercadolibre, Amazon, Tesla, Nvidia en Tencent.

Maar er is ook een naam die mijn interesse heeft en ook niet beursgenoteerd staat: Stripe, de betalingsverkeer-verwerker waar heel veel apps en websites op het internet gebruik van maken (wij ook, via Vriend van de Show donaties). Door in het Scottish Mortgage Investment Trust te beleggen, neem je hiermee dus ook deel in het succes van onder andere Stripe.

Het is bijna een nadeel te noemen dat Scottish Mortgage Investment Trust zo'n suffe naam heeft, maar misschien geeft dit ook wel een voordeel. Het is niet zo'n gehyped fonds als bijvoorbeeld ARK Invest van Cathie Wood.

Waar kun je beleggen in SpaceX, via SMIT?

Ik heb het SMIT fonds niet kunnen vinden bij DEGIRO, maar wel bij Trading 212. Het aandeel wordt daar aangeboden op de London Stock Exchange onder de ticker SMT en heeft de ISIN code GB00BLDYK618. Je kunt al een positie innemen vanaf een tientje.

Waar je wel even rekening mee moet houden is dat het fonds genoteerd staat in Britse Ponden (GBP), dus je hebt er wel wat valuta-risico mee. Je hoeft hiervoor geen Britse Ponden te kopen, want Trading 212 zet jouw euro's automatisch om in GBP om vervolgens aandelen in Scottish Mortgage Investment Trust te kopen. Merk je niets van en kost je zo'n 15 cent op elke €100 die je belegt (0,15% FX fee).

Mocht je meer interesse hebben in alle holdings en de visie / strategie, ga dan even naar de website van Scottish Mortgage Investment Trust.

“You want to wake up in the morning and think the future is going to be great – and that’s what being a spacefaring civilization is all about.

It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars.”

-Elon Musk

Conclusie

Beleggen in SpaceX is dus mogelijk, maar dan wel via een omweg. Naast SpaceX heb je met een belegging in het aandeel van Scottish Mortgage Investment Trust tevens exposure in heel wat andere topbedrijven wereldwijd: van gevestigde beursgenoteerde giganten tot private bedrijven die nog een IPO moeten gaan doen.

Zoals ik al zei, is het bij mijn weten niet mogelijk om via DEGIRO in dit fonds te beleggen, maar dus wel bij Trading 212. Misschien ook bij jouw broker, maar dat kun je heel gemakkelijk even checken met de ISIN code die ik hierboven noem.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in