Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen

Er zijn letterlijk duizenden bedrijven waar je in kunt beleggen. Je kent ze vast wel: aandelen van bekende bedrijven als Apple, Microsoft, Facebook (Meta), Amazon, Tesla en vele anderen. Grote namen, kleine namen, beursgenoteerde bedrijven waar je in kunt beleggen. 

Afgezien van alle exotische en speculatieve beleggingen, zijn er voor mij twee manieren om te beleggen in aandelen:

  1. Via een Exchange Traded Fund (ETF) en/of
  2. Via het zelf beleggen in individuele aandelen

Het voordeel van het kiezen uit individuele namen is dat je volledig zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Ben je zelf helemaal fan van Apple of Google, gebruik je al hun producten en zie je een mooie toekomst voor ze? Dan wil je waarschijnlijk ook delen in hun succes.

Door te beleggen in individuele aandelen, investeer je in de toekomst van deze bedrijven. Doen ze het goed, groeit hun winst en zien andere beleggers hier ook brood in? Dan zal doorgaans de koers van het aandeel stijgen en daarmee ook de waarde van jouw belegging.

Twan is ooit begonnen met aandelen in Apple. Vlak voordat de eerste iPhone werd aangekondigd in 2007. Gaandeweg is hij in andere bedrijven gaan beleggen en werd het al snel een uitgebreid portfolio van mooie namen.

Type aandelen

Er zijn dus heel wat aandelen om in te beleggen. Van de populaire namen, wiens producten en diensten jij waarschijnlijk al gebruikt, tot de veel minder bekende bedrijfjes die nooit in het nieuws komen. Het kiezen van individuele aandelen is heel persoonlijk. Er zijn zoveel smaken als ijs (misschien wel meer).

Over het algemeen onderscheid ik aandelen op de volgende manier:

  • Groeiaandelen
  • Dividendaandelen

Groeiaandelen

Beleggen in groeiaandelen doen wij omdat we bij dit soort bedrijven een mooie toekomstverwachting hebben. De focus is voornamelijk gericht op groei: gebruikers, klanten, winst, omzet. Alles wat maar vertaald kan worden naar de groei van een bedrijf, zodat het meer waarde heeft in de toekomst dan nu het geval is. En dat dit dan ook leidt tot koersstijgingen in de toekomst, ten opzichte van nu.

Dividendaandelen

Daarnaast zijn er nog de beleggers die zich voornamelijk richten op aandelen die dividend uitkeren. Dividend is een stukje winstuitkering dat een bedrijf elk jaar doet aan zijn aandeelhouders. Voorbeelden zijn onder andere Shell, ASML, Apple, Starbucks en ga zo maar door.

Ondanks dat dit soort aandelen ook in waarde en koers kunnen toenemen, is het beleggers hierin voornamelijk te doen om het dividend. Door te beleggen in een dividendaandeel, bouw je een stroom aan passief inkomen op. Dit dividend (inkomen) wordt doorgaans eens per jaar of elk kwartaal uitbetaald.

Fractionele aandelen

Dan is het nog belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen het kopen van hele aandelen en fractionele aandelen. Stel dat de prijs van een aandeel nu €60 is. En je hebt elke maand €50 om mee te beleggen. Dan heb je te weinig geld om een heel aandeel te kopen. Bij sommige brokers heb je dan pech en moet je wachten tot je genoeg geld hebt om dat ene hele aandeel te kunnen kopen.

Een opkomende trend is die van “fractionele aandelen”. Mede doordat veel startende beleggers met kleinere bedragen beleggen, was er de noodzaak om eens te kijken hoe in die wens voorzien kon worden. Fractionele aandelen zijn stukjes van een heel aandeel. 

In het bovenstaande voorbeeld kon je met €50 geen aandeel kopen. Bij een broker die fractioneel beleggen aanbiedt, kan dat wel. Je koopt dan in dit geval 50/60 = 0,83 stuks van een aandeel.

Voor de waarde van jouw portfolio maakt het geen enkel verschil, maar voor jouw maandelijkse inleg wel. Heb je dus graag hele aandelen, geen probleem. Heb je daarentegen geen zin om elke maand steeds een beetje geld over te houden en wil je het volledige bedrag benutten, dan zouden fractionele aandelen je hierbij kunnen helpen.

Waar beleggen in aandelen?

Er zijn net zoveel brokers als supermarktketens in Nederland. Maar ook buiten Nederland zijn er veel brokers waar je in aandelen kunt beleggen als Nederlander. Daarbij valt ook onderscheid te maken tussen beleggen via jouw eigen bank en beleggingsplatformen. Enkele populaire aanbieders zijn:

  • DEGIRO
  • LYNX
  • Saxo Bank
  • BUX
  • TradeRepublic
  • Trading212

Welke jij kiest is geheel aan jou. Persoonlijk gebruiken wij op dit moment Trading212, Lynx en DEGIRO voor het beleggen in aandelen.

Onze aandelen

Twan belegt onder andere in individuele groeiaandelen die bij voorkeur niet in de top van de populaire ETF's zitten. Hij heeft zelf ook al de Invesco NASDAQ 100 ETF (EQQQ) en daar zitten heel veel populaire groeiaandelen in. Daarnaast investeert hij in namen als Block (SQ), Shopify (SHOP), Robinhood (HOOD), Adyen (ADYEN), Tesla (TSLA) en Spotify (SPOT).

Jasper belegt voornamelijk in individuele high-growth bedrijven en is de innovatiebelegger die veel tijd besteed aan het analyseren van kwartaalverslagen e.d. Enkele aandelen waar Jasper in belegt zijn Origin Materials (ORGN) en AST SpaceMobile (ASTS).

Onze individuele beleggingen kun je terugvinden op de portfolio pagina.

Veel tijd en kennis vereist

Zelf kiezen in welke aandelen wij willen beleggen werkt prima en we hebben er tevens veel plezier in. Maar ook wij ondervinden dat het beleggen in individuele aandelen een keerzijde kan hebben: het kost heel veel tijd. Het volgen van de ontwikkelingen, winstcijfers, toekomstplannen, nieuwe producten, wisseling van management en ga zo maar door. Alles kan namelijk invloed hebben op de koers van het aandeel van zo’n bedrijf.

En die tijd heeft niet iedereen zomaar beschikbaar in z'n wekelijkse schema van werken, kinderen, sporten en alle sociale bezigheden. Dus de vraag die jij jezelf hierbij kunt stellen is: “wil ik veel tijd stoppen in het bijhouden van de ontwikkelingen van individuele bedrijven waar ik in ga beleggen?”

Is het antwoord volmondig “ja”, doen! Je hebt dan volledig controle over jouw beleggingsstijl en keuze van bedrijven die het volgens jou goed gaan doen in de toekomst. Is het antwoord “nee”, dan is wellicht het beleggen in een ETF een minder tijdrovende manier om te beleggen in aandelen van dit soort bedrijven.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in