Analyse: Desktop Metal, een nachtmerrie met licht aan de horizon?

Desktop Metal is jarenlang één van mijn grootste overtuigingen geweest. Als een typische beginnende belegger keek ik met name naar upside, niet naar de risico's. Uiteindelijk werd dit één van van mijn grootste fouten. Hoe staat dit 3D printing bedrijf, die ooit $7.5B miljard waard was, er nu voor?
Analyse: Desktop Metal, een nachtmerrie met licht aan de horizon?

Op deze pagina

Het is halverwege 2020 als de SPAC-gekte begint. Een beursgang (IPO) is een langdurig en duur proces, waarbij bedrijven volledig doorgelicht worden om te bepalen of zij klaar zijn voor particuliere beleggers.

Gelukkig kwam er snel een oplossing, zoals verwacht mag worden van het kapitalistische VS. Dankzij een SPAC - "Special Purpose Acquisition Company" - werd het ontzettend makkelijk voor bedrijven met veel dromen en ambities, maar vaak met weinig prestaties, om een beursgang te maken.

Het proces werkt als volgt: een leeg bedrijf zorgde eerst dat het beschikbaar werd op een Amerikaanse beurs. Dat bedrijf hield alleen een cashpositie aan, zonder activiteiten, maar was wel beursgenoteerd. Vervolgens gingen ze op zoek naar bedrijven die nog privaat bezit waren, om hen te verleiden tot een beursgang.

Het was een logische synergie: vooral startup-achtige bedrijven die groeikapitaal nodig hadden (of investeerders die wilden uitcashen) werden op deze manier beursgenoteerd. Dat gebeurde bij 248 bedrijven in 2020 en nog eens 613 bedrijven in 2021. De SPAC Boom.

Desktop Metal is een van die voormalige SPAC's. En het was lange tijd een van de meest veelbelovende bedrijven, met de belofte dat 3D-printing een belangrijke drijver zou worden van een nieuwe industriële revolutie.

Het klinkt logisch. Dankzij 3D-printing kunnen bedrijven een groot deel van hun onderdelen direct op locatie laten maken. Het is niet meer nodig om een voorraad van 50.000 complexe schroeven of 65.000 plastic dopjes op locatie te houden.

Je hebt enkel de grondstof nodig en binnen een paar uur heb je alle onderdelen die je nodig hebt. Geen verspilling, geen overbodige inventaris, en zonder te hoeven importeren vanuit China.

Helaas is Desktop Metal ook op andere gebieden een typisch SPAC-bedrijf: veel dromen, veel ambities, maar uiteindelijk weinig prestaties. Met als gevolg dat veel beleggers - inclusief mezelf - veel geld hebben verloren.

Het aandeel is bijna 99% gedaald vanaf het hoogtepunt begin 2021, toen het nog gewaardeerd werd op circa $7,5 miljard. Inmiddels is het bedrijf nog maar $126 miljoen waard.

Het jaar 2024 is vooralsnog niet veel beter, met een reverse stocksplit en een performance van -47% YTD. Omdat de koers te lang onder de $1 stond, was het management verplicht om de koers kunstmatig omhoog te krikken. En dat gaat traditioneel gepaard met nog meer verkoopdruk.

Desktop Metal to Effect a Reverse Stock Split
Desktop Metal is pioneering a new generation of additive manufacturing technologies focused on the production of end-use parts. We offer a portfolio of integrated additive manufacturing solutions for engineers, designers and manufacturers comprised of hardware, software, materials, and services. Our solutions span use cases across the product life cycle, from product development to mass production and aftermarket operations, and they address an array of industries, including automotive, aerospace, healthcare, consumer products, heavy industry, machine design and research and development.

Een "Doom Loop" lijkt geboren: een situatie waar je als bedrijf moeilijk uitkomt. Dus we mogen stellen dat het sentiment extreem negatief is. Het bedrijf lijkt af te stevenen op een faillissement, en beleggers zijn het vertrouwen verloren.

Maar omdat ik het bedrijf zelf ontzettend goed ken, kan ik ergens een silver lining vinden die Desktop Metal een verrassend goede investering maakt?

In deze analyse krijg je het antwoord.

📌
Disclaimer: op moment van publiceren heeft de auteur geen positie.

Key Summary

Dit zijn de drie belangrijkste conclusies uit deze analyse:

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in