Analyse: Enphase of SolarEdge, wat is een aantrekkelijkere belegging?

Zonne-energie techbedrijf SolarEdge is dit jaar al 72% in waardering gedaald. Concurrent Enphase daalde in het afgelopen jaar met maar liefst 40%. Beide bedrijven lijken op het eerste oog aantrekkelijke beleggingen, maar is dat zo? En welke van de twee is een betere keuze?
Analyse: Enphase of SolarEdge, wat is een aantrekkelijkere belegging?

Op deze pagina

Het aandeel Enphase staat al jarenlang op mijn radar. Zonne-energie is een sector waarvan ik in de komende jaren veel verwacht. Hoewel de hype van 2020 enigszins is afgenomen, toen groene energie een van de populairste sectoren was om in te beleggen, blijf ik ervan overtuigd dat zonne-energie steeds belangrijker wordt voor onze toekomst.

Enphase is een van de bedrijven die technologie levert voor zonne-energie. Eerder dit jaar schreef ik een uitgebreide analyse over dit bedrijf. Mijn conclusie was dat Enphase op de korte termijn wat uitdagingen zal hebben, maar dat ik op de lange termijn optimistisch ben over de potentie ervan.

Analyse: Enphase, is zonne-energie verleden tijd?
Zonne-energie kreeg een enorme boost in de afgelopen jaren. Lage rentes en stimulans vanuit Westerse overheden creërden een enorme vraag voor zonnepanelen. Enphase profiteerde massaal, maar de koers daalde 54% vorig jaar.

De koers staat sinds die analyse weer op hetzelfde punt, rond de $100, dus beleggers die aan de zijlijn staan hebben nog weinig gemist.

Maar ook Enphase kent een uitdager in deze sector: SolarEdge. Samen hebben zij een internationaal marktaandeel van 95% in de micro-omvormers sector, met Enphase (48%) op lichte voorsprong ten opzichte van SolarEdge (40%).

Ondanks mijn overtuiging dat Enphase een sterk bedrijf is, kan de waardering uiteraard omslaan, waardoor SolarEdge aantrekkelijker wordt, hoewel Enphase fundamenteel wellicht iets sterker is.

Gezien de slechte performance van SolarEdge dit jaar, als een van de slechtst presterende bedrijven op de beurs, kan hier mogelijk een kans ontstaan.

Uiteraard komt zo'n daling niet zomaar uit de lucht vallen, dus er zullen fundamentele uitdagingen zijn bij het bedrijf. Maar soms kan het sentiment veel negatiever zijn dan de werkelijkheid.

De vraag voor deze analyse luidt dan ook: wat is momenteel een aantrekkelijkere belegging: Enphase of SolarEdge?

📌
Disclaimer: op moment van publiceren heeft de auteur geen positie.

Key Summary

Dit zijn de drie belangrijkste conclusies uit deze analyse:

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in